Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[AFN] Błąd G71 (zwarcie z plusem) błąd sporadyczny

Wszystko co dotyczy ogólnie całej gamy A6/A7 silników wysokoprężnych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
ODPOWIEDZ
MariuszGa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2001
Moje auto: A4 B6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[AFN] Błąd G71 (zwarcie z plusem) błąd sporadyczny

Post autor: MariuszGa » 27 gru 2012, 21:10

Witam serdecznie kolegów. Mam mały problem który nie bardzo wiem jak ugryźć. Tematów i wątków na ten temat wiele, ale w każdym jest coś innego, dla tego założyłem ten wątek.
Zacznę od tego, pacjent: 1.9 tdi AFN 110 + wirus + (bez korekty programu jak na razie od 1.5 roku) turbo AWX.
Autko od nie dawna dziwnie się zachowuje. Po przekroczeniu 3000 obr/min i wyżej autko odcina i puszcza dalej i znów przycina i puszcza... Objaw nie mal identyczny jak w przypadku klasycznego zapieczenia kierownic w turbo ale to nie o kierownice chodzi jestem pewien na 99,9%. Do tego dochodzi taki efekt że po depnięciu po całym obrotomierzu oprucz tego przycinania i odpuszczania autko traci jakby trochę mocy tzn nie wiem ja bym to nazwał że traci ten ciąg dizla, o po chwili że tak powiem odpoczynku znów ma ciąg jak nie kręcę go po obrotomierzu. Dodam jeszcze że ta przypadłość nie zawsze występuje, czasem jest wszystko ok, a jak jadę spokojnie w niższych obrotach to zawsze jest ok i żaden błąd nie wyskakuje....

Naczytałem się pełno wątków i trochę zgłupiałem.

Wyskakuje mi błąd :519 Czujnik ciśn.w przewodzie dolotowym-G 71
zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym
różnica dorególowania - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY.

Wniosek jaki wyciągnąłem z lektur to to, że w 99% przypadków nie zdarza się aby był uszkodzony czujnik g 71 (który w moim przypadku znajduje się w ECU). Rozebrałem ECU, sprawdziłem wężyk czy przypadkiem nie ma w nim oleju, przeczyściłem, przedmuchałem, sprawdziłem szczelności i nic. Problem dalej istnieje. Gdzieś wyczytałem że podobno może w tym przypadku broić nawet n75 ( tylko wydaje mi się że wtedy powinien być błąd tego n75).

Mam pytanie co mógłbym jeszcze sprawdzić, od czego się zabrać? A może rzeczywiści jestem tym 1% i rzeczywiście padł u mnie ten czujnik w ecu? Co w takim wypadku, wymiana całego ECU czy też tego czarnego gówienka w ECU do którego podłącza się wężyk ( chyba map-sensor to się nazywa o ile się nie mylę).....?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo mój mechanik chwilowo nie dostępny, a autko trochę potrzebne jest w stanie sprawnym więc trochę mi się tyłek pali z racji czasu..

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam...

Awatar użytkownika
gibaj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gibaj » 19 sty 2013, 18:34

n75 nie sprawdzisz VAGiem
posprawdzaj wszystkie przewody od i do turbiny i intercoolera
prawdopodobnie właśnie n75 musisz mieć zwalony i dlatego łapie tryb awaryjny :)
najlepiej żebyś miał od kogoś podmienić własnie ten zawór
możesz też wyczyścić czujnik temp powietrza dolotowego
aha zobacz czy wszystkie przewody są całe do n75 <lol>

MariuszGa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2001
Moje auto: A4 B6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: MariuszGa » 30 mar 2013, 23:04

Problem rozwiązany... Aż wstyd się przyznać że tak banalna rzecz mnie zaskoczyła...

Zapieczone kierownice w turbo... Recepta : kawał prostej drogi i rura ile fabryka dała...

Dla czego dałem się tak zaskoczyć? Ponieważ ciężko było go przelatać niż zwykle bo mam mocniejsze turbo na starych wtryskach które za mało sikają paliwem i generalnie trochę ciut za mało mocy na standardowe przegonienie auta aby rozruszać kierownice... Auto po prostu w trakcie niedokończonych modów...
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl