Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[TDI All] Jednostkowe zużycie paliwa - gdzie wykresy?

Wszystko co dotyczy ogólnie całej gamy A6/A7 silników wysokoprężnych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
ODPOWIEDZ
Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[TDI All] Jednostkowe zużycie paliwa - gdzie wykresy?

Post autor: Irek wawa » 03 cze 2009, 08:05

Witajcie,

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie o jednostkowe zużycie paliwa (ge) w silnikach TDI. Również w aspekcie wątku o spalaniu.

Szukałem w necie wykresów charakterystyk zewnętrznych (czyli przy pełnym obciążeniu) zawierających ge dla naszych silników i nic nie znalazłem :-( O charakterystykach obciążeniowych (dla obciążeń pośrednich) w ogóle nie wspomnę.

Czy ktoś coś takiego ma/widział gdzieś?

To pytanie również nasuwa inne - jak zmienia się wykres jednostkowego zużycia paliwa po chiptuningu? Czy można taką charakterystykę jakoś określić na podstawie dawek paliwa z logów dynamicznych (008 jeśli dobrze pamiętam)?

Pozdrawiam serdecznie <ok>

Awatar użytkownika
tolondo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: tolondo » 03 cze 2009, 09:48

tu sie klania termodynamika techniczna,polecam ksiazke J.Czajguckiego z AM w Gdyni.Nie ma mnie w domu i nie mam jej przy sobie,ale wieczorem postaram sie cos sobie przypomniec i napisac wzor,napewno beda do tego potrzebne dane z logow i moc silnkia

Jednostkowe
zużycie paliwa obliczano na podstawie pomiarów godzinowego zużycia paliwa(l/100km),
momentu obrotowego i prędkości obrotowej silnika wg powszechnie znanej zależności.
Musisz powtorzyc obliczenia co 200obr i wtedy mozesz zmontowac wykres.
wieczorem cos wiecej wyrzezbie.pozdrawiam

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irek wawa » 04 cze 2009, 11:05

tolondo - jak coś sobie przypomnisz, to wal jak w dym <ok>

Czy VAG pokazuje stale zużycie godzinowe, czy tylko na postoju? Bo jeśli stale, to źródło danych by było ;) Rozumiem, że jedynym źródłem tego spalania jest odpowiedni blok w Instruments (17)?

Chodzi mi też po głowie wykres mocy/momentu na bazie logów dynamicznych, ale nad tym dopiero zaczynam główkować :mrgreen:

Pozdrawiam <ok>

Awatar użytkownika
tolondo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: tolondo » 04 cze 2009, 14:35

Ja pracuje z silnikami okretowymi takie parametry jak "ge" sa podane w katalogu danego silnika,ale znajac inne parametry silnika mozna latwo policzyc samemu.
ge=1000xGe/Ne[gxKWh]
gdzie:
Ge-godzinowe zuzycie paliwa[kg/h]
Ne-moc silnika[kw]
na wynik maja wplyw temperatura cisnienie i wilgoc powietrza
a takie cos jak wykres mocy,moment/obr znajdzisz wszedzie,wiele bylo publikowanych u nas na forum przed i po zmianie map na silniku.pozdrawiam

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irek wawa » 04 cze 2009, 20:36

Właśnie przed chwilą sprawdziłem - blok 015 daje zużycie paliwa w l/h z dokładnością do 0.1 l/h zarówno na postoju jak i w ruchu! :mrgreen:

Więc do zrobienia wykresu zużycia jednostkowego (nawet lepiej, że jednostką jest litr a nie gram paliwa! <yesyes> ) potrzeba jedynie standardowego logowania dynamicznego w sensownym zakresie prędkości obrotowych i wrzucenia danych do excela <ok>

Co niniejszym z wielką ciekawością w najbliższym czasie uczynię i się pochwalę :mrgreen:

Pozdrawiam <ok>

[ Dodano: 2009-06-05, 13:50 ]
Wykres ge mojej niuni, zrobiony dziś, znajduje się w tym wątku:

all-wzor-na-moment-obrotowy-na-podstawi ... htm#111405

Pozdrawiam <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl