shaqal, Co masz na myśli? Mam MMI 3GP bez sim, nie mam nawet AMI. Interesuje mnie to rozwiązanie. Podpowiesz coś więcej?shaqal pisze:Można zamontowac google maps bez podpinania pod jednostkę mmi.
Wystarczy wpiąć router pod zapalniczkę i działa.
Google maps na MMI 3G+ bez SIM
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Sądzę, że chodzi o użycie wbudowanego WiFi lub użyciu karty WiFi na USB. Konfiguruje się wtedy MMI na łączenie z routerem poprzez WiFi. Router udostępnia w ten sposób wyjście w internet. Sam router wymaga zasilania - więc podłączasz go do gniazda zapalniczki.sarrazin pisze:shaqal, Co masz na myśli? Mam MMI 3GP bez sim, nie mam nawet AMI. Interesuje mnie to rozwiązanie. Podpowiesz coś więcej?
Są jakieś skrypty konfigurujące QNX'a do łączenia się z routerem i ustawienie jego IP jako swojego default gatewaya (modyfikacja firewalla i tablic routingu?).
Osobną kwestią jest znalezienie karty WiFi na USB, która byłaby widziana prze system operacyjny MMI (pewnie ruletka - gdzie wszystko zależy od chipsetu?)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Enzo
- Rocznik: 2012
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 218KM
- Skrzynia: Automat
Czy udało się komuś to zrobić zgodnie z powyższym rozwiązaniem? Będę wdzięczny za wskazówki, gdyż też nie mam AMI z portem IPod, tylko zwykły AUX.damos pisze:Sądzę, że chodzi o użycie wbudowanego WiFi lub użyciu karty WiFi na USB. Konfiguruje się wtedy MMI na łączenie z routerem poprzez WiFi. Router udostępnia w ten sposób wyjście w internet. Sam router wymaga zasilania - więc podłączasz go do gniazda zapalniczki.sarrazin pisze:shaqal, Co masz na myśli? Mam MMI 3GP bez sim, nie mam nawet AMI. Interesuje mnie to rozwiązanie. Podpowiesz coś więcej?
Są jakieś skrypty konfigurujące QNX'a do łączenia się z routerem i ustawienie jego IP jako swojego default gatewaya (modyfikacja firewalla i tablic routingu?).
Osobną kwestią jest znalezienie karty WiFi na USB, która byłaby widziana prze system operacyjny MMI (pewnie ruletka - gdzie wszystko zależy od chipsetu?)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartosz
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
\shaqal pisze:Można zamontowac google maps bez podpinania pod jednostkę mmi.
Wystarczy wpiąć router pod zapalniczkę i działa.
Skoro nie mam gniazda sim, czyli rozumiem, że jesli zaopatrzę się w router zasilany z gniazda zapalniczki samochodowej to uruchomię Google maps? W MMI nie mam takiej opcji nawet po aktualizacji softu...
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Paliwo: Benzyna
Ale po co wam to?
NIE BĘDZIECIE mieć nawigacji google (tylko tą, już zainstalowaną - od Audi)
NIE BĘDZIECIE mieć map google (tylko zainstalowane już mapy Audi)
NIE BĘDZIECIE mieć informacji o korkach
NIE BĘDZIECIE mieć nawigacji omijającej korki (nawigacja Audi będzie nieświadoma korków)
Jedyne, co to może dać, to:
- widok satelitarny (obrazki na mapie)
- Google Street View (o ile jeszcze działa, bo podobno Audi zakończyło ta usługę).
- wyszukiwanie POI w internecie - jak w komórce...
- jeśli o czymś zapomniałem - dodajcie kolejne benefity
Czy to jest warte ceny? (kasa, czas, nerwy, kable, kable, kable, miejsce) Każdy musi sobie sam odpowiedzieć
NIE BĘDZIECIE mieć nawigacji omijającej korki (nawigacja Audi będzie nieświadoma korków)
- Google Street View (o ile jeszcze działa, bo podobno Audi zakończyło ta usługę).
Czy to jest warte ceny? (kasa, czas, nerwy, kable, kable, kable, miejsce) Każdy musi sobie sam odpowiedzieć
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartosz
- Skrzynia: Multitronic
Jeżeli faktycznie tak jest jak piszesz to ja sobie tym głowy nei zawracam. Nie ma faktycznie to sensu..damos pisze:Ale po co wam to?
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam serdecznie,
Mam zaktualizowany soft na P1001 i najnowsze mapy. Obecnie uruchomiłem google earth i audi connect (3GP bez sim). Czy wiecie może dlaczego nie działa google street view? Nie wiem czy ma to związek najnowszym softem czy czegoś nie uruchomiłem....
W temacie google earth i audi connect chciałbym się podzielić jedną ważna informacją tzn. (Pewnie się powtórzę) funkcje będą działać wyłącznie na karcie sieciowej trendnet Tu2-ET100 tylko oryginalnej, uwaga na chińskie podróbki o tej samej nazwie i bardzo zblizonym wyglądzie. Nie działają również żadne inne karty sieciowe z chipsetem AX88772A itp. Tylko trendnet oryginał. Mało tego na aukcjach w PL, swój zamówiłem z US i działa;).
Wracając do tematu google street view, proszę o Inf czy soft ma znaczenie dla tej funkcjonalności.
Pozdrawiam
Mam zaktualizowany soft na P1001 i najnowsze mapy. Obecnie uruchomiłem google earth i audi connect (3GP bez sim). Czy wiecie może dlaczego nie działa google street view? Nie wiem czy ma to związek najnowszym softem czy czegoś nie uruchomiłem....
W temacie google earth i audi connect chciałbym się podzielić jedną ważna informacją tzn. (Pewnie się powtórzę) funkcje będą działać wyłącznie na karcie sieciowej trendnet Tu2-ET100 tylko oryginalnej, uwaga na chińskie podróbki o tej samej nazwie i bardzo zblizonym wyglądzie. Nie działają również żadne inne karty sieciowe z chipsetem AX88772A itp. Tylko trendnet oryginał. Mało tego na aukcjach w PL, swój zamówiłem z US i działa;).
Wracając do tematu google street view, proszę o Inf czy soft ma znaczenie dla tej funkcjonalności.
Pozdrawiam
Street view nie jest juz dostepny i nie bedzie, skonczyla sie licencja ponoc taki jest oficjalny komunikat na niemieckich forach.
A tak po za tym to mam do odstapienia caly zestawik do uruchomienia funkcji internetowych o ktorych mowa powyzej
1. Router Tp-link 3020
2. Modem Sim tp-link MA260
3. Karta sieciowa USB Trendnet Tu2-ET100
! SPRZEDANE
!
A tak po za tym to mam do odstapienia caly zestawik do uruchomienia funkcji internetowych o ktorych mowa powyzej

1. Router Tp-link 3020
2. Modem Sim tp-link MA260
3. Karta sieciowa USB Trendnet Tu2-ET100

Ostatnio zmieniony 02 gru 2018, 16:27 przez cubasx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2025
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.0TDI 204KM
Witam
Próbował ktoś uruchomić to tym sposobem ? https://www.youtube.com/watch?v=K3TqU46epNA&t=402s
[ Dodano: 2018-11-17, 12:48 ]
Zrobiłem wszystko jak w instrukcji i nie działa.... pozostaje chyba próbować z kartą sieciową
[ Dodano: 2018-12-23, 20:57 ]
No i udało się
Można uruchomić audi connect i Google maps bez karty sieciowej USB Trendnet Tu2-ET100, Wystarczy router Tp-link 3020 i modem USB Huawei.
Nie jest to takie trudne, wydaje mi się, że łatwiejsze niż przez Raspberry Pi
Pierwszemu udało się koledze acinr_PL
ja miałem problem z modemem (jak się okazało a myślałem już, że coś namieszałem) a dokładnie ze znalezieniem odpowiedniego, który by zadziałał z routerem, ale dzięki acinr_PL, z którym dzisiaj robiliśmy próby na jego modemie i mi się udało.... wielkie dzięki Marcin 
Zdjęcia autorstwa Marcina ja nie miałem czasu swoich zrobić... mam nadzieję, że się nie zdenerwujesz
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Próbował ktoś uruchomić to tym sposobem ? https://www.youtube.com/watch?v=K3TqU46epNA&t=402s
[ Dodano: 2018-11-17, 12:48 ]
Zrobiłem wszystko jak w instrukcji i nie działa.... pozostaje chyba próbować z kartą sieciową

[ Dodano: 2018-12-23, 20:57 ]
No i udało się

Można uruchomić audi connect i Google maps bez karty sieciowej USB Trendnet Tu2-ET100, Wystarczy router Tp-link 3020 i modem USB Huawei.
Nie jest to takie trudne, wydaje mi się, że łatwiejsze niż przez Raspberry Pi
Pierwszemu udało się koledze acinr_PL

Zdjęcia autorstwa Marcina ja nie miałem czasu swoich zrobić... mam nadzieję, że się nie zdenerwujesz

- Andrek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2025
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.0TDI 204KM
Osobiście mam inne zdanie, napisz proszę jaki jest koszt wymiany jednostki z kartą SIM ? bo mnie wszytko wyniosło około 70 zł. Jest to porównywalne z kosztami nowej jednostki i kosztami jej wymiany?.
Tak konkretnie to co wszystko ? bo u mnie też działa jak należy?shaqal pisze:przynajmniej wszystko działa jak należy.
aż tyle zachodu to nie byłoshaqal pisze:Więcej zachodu niż to warte

- acinr_PL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Skrzynia: Manual
Czy ty w ogóle czytasz temat w którym zadajesz pytanie?tacim pisze: ... Jak wygląda sprawa mmi3GP bez sim - możecie podrzucić jakiś temat.
Mam wrażenie, że nie przecież powyższe posty mówią o tym jak uruchomić audi connect i google earth w mmi bez fabrycznego sim.
Za pomocą rutera tplink, raspberry pi, karty sieciowej przez ami itp.