Ok ok wszystko rozumiem ale...
Panel sterowania, który znajduje się w tunelu środkowym ma okablowanie i podłączoną wtyczkę. Audi navigation w bagażniku jest od navi FIS - taką otrzymałem informację od kolesia, który zajmuje się car audio. Mało tego, miał taki zestaw w sklepie (audi navigation, wiązkę, cośtam, i panel tylko inny niż u mnie)
Myślę że nikt by się nie trudził żeby wymienić tunel specjalnie pod wtyczkę, pociągnąć okablowanie do panelu sterowania navi itd tylko po to żeby sprzedać auto..
Jutro będę miał trochę czasu to obejrzę te wtyczki co są za radiem, ew zrobię fotkę.
Ale dzięki za zainteresowanie
CDN. Muszę to doprowadzić do porządku i liczę na Waszą pomoc.
[ Dodano: 2014-01-05, 23:29 ]
Mam dodatkowe informacje.
1. Za radiem mam wolną czerwoną wtyczkę - nie da się jej nigdzie wpiąć (tak mi się wydaje)
2. Nie mam tej dużej kwadratowej wtyczki (czyli raczej nie było rns-e)
3. Luźna była jeszcze jedna wtyczka ale wpiąłem ją do radia (nie wiem po co ona jest) - na zdjęciu niebieskim kółkiem
4. Audi navigation w bagażniku już działa (było odłączone) - tzn świeci się ale naciskanie przycisku nie wysuwa płyty (jeśli tam jest), włożyć płyty też się nie da.
5. Do dużego poziomego złącza (zielone kółko) są podłączone dwa kabelki - nie bardzo widzę do których pinów bo są dość krótkie.
O co tu kaman?
Pytania dodatkowe:
1. Nawigacja w fis - jak sprawdzić czy ją mam? Do czego jest ten mały panel w tunelu 4B0919719 - do fis czy rns-d? Czy to osobna jakaś nawigacja czy po prostu przekazuje komunikaty z rns-d na fis?
2. Czym się różni przedliftowy rns-d (czarny) od poliftowego (matowy) - czy mają takie same złącza?
3. Ogarnia ktoś ze śląska/zagłębia temat audio w audi?
Help
(Załącznik: znalezione w internecie, moje radio wygląda z tyłu identycznie)
[ Dodano: 2014-01-08, 23:10 ]
----------edit-----------
Widzę, iż sprawa jest skomplikowana skoro brak odpowiedzi, uproszczę ją nieco..
Nie ważne jakie radio tam było.
Mam rns-d i chcę żeby zostało, zamierzam tylko wymienić ją na tą matową co by pasowała do kompletu.
Teraz tylko:
1. Nie mam komunikatów navi na fis (zegary 2004) - jak to naprawić?
2. Jak wejdę w ukryte menu w radiu - przy Can jest "Not coded".
3. Czy potrzebuję tunera tmc i gdzie on się znajduje żeby sprawdzić czy mam.
4. Jak sprawdzić kodowanie licznika (mam vag-a) - które kanały, jakie wartości
5. Ten mały panel do navi w tunelu obok hamulca ręcznego - jak go uruchomić żeby współpracował z navi (da się w ogóle?)
Jeszcze raz proszę o pomoc.
----------edit2-----------
Dodatkowe informacje: Sprawdziłem licznik i kodowanie:
- kodowanie licznika VDO 16160
- kanał 62 = 5
- w liczniku błąd: radio - no communication
- navi w bagażniku zgłasza się jako BNS 4.2
- pisałem, że nie mam zmieniarki, sprawdziłem w kodach wyposażenia na wlepce w bagażniku: 7A(cyfra) odnosi się do zmieniarki i audio - ja takiego kodu nie mam w ogóle. Nie mam żadnego kodu jaki na drugim polu ma A.
Mam jednak kod 7Q9 = System nawigacji.
Podsumowując: Prawdopodobnie mam navi w fis typu BNS (bagażnik+panel w tunelu + kod na wlepce) i prawdopodobnie Symphony było w oryginale. Skoro teraz mam DX-a czyżbym nie miał podpiętych can-ów do radia?
Sprawa nadal otwarta. Wszelkie nawet najdrobniejsze info będzie dla mnie cenne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.