Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Odgrzewany RDS na FISie

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
siarpol79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Odgrzewany RDS na FISie

Post autor: siarpol79 » 18 maja 2012, 20:46

Witam koledzy...

Potrzebuję pomocy w temacie podpięcia CAN H i L do szarej kostki w liczniku.
Otóż zamontowałem Nawi Plus DX i wszystko było OK do czasu gdy zacząłem się bawić w odpalenie RDS'u na FIS'ie.
Moja C-piątka jest co prawda z roku 2000 ale w VINie ma 1-kę co wskazuje na rocznik modelowy 2001. Posiadam też kabelek nav26max i właśnie wychodzące z niego przewody CAN'ów próbowałem dzisiaj podpiąć do licznika. Licznik z kolei ma następujące oznaczenie

[center]Obrazek [/center]

i posiada 3 gniazda z tyłu z wszystkimi pinami w szarej wtyczce.

[center]Obrazek[/center]

Zegarek cyfrowy na FIS na dole czerwony u góry pomaraĂączowy. Więc wydawało by się, że sprawa jest prosta: Podpinamy CAN H do pinu 5 i CAN L do pinu 6 tej szarej kostki i powinno śmigać...
...i właśnie tu dzisiaj napotkałem na mały problem.
Otóż po wyjęciu wtyczki, okazało się, że o ile w tym szarym gnieździe w liczniku są wszystkie piny, to we wtyczce już nie. <mysli>

Po jej rozebraniu wygląda to tak:

[center]Obrazek[/center]

Licząc od lewej, w pierwszym rzędzie (tym bliżej patrzącego na zdjęcie) znajdują się tylko wolne miejsca, a więc pin 1,2,3,4,5,6,7,... są wolne, w ogóle bez przewodów, za to w pinach 11,12,13 są wyprowadzone przewody.
Piny te to: 11 -Enable; 12 -Clock; 13 -Data - co sugeruje, że instalację mam raczej przygotowaną do radyjka bez CAN.

No i teraz moje pytanie do Was koledzy:

Czy pomimo tego, że nie ma tych pinów od CANów w szarej wtyczce instalacji jest sens kombinować i dokładać do niej te dodatkowe piny (5 i 6) Bo jutro miałem jechać na jakieś szrocicho - szukać całej kostki, żeby zdobyć oryginalnie wyprowadzone z niej piny i dołożyć w odpowiednie miejsca w mojej kostce licznika.
Czy jeśli to "wyrzeźbię w koĂącu" to czy ten licznik będzie współpracował po CAN'ach. (w koĂącu ma wszystkie piny dla tej kostki no i z tego co się naczytałem na naszym forum to powinien śmigać...)
A może pozostaje mi tylko emulator CUN BUS....

[ Dodane 22.05.2012]

Ponieważ nikt za bardzo nie kwapił się z pomocą - podpiąlem jednak te CANy do szarej kostki.
Kombinowałem różne możliwe kodowania licznika i dalej nic nic... :(
Dogłębnie przestudiowałem lekcje Mad_MAXa, RaKo a i Shrek też tam sporo wniósł
... ale nadal niestety nie mogę tego odpalić...

p.s. nie wiem dlaczego ale nie mogę VAGiem zmienić wartości kodowania licznika soft coding choć mam tam 02062 -co wydaje się ok. Natomiast mogę zrobić zmianę jedynie w tym drugim polu shop WSC...
Czym się różnia te pola i co oznaczaja?
Może tu jest przyczyna.
Pomocy koledzy bo już nie mam pomysłów.

Pozdrawiam
Marek

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RaKo » 22 maja 2012, 22:25

siarpol79, Sporo było pisane na ten temat.Opiszę Ci jak było u mnie,jak dobrze pamiętam ale mogę coś pomylić bo to dawno było,a już nie zajrzę bo auto sprzedałem :|
To był 2000 rocznik czyli pierwszy lift,licznik VDO z białym podświetleniem,radio 2 DIN oryginał płyta i kaseta, w liczniku duży FIS i informacje RDSu były oryginalnie, ale jak zamontowałem Nawi to z ruchomym ekranem na boki to RDS zginął i nie pamiętam czy wtedy podpinałem CANy czy dopiero przy montażu kolejnego Navi RNS-E,a to już inna bajka.Ta stara navi ma nalepkę i łączy się ENA DATA CLOCK z Fisem i tak się łączyło moje stare radio CD i taśma 2 DIN,i po tych samych kablach idzie Navi to starsze RNS-D.W kodowaniu licznika musisz dodać 16xxxx czyli jak masz np.3 to musisz zrobić 18xxxx te X to znaczy ,że reszta kodowania licznika taka sama,do tej roboty dobry byłby VCDS ale i VAG będzie tylko nie ten polski.A i po tym kodowaniu RDSu nie będzie,pojawi się dopiero jak zmienisz wartość kanału w liczniku ale nie pamiętam którego, zmieniaj wartości w kanałach o 2,3 w górę i wracaj i kolejny kanał,aż znajdziesz,radio musi być włączone.TMC nie jest potrzebny,wiem co piszę bo ja go miałem w komplecie i sprzedałem i RDS działał na FISie.CANy możesz pociągnąć nie zaszkodzą.Myślę,że napisałem dość po chłopsku i jasno <lol> Jak nie dasz rady to zapraszam,podłubiemy. <rotfl>
Canów we wtyczce szarej Ci brakuje ale możesz dociągnąć i mają iść do tej wtyczki do radia co jest w niej najwięcej kabelków tych cieniutkich i daję rękę ,że nie trzeba emulatora do licznika VDO z białym podświetleniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja