[a6 all] jaka grubosć ori lakieru?
[a6 all] jaka grubosć ori lakieru?
witam pytanie jak w temacie jaka jest grubość ori lakieru w mikrometrach, sprawiłem sobie ostatnio elektroniczny miernik grubości lakieru i u jednego typa pokazało kolo 200 mikrometrów u innego zas koło 100 i obaj zapewniali ze auto mam fabryczny lakier dodam ze skalibrowałem odpowiednio miernik dzięki dołączonej do zestawu płytce pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
adikrakow,
Ogólnie to zależy od marki ale w większości przypadków normą fabryczną jest od 92 do 128.
ÂŚrednia wartość według większości producentów to 116 mikronów.
Wyjątkami może być dach i maska, która może mieć więcej o kilka mikronów (do 20 MAX)
Wyjątki oczywiście stanowi aluminium.
ÂŹródło danych szwagier lakiernik od ok.15 lat.
Trochę za dużo. Jak ty tyle masz na swojej audi to tobie współczuje.adikrakow pisze:do 360um
Ogólnie to zależy od marki ale w większości przypadków normą fabryczną jest od 92 do 128.
ÂŚrednia wartość według większości producentów to 116 mikronów.
Wyjątkami może być dach i maska, która może mieć więcej o kilka mikronów (do 20 MAX)
Wyjątki oczywiście stanowi aluminium.
ÂŹródło danych szwagier lakiernik od ok.15 lat.
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Re: [a6 all] jaka grubosć ori lakieru?
Witka microny muszą się mieścic w 150 inaczej samocho choć z fabryki powyżej tego musiał być poprawiany pozdroceemack pisze:witam pytanie jak w temacie jaka jest grubość ori lakieru w mikrometrach, sprawiłem sobie ostatnio elektroniczny miernik grubości lakieru i u jednego typa pokazało kolo 200 mikrometrów u innego zas koło 100 i obaj zapewniali ze auto mam fabryczny lakier dodam ze skalibrowałem odpowiednio miernik dzięki dołączonej do zestawu płytce pozdro
laki
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2015
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
absajler, hhehe walkiem dobre :-D
Ja sie zastanawiam dlaczego kolega holekpiotr, napisal ze wspolczuje?
Ja jestem lakiernikiem i czesto zdarzaja sie auta ktore byly co najmniej raz lakierowane i to przewaznie jak mowisz bez dachu i jaki to sie ma do samego auta ?
Owszem jak jest zle to wykonane ale jak jest normalnie w/g sztuki lakierniczej to w niczym nie przeszkadza a nawet lepej dla zabezpieczenia przeciwkorozyjnego
Kolega mial namysli naprawiane ,szpachlowane klepane itp pewnie .
Takie elementy wygladaja po jakis czasie zdecydowanie gorzej
Ja sie zastanawiam dlaczego kolega holekpiotr, napisal ze wspolczuje?
Ja jestem lakiernikiem i czesto zdarzaja sie auta ktore byly co najmniej raz lakierowane i to przewaznie jak mowisz bez dachu i jaki to sie ma do samego auta ?
Owszem jak jest zle to wykonane ale jak jest normalnie w/g sztuki lakierniczej to w niczym nie przeszkadza a nawet lepej dla zabezpieczenia przeciwkorozyjnego
Kolega mial namysli naprawiane ,szpachlowane klepane itp pewnie .
Takie elementy wygladaja po jakis czasie zdecydowanie gorzej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Skrzynia: Tiptronic
Oczywiscie ze trzeba brac pod uwage zaprawki w fabryce.Uszkodzenia w transporcie itd.Myslicie ze jesli auto jest delikatnie uszkodzone w transporcie do salonu to tak jest wystawiane dla klientow?Jest naprawiane przed sprzedaza a potencjalny nabywca nic o tym nie wie.Przerabialem to niejednokrotnie w Pl i tutaj gdzie mieszkam tez.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2015
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
ja rowniez rozladunki ze statkow oraz z najazdow (LOHRA) :roll:Swedish Audi pisze:Oczywiscie ze trzeba brac pod uwage zaprawki w fabryce.Uszkodzenia w transporcie itd.Myslicie ze jesli auto jest delikatnie uszkodzone w transporcie do salonu to tak jest wystawiane dla klientow?Jest naprawiane przed sprzedaza a potencjalny nabywca nic o tym nie wie.Przerabialem to niejednokrotnie w Pl i tutaj gdzie mieszkam tez.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.4 165KM
holekpiotr pisze:Ogólnie to zależy od marki ale w większości przypadków normą fabryczną jest od 92 do 128.
stasiuszef pisze:Powłoka ori lakieru powinna oscylować w granicach 100 mikronów!
można by tu polemizowaćlakier21 pisze:Witka microny muszą się mieścic w 150 inaczej samocho choć z fabryki powyżej tego musiał być poprawiany
jedno co wiem, moja miała jak mierzyliśmy z @absajler na spocie w miejscach na które jestem pewny 1000% to było (kilka w jedną, kilka w drugą) 200um
więc nie wiem o co kaman z tymi waszymi np 100um, może przed liftem, albo inne marki
może po lifcie dali więcej bo wiedzieli, że przed liftem pokazywał się "rudy" w okolicy dachu i innych miejsc
ja miałem 200um i wiem, że to 100% pewne było
no chyba, że jeszcze zależy to od urządzenia pomiarowego, może temp otoczenia ma coś do gadania, noo można by polemizować
- yukon
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: Allroad C5
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
czy któryś z użytkowników C6 odpowie jednoznacznie jaka jest oryginalna grubość lakieru? rozumiem, że całe auto jest w ocynku, maska aluminium?
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl