Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] Navi Dx nie czyta płyt

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
Marker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] Navi Dx nie czyta płyt

Post autor: Marker » 13 kwie 2010, 17:06

Cześć,

Mam problem z swoja nawigacją , nie czyta płyty z mapami wyskakuje komunikat "die cd kann nicht gelesen", wkładam orginalna z 2003 roku niemiecką płytke jak i nową nagraną z 2009 i nic. Ta ostatnia może byc źle nagrana ale pierwsza powinna śmigać. Macie jakieś pomysły na ten temat ? nic nie moge znaleźć i obawiam sie, że to ustrojstwo moze byc popsute. Pozatym wszystko ładnie śmiga TV, zmieniarka w bagazniku.

pozdrawiam
BDH quattro

Awatar użytkownika
ŁAJDAK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ŁAJDAK » 13 kwie 2010, 19:56

jezeli nie czyta ci plyt prawdopodobnie bedziesz mial laser walniety a probowales go czyscic , spruboj jeszcze nagrac plytke z oprogramowaniem do navi gdzies tu takie smigalo na forum do nawigacji jesli ci go nie wczyta to znaczy ze masz problem.... ja jeszcze mialem taki przypadek tez mi niechcialo czytac plyty i sie okazalo ze mialem tam dwie plyty jednoczesnie taki soprise po poprzednim wlascicielu
......BEZ DECHY NIE MA JAZDY W DÓŁ......

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 13 kwie 2010, 20:42

siemka mam podobny problem tylko niemiecka mi czyta a na polske nie mam nagralem juz z 15 plyt i cos wgrywa ale nie dziala jak wy to robicie :P
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

Marker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marker » 13 kwie 2010, 20:45

jak najlepiej dobrać sie do tego lasera wątpie aby płyta czyszcąca pomogła, najlepiej było by rozebrać wyczyścić i zobaczyć czy zyje, rozbierał to ktoś z was da sie rade samemu to zrobić?

[ Dodano: 2010-04-13, 20:48 ]
kumangt pisze:siemka mam podobny problem tylko niemiecka mi czyta a na polske nie mam nagralem juz z 15 plyt i cos wgrywa ale nie dziala jak wy to robicie :P
raczej to nieproblem z sprzętem tylko kwestia nagrania, podobno niewszystkie nagrywarki sa w stanie nagrać

"ROZPAKOWANIE ARCHIWUM za pomocą Total Commander 7.0 - WinRAR nie radzi sobie z tym archiwum ze wzgledu na zbyt dlugie nazwy plików.

Tak jak poprzednie wersje nagrywamy w CloneCD za pomocą dołączonego profilu.
Poprawne nagranie płyty zależy głownie od nagrywarki, plyta nie ma znaczenia, jeżeli mimo nagrania Twoja nawigacja nie chcę czytać mapy to prawdopodobnie Twoja nagrywarka nie obsługuje dołączonego profilu CloneCD (spróbuj na innej nagrywarce)"

pozdrawiam
BDH quattro

Awatar użytkownika
pawelx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawelx » 13 kwie 2010, 22:26

kumangt, ja nagrywałem na notebooku hp i chodzi ale zanim doszedłem do tego jak prawidłowo to zrobić troszkę czasu minęło a przy tym sporo płytek,
w moim przypadku problem polegał na tym że ściągnąłem mapę z jakimiś błędami i dopiero ściągnięcie z innego źródła spowodowało że mapa zaczęła śmigać
czasami ludzie zamieszczają lipę tylko po to by od nich ściągać i im punkty nabijać

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 14 kwie 2010, 11:01

jeśli nie czyta żadnej płyty - nawet oryginalnej - to winny najprawdopodobniej będzie laser. czyszczenie pomoże na chwile albo wcale. Koszt wymiany lasera nie jest przerażający - 80 - 200 zł. Przerobiłem to i cieszę się teraz dobrze działającą navi ;-)
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

Awatar użytkownika
ŁAJDAK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ŁAJDAK » 14 kwie 2010, 20:03

plyty do naszych nawigacji najlepiej nagrywac z predkosciami max 600kB/s czyli max 4x ja nagrywam na werbatimkach i nagrywarce liteon smiga wszystko. najlepiej rozpakowywac za pomoca daemon toolsa i nagrywac za pomoca alcohol 120% lub clone cd trzeba jeszcze zaznaczyc opcje zeby zeby ignorowalo bledy odczytu
......BEZ DECHY NIE MA JAZDY W DÓŁ......

Awatar użytkownika
pawelx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawelx » 14 kwie 2010, 22:10

ÂŁAJDAK pisze:najlepiej rozpakowywac za pomoca daemon toolsa
potwierdzam też go używałem, a potem używałem Clona CD

Awatar użytkownika
tepe51
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tepe51 » 22 paź 2010, 20:40

arthurr pisze:jeśli nie czyta żadnej płyty - nawet oryginalnej - to winny najprawdopodobniej będzie laser. czyszczenie pomoże na chwile albo wcale. Koszt wymiany lasera nie jest przerażający - 80 - 200 zł. Przerobiłem to i cieszę się teraz dobrze działającą navi ;-)
Witam,
miałem podobny problem. Nawigacja nie czytała płyty więc postanowiłem samodzielnie wyczyścić laser. Zrobiłem to w następujący sposób :
Zakupiłem zestaw czyszczący do napędów CD i DVD była to płytka z takimi naklejonymi szczoteczkami oraz płyny do czyszczenia (jeden do płyty drugi do soczewki lasera). Ponieważ próba czyszczenia dołączonymi płynami nie dała żadnego efektu to zastosowałem preparat KONTAKT IPA plus jest to alkohol izopropylowy stosowany między innymi do czyszczenia optyki. Na szczoteczki zaaplikowałem po 1 kropili tego alkoholu płytę włożyłem do napędu i pozostawiłem na około 2 - 3 minuty, powtórzyłem ten "zabieg" dwa razy. Po włożeniu płyty z mapami do nawigacji wszystko poszło OK.

Obrazek <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja