Witam od niedawna jestem posiadaczem A6 C5 mój problem polega na tym ze po uruchomieniu samochodu na radiu wyświetla się błąd że nie ma połączenia miedzy tunerem TMC. Poszperałem na forum chcąc posprawdzać to i owo.
Przechodząć do meritum w aucie nie ma owego tunera TMC i nigdzienie mogłem znależć kości do podłączenia go oraz jakis luźno wiszących kabelków ani też anteny co mnie bardzo zdziwiło. Chcąc dowiedząc się wiecej wyciągnąłem licznik sprawdziłem szara kość i sa tam kable (pomarańczowo fioletowy i pomarańczowo brązowy) odpowiadające za połączenie z szyną CAN( pin 5 i 6). Radia jeszcze nie wyciągałem bo czekam na klucze ale jak przyjdą to też sprawdzę czy tam są założone odpowiednie piny.
Na fisie w liczniku jak włożyłem w zmieniarke od navi płytkę to pojawił się jakiś napis czyli fis działa. kodowanie licznika wskazuje włączenie funkcji tunera tmc. Na radiu pojawia się bład braku komunikacji CAN (kabel przerwany)
Stąd moje pytanie:
1)czy wyszystkie samochody z RNS-D navigation plus 1 posiadały tuner TMC
2)skoro nie ma u mnie tunera to skąd i po co w szarej kości w liczniku są założone piny 5 i 6 (dodam wiązka nie rozcinana wygląda na fabryczna)
3)chce zakupić tuner TMC i podłaczyć czy musze po numerach fabrycznych dopasować go do radia czy podejdzie każdy od a6 c5
czekam na odpowiedzii pozdrawiam