Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ audi a6 c5] RNS-D - czasami ciszej gra przy odtwarzaniu

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
jezyk_05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ audi a6 c5] RNS-D - czasami ciszej gra przy odtwarzaniu

Post autor: jezyk_05 » 21 gru 2012, 11:39

Cześć mieliście kiedyś coś takiego że przy odtwarzaniu cd ze zmieniarki w tych niższych przedziałach głośności radio ciszej grało i było jakby mniej basu ? Po podkręceniu na maxa nagle pojawia się spora dawka basu i system zaczyna zupełnie inaczej grać. Nie wiem czy zależy to od nagranych płyt, albo sposobu ich nagrania ale nie przy wszystkich płytach coś takiego występuje. Dodam że jak włączę radio tego zjawiska nigdy nie odnotowałem :) Aha i jeszcze jedno czy ktoś posiada zmieniarkę YATOUR i może coś powiedzieć na temat jakości odtwarzanych utworów względem tych z cd ? Wiem że są takie tematy ale w większości jest opisane jak podłączyć i czy działa, natomiast o jakości odtwarzanych utworów jest niewiele.

misiek547
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: misiek547 » 23 gru 2012, 21:15

z jakościa jest tak czym lepszej jakości plik mp3 tym lepsza jakość odsłuchu ale ogólnie jak dla mnie sprzęt daje rade

jezyk_05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jezyk_05 » 24 gru 2012, 10:58

Ja nagrywam tylko 320kp/s czyli się sprawdzi ?

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 24 gru 2012, 19:07

jezyk_05 pisze:Cześć mieliście kiedyś coś takiego że przy odtwarzaniu cd ze zmieniarki w tych niższych przedziałach głośności radio ciszej grało i było jakby mniej basu ? Po podkręceniu na maxa nagle pojawia się spora dawka basu i system zaczyna zupełnie inaczej grać.
ÂŚmiem twierdzić, że problem ten występuje zawsze i nie zależy od jakości nagranych płyt (nie aż tak, bo różnicy między 128 kb/s, a 320 kb/s nie usłyszymy przy danej głośności, tzn. kiedy odsłuchujemy cicho utwór). A problem polega na tym, że aby konkretny głośnik zagrał, trzeba w niego "wpompować' odpowiednia moc. Słuchając cicho dzwięków niskich, nie jesteśmy w stanie tak wysterować głośnika, aby odpowiednio zagrał.
Kiedyś radzono sobie w ten sposób, iż poszczególni producenci oferowali w sprzęcie "podbicie basu" i wystarczyło podczas cichego odsłuchu załączyć ową opcję i basik był w pytkę. Niestety, a może i stety (zależy co kto lubi ;) ) niektórzy wykorzystywali tą funkcję przy normalnym wysterowaniu głośnika, ale wtedy to już tylko dudniło, a przy okazji można było sobie spalić głośnik.
Ogólnie, gdy zwiększasz moc muzyki, głośnik zaczyna lepiej pracować i dlatego bas (w szczególności) jest lepiej słyszany, nie jest taki płaski, zaokrągla się ;) ... to tak nie wdając się w szczegóły.
Pigułka wiedzy o olejach silnikowych w Audi A6 i Audi A7. --> a6-c5/na-jakim-oleju-jezdza-klubowicze-t81758.html

jezyk_05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jezyk_05 » 24 gru 2012, 23:40

Owszem zgodzę się z tym co napisałeś, ale mój problem dotyczy tego że jeżeli słucham cd np. na połowie głośności i basu nie ma prawie w ogóle i przełączę na radio nie zmieniając głośności nagle pojawia się spora dawka basu :) Nagram jeszcze cd z flac-ów i wtedy zobaczę, bo jakość ściąganych kawałków z sieci, szczególnie mp3 pozostawia wiele do życzenia...

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 25 gru 2012, 07:12

W tym przypadku, tak jak przypuszczasz, problemem może być słaba jakość nagranego utworu na płycie CD/niska jakość nagrywarki, jak i samej płyty CD. Może do tego jeszcze dojść słaba jakość urządzenia odtwarzającego = słaby sygnał na wyjściu oraz straty na drodze transport-wzmacniacz.
Radio to zupełnie inna bajka ;)

Muzyka, dźwięki, to jak je odbieramy, to sprawa bardzo indywidualna. To co dla Ciebie będzie słabym basem w danym utworze, dla kogoś innego może być basem doskonale zrównoważonym ;)
To co dobrali inżynierowie-akustycy Audi dla zestawu BOSE, dla jednych bedzie super, dla innych tylko przeciętne. Sam posiadam audio Bose w aucie i osobiście jestem zachwycony analitycznością i przestrzennością dzwięku. Jak na standarty dzwięku w aucie zestaw dla mnie jest świetny (choć słyszałem już lepsze zestawy ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja