[ A6 C6] 1.9tdi vs 2.0tdi
[ A6 C6] 1.9tdi vs 2.0tdi
Posiadałem C5 19.tdi, którą niedawno sprzedałem. Sprzedałem z myślą zakupu C6 tak od 2007 roku. Wiele się nasłuchałem o silniku 2.0tdi. Z tego wszystkiego kupiłem mercedesa z zupełnie innym silnikiem. Po tygodniu jazdy "gwiazdą" dochodzę do wniosku, że "cztery kółka" to to co chcę mieć. Prosiłbym o wypowiedzi tych co mieli C5 1.9tdi, a teraz mają C6 2.0tdi. Nie interesują mnie opinie o 3.0 (bo lepszy, szybszy, dynamiczny), tylko opinie tych co 140KM uważają za wystarczające. Jeśli możecie to napiszcie ile Wam palił 1.9, a ile 2,0 to będę w stanie policzyć średnią bo to też od kierowcy zależy. Czy żałujecie zmiany na nowszy model. Pozdrawiam.
Niestety te nowe 2.0TDI już nigdy nie będą starymi 1.9TDI które cieszyły się taką niezawodnością. Wiele osób w C6 przeżywa szok, że po przesiadce na dużo nowszy, mniej wysużony model mają multum problemów z samochodem.
Skupiasz się na rzeczach najmniej ważnych bo porównujesz czy nowy 2.0TDi spali 6 czy 7 litrów. A ten litr czy nawet 2 więcej ni jak mają się do kosztów awarii których nie jest mało w tych silnikach a naprawy naprawdę nie są tanie.
Nie chcesz się zrazić do audi to unikaj 2.0TDI i 3.0TDI z pierwszych lat produkcji...
Sorki, ale taka jest prawda a błędy jakie popełniają inżynierowie przy konstruowaniu tych silników wyglądają na błędy z podstawówki i są raczej celowe...
Ze swojej 1.9TDI jestem szalenie zadowolony ale czy następny smochód będzie z pod znaku AUDI/VW? Słabo to widzę
Skupiasz się na rzeczach najmniej ważnych bo porównujesz czy nowy 2.0TDi spali 6 czy 7 litrów. A ten litr czy nawet 2 więcej ni jak mają się do kosztów awarii których nie jest mało w tych silnikach a naprawy naprawdę nie są tanie.
Nie chcesz się zrazić do audi to unikaj 2.0TDI i 3.0TDI z pierwszych lat produkcji...
Sorki, ale taka jest prawda a błędy jakie popełniają inżynierowie przy konstruowaniu tych silników wyglądają na błędy z podstawówki i są raczej celowe...
Ze swojej 1.9TDI jestem szalenie zadowolony ale czy następny smochód będzie z pod znaku AUDI/VW? Słabo to widzę

- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kolego ja ci powiem coś takiego że jeżeli stanoł bym przed wyborem kolejnego samochodu i miałbym się zastanawiać nad A6 C6 to napewno bym jej nie kupił.Są paliwożerne i drogie w eksploatacji.
Dla porównania postaw sobie np. Bmw 530d, 215km, dużo mniejsze spalanie.Rozrządu nie wymieniasz itd.
Ale narazie mi nie grozi taka decycja.
Ale tak jak przedmówca napisał kolejne auto to napewno nie będzie Audi.U mnie bmw 530 po 2003 roku...
Dla porównania postaw sobie np. Bmw 530d, 215km, dużo mniejsze spalanie.Rozrządu nie wymieniasz itd.
Ale narazie mi nie grozi taka decycja.
Ale tak jak przedmówca napisał kolejne auto to napewno nie będzie Audi.U mnie bmw 530 po 2003 roku...
No to kolego myślimy podobnie 
U mnie też następne stanie BMW 530d
Chyba bardziej mi się podoba audi od BMW, o kokpicie już nie wspomne - audi jest sliczne w środku. Ale oprócz wyglądu auto musi jeździć bezawaryjnie a tutaj AUDI do BMW nawet nie ma co porównywać....
No i tych BMW jeździ mniej niż c6 także nie będą takie oklepane

U mnie też następne stanie BMW 530d

Chyba bardziej mi się podoba audi od BMW, o kokpicie już nie wspomne - audi jest sliczne w środku. Ale oprócz wyglądu auto musi jeździć bezawaryjnie a tutaj AUDI do BMW nawet nie ma co porównywać....
No i tych BMW jeździ mniej niż c6 także nie będą takie oklepane

- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 204KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie wiesz kolego o czym piszesz...spinacz2100 pisze:A6 C6 to napewno bym jej nie kupił.Są paliwożerne
Moje pali średnio 9l/100km - mogę przedstawić historię wszystkich tankowań,
Silnik 2.7TDI pali 1,5 - 2 litry mniej (mniejsza moc, bez Q, bez Tip)
Silnik 2.0TDI pali jeszcze mniej ~6l/100km
Gdzie tu ta paliwożerność?
-
- Forum Audi A6 / A7
Mogę Ci powiedzieć, że passat z 2006 r. 1.9 tdi 105 km (skrzynia 5) jest w miarę oszczędny, dystans ok 200 km i jechałem różnie i łagodnie i dostawał po gazie (deptany na światłach w podłogę i do czerwonej kreski, przy wyprzedzaniu redukcja i obroty, po 150-170 km/h) - średnie spalanie wyszło 6.8 więc uważam że to naprawdę dobry wynik, osobiście jechałem nie że ktoś mi mówił.
Co do 2.0 tdi to nie wiem czy tak te 6 litrów wyjdzie, 140 koni więc na 6 litrów bym nie liczył, chyba że będziesz się toczył. Ale touran 2.0 tdi 140 koni przy jeździe spokojnej bez deptania pokazuje 7 i trochę a przy daniu mu w podłogę ok 9.
Odczyty z komputera, nie lanie do pełna, więc to też deczko może się różnić. Osobiście dla siebie bym brał 1.9 tdi mniej awaryjny i bardziej oszczędny od 2.0 tdi ale niestety słabszy... Coś za coś
Co do 2.0 tdi to nie wiem czy tak te 6 litrów wyjdzie, 140 koni więc na 6 litrów bym nie liczył, chyba że będziesz się toczył. Ale touran 2.0 tdi 140 koni przy jeździe spokojnej bez deptania pokazuje 7 i trochę a przy daniu mu w podłogę ok 9.
Odczyty z komputera, nie lanie do pełna, więc to też deczko może się różnić. Osobiście dla siebie bym brał 1.9 tdi mniej awaryjny i bardziej oszczędny od 2.0 tdi ale niestety słabszy... Coś za coś

-
- Forum Audi A6 / A7