zanim zabrałem się za samodzielną próbę aktualizacji MIB2 żeby mieć Audi Smartfon Interface trochę poczytałem na tym forum. Kontaktowałem się też z kilkoma z was żeby zrobić odpłatnie odpłatnie (kilka do kilkunstu stówek polskich złotówek). Uznałem że skoro pracuję w IT

MMI jest zaktualizowane do wersji 3663, mam widoczną ikonę ASI. Problem mam z patchowaniem MMI, żeby móc wrzucić zmieniony plik FecContatiner.fec. Do spachowania (wg instrukcji z której korzystam) używa się z funkcji systemowych flashunlock, flashit, flashlock. Te jednak są niedostępne w terminalu (podłącznie modemem USB-RJ45 D-LINK przez Putty). Zrobiłem wyszukiwanie rekursywne w poszukiwaniu funkcji flash* z katalogu głównego i nic nie ma.
Instrukcja z której korzystam https://www.digital-eliteboard.com/thre ... it.491978/
Jak powinno sie patchować i podgrywać plik FecContainer.fec? Czy instrukcja której używam jest błędna?
Kroki które ja zrobiłem:
1. Instalacja wersji 3634 (była na tyle szybka że myślałem iż się nieudała (ok 5min I nie pamiętam konkretnych punktów instalacji I postępu w %
2. Dzisiaj zabrałem się za instalację I zobaczyłem że aktualnie jednak jest 3634 więc odpaliłem 3663. I tutaj to zajęło ~20min, było 11 punktów updatu tylko 1 dla bose był NOK bo było odpięte I zaślepione światłowodem (btw wbrew informacjom które były w sieci w mojej poliftowej A7 potrzebna była pętla żeńska a nie męska... na szczęście są zwroty allegro)
3. Po aktualizacji sprawdziłem czy MMI działa (tel, navi, audio itp) - jest cacy
4. Zrobiłem kopie plików modifyE2P, FecContaoiner.fec, Variant.txt, /net/rcc/dev/fs0 oraz /net/mmx/dev/fs0 tutaj widziałem pierwszą różnicę względem instukcji, tam sugerowali że powinny być w
/mnt/efs-persist/FEC/FecContainer.fec
a były w
/net/rcc/mnt/efs-persist/FEC/FecContainer.fec
5. Używając WhatTheFec zedytowałem FecContainer dodając wpisy :
00060800 Carplay
00060900 Android Auto
0230004a Karten 2029/2030
6. Teraz wg instrukcji powinienem spachować MIB plikiem ifs-root.ifs ale w systemie nie rozpoznaje instrukcji flashunlock, flashit czy flashlock
mount -uw /net/mmx/fs/sda0/
flashunlock
flashit -a 540000 -d -v -f /net/mmx/fs/sda0/_patch/ifs-root.ifs
flashlock
/usr/apps/mib2_ioc_flash reboot
7. Mimo tego że nie mogłem wykonać 6, podmieniłem FecContainer
8. Aktywowałem APK
IDE03471-ENG130248-Vehicle configuration-Google_GAL, adapted
IDE03471-ENG130249-Vehicle configuration-Apple_DIO, adapted
Smartphone_interface_for_rhmi
9. Później usuwałem błędy w 5f również aktywując inne APK wg instrukcji
Efekt był taki że miałem ikone ASI, ale nie wykrywało tel, przestała działać nawigacja, bluetooth I transmisja audio z tel po kablu USB.
Wobec tego przywróciłem oryginalną wersję FecContainer.fec I teraz bluetooth, navi I transmisja audio z tel po kablu USB działa. Ikona ASI jest ale nie wykrywa telefonu.
Czy ktoś może nakierować jak zrobić patch MIB2? (plik mam) Czy coś z instrukcji mogę robić źle?
P.S. kalkulując czysto finansowo -stawkę jaką mam za godzinę pracy i ilość godzin już spędzonych na forach, przy aucie bardziej opłacałoby mi się zapłacić za tą aktualizację :P Nauka i wiedza tania nie jest...
Dzięki
Adrian