Jak wymienić spryskiwacze reflektora?
Jak wymienić spryskiwacze reflektora?
Witam,
złodziej wyrwał mi zaślepki spryskiwacza reflektorów w moim Audi A6 C7 2011r. a przy okazji uszkodził same spryskiwacze. Kupiłem spryskiwacze ale proszę o poradę/instrukcję jak wymienić te spryskiwacze, dziękuję.
złodziej wyrwał mi zaślepki spryskiwacza reflektorów w moim Audi A6 C7 2011r. a przy okazji uszkodził same spryskiwacze. Kupiłem spryskiwacze ale proszę o poradę/instrukcję jak wymienić te spryskiwacze, dziękuję.
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
jak ci się żarówka spali to odłączysz reflektory z przodu?mobby1977 pisze:ja najchętniej bym odłączył te spryskiwacze tylko nie wiem czy komputer nie będzie się upominał...
Spryskiwacze nie są sterowane komputerem. One są wysuwane automatycznie przez ciśnienie wody. Do spryskiwaczy powinna być osobna pompka.
Odłączenie spryskiwaczy to kiepski pomysł, bo będziesz innych oślepiać i sam będziesz mniej widzieć. Lepiej mieć je sprawne, choć nie są tak istotna dla bezpieczeństwa, jak hamulce.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2017, 12:54 przez damos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Odnośnie spryskiwaczy lamp to też tak macie że sryskiwacze działają tylko raz po odpaleniu auta? Później tylko szyb działają. Po każdym zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta spryskiwacze działają tylko raz a nie jak w poprzednim aucie co któryś cykl. Byłem z tym w ĄŚÓ jak jeszcze miałem gwarancje i powiedzieli że tak ma być. Jak chcę to mogą mi starym komputerem serwisowym którego już nie mogą teoretycznie używać ustawić ale jak przyjadę na przegląd i podłączą pod aktualny sprzęt to i tak przywrócą się nowe ustawienia i spryskiwacze lamp będą pryskać tylko jednym cyklem po uruchomieniu silnika. Trochę to upierdliwe o tej porze roku.
-
- Forum Audi A6 / A7
W sumie to fakt mniej płynu ubywa ale dziwna sytuacja kiedy mając spryskiwacze lamp muszę po 100 czy 200km zjechać na stację benzynową umyć lampy chyba że w czasie jazdy na chwilę zgasić xenony żeby pompka znowu się uruchomiła
Przy jeździe "czystą" drogą faktycznie nic nie dają ale gdybyś przejechał się modernizowanym odcinkiem E7/S7 Gdańsk - Elbląg to byś zmienił zdanie
Przy jeździe "czystą" drogą faktycznie nic nie dają ale gdybyś przejechał się modernizowanym odcinkiem E7/S7 Gdańsk - Elbląg to byś zmienił zdanie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Robię duuużo kilometrów w ciągu roku i mogę śmiało powiedzieć, że spryskiwacze na reflektory są bezużyteczne . Świecąca lampa rozgrzewa powierzchnię, na której osadza się brud, który do niej przywiera i zasycha. Tego nie zmyje nawet najlepszy płyn działający pod marnym ciśnieniem. Trzeba podjechać np. na stację i go zmyć szczotką .
W czasie jazdy nie wyłączysz ksenonów, a jedynie gdy stoisz lub wolno jedziesz. Często jak jadę w korku i mam brudną szybę, to aby nie 'czyścicić' ksenonów przełączam światła w pozycji '0' i dopiero wtedy pryskam na szybę. Następnie z powrotem przełączam na 'auto'. Wieczorem jak muszę, to myję te ksenony, ale wolę podjechać na stację i je wyszorować .
W czasie jazdy nie wyłączysz ksenonów, a jedynie gdy stoisz lub wolno jedziesz. Często jak jadę w korku i mam brudną szybę, to aby nie 'czyścicić' ksenonów przełączam światła w pozycji '0' i dopiero wtedy pryskam na szybę. Następnie z powrotem przełączam na 'auto'. Wieczorem jak muszę, to myję te ksenony, ale wolę podjechać na stację i je wyszorować .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Witam. Dolacze sie do watku zeby nie zakladac nowego. Moje spryskiwacze reflektorow wala po skrajnych zewnetrznych czesciach a nie na caly reflektor. Jakos to sie reguluje czy kazdy tak ma?i drugie pytanie troche banalne...spryskiwacze szyby standartowo igielka ustawic?😁bo lewa strona za nisko mi pryska ,ledwo na dol szyby.