Wczoraj ponownie uszczelniałem trzecie światło stopu, ale to nic nie dało, podejrzewam teraz lampy.
[ Dodano: 2016-11-01, 12:25 ]
Znalazłem przyczynę dostawania się wody do środka klapy i jest to polacznie dwóch blach pod lampami pęka uszczelnienie gumowe. Wczoraj wyskrobalem to miejsce dałem nowa masę uszczlniajaco-klejaca i dziś jeszcze gorzej jedną wielką powódź po otwarciu klapy. Koledzy ratujcie jak to uszczelnić?
Jest dużo mniej wody a padało obficie przez ostanie kilka dni, myślę żeby zrobił to samo z drugiej strony i powinno być już dobrze.
I u mnie chyba bedzie to samo. Zaczelo sie jakos 2-3 tygodnie po wymianie swiatel na ledy. Mozliwe ,cos nie przylega? Uszczelki w kolo klapy siedza ciasno ale sa wilgotnie od wysokosci mniej wiecej lamp i woda mi kapie z lampki oswietlenia bagaznika(dol klapy). Tam to sie wszystko sączy i leci troche do zapasu zaraz przy metalowym obiciu klapy i szynach do "organizera bagazu". Boczki suche. Ewidentnie dol klapy wypuszcza wode do auta a w samej klapie powodz od czasu do czasu. Jakies pomysly? auto jest z marca 2006, avant oczywiscie.
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)
Podbijam temat Panowie.
Woda dostaje się do lamp na klapie(Avant).
Po otwarciu przelewa się częściowo po ramie(słychać szum wodospadu), a częściowo wypływa przez otwory na żarówki.Też podejrzewałem, że na wężyku do sprysku ucieka płyn ale wystarczy tylko powąchać i razu u mnie wiadomo, że to woda.
Czy to możliwe, że rozszczelniły się lampy...?
NastyMosquito, tak- u mnie tak było. Tymczasowo wyciągnij z dołu klapy takie plastykowe zatyczki żeby sobie woda na zewnątrz uciekala. Jak podniesiesz klapę to zobaczysz o co mi chodziło. Mogę pomoc z lampami. Pisz na PW jak co.
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)
Screw pisze:NastyMosquito, tak- u mnie tak było. Tymczasowo wyciągnij z dołu klapy takie plastykowe zatyczki żeby sobie woda na zewnątrz uciekala. Jak podniesiesz klapę to zobaczysz o co mi chodziło. Mogę pomoc z lampami. Pisz na PW jak co.
Dzięki za odzew.Zaraz pójdę zlokalizować zatyczki.
Na PW niestety nie wychodzą ode mnie wiadomości....
Może napisz w kilku słowach czy rozklejałeś klosze, czym ewentualnie sklejałeś itp. by było dla potomnych
Gdzieś wyczytałem, że klosze sklejane są laserowo i jakiś silikonowy klej może być widoczny z zewnątrz i ponoć chlewnie to mogło by wyglądać.....
mat695 pisze:Dużo to bym nie powiedział, ale był tam taki stwardniały jakiś brudzik miejscami to wypicowałem.
Próbowałem zlokalizować dokładnie którędy woda dokładnie wlewa się w klosz.Kilkanaście minut ze zraszaczem nie przyniosło rozwiązania, jutro będzie kolejny test.
Oczywiście też sprawdzę czy jest brud.Jakoś ciężko jest wyjąć lampy z klapy w Avancie?
Próbowałem sprawdzać, ale nie znalazłem. Wyczytałem, że przez lampy na 99% - ten typ tak ma.
Wyjąć bardzo łatwo. Otwierasz klapkę gdzie schowany trójkąt, tam masz po każdej stronie po jednym wkręcie z tworzywa (na płaski duży śrubokręt, ale nawet placem odkręcisz . Wtedy prawie automatycznie odpanie kawałek tapicerki przysłaniający lampy od środka. Lampa jest na takich "zaciągach" które odkręcasz kluczem nasadowym - po dwie nakrętki na lampę. Zanim odkręcisz lampę popatrz jak to zmontowane dokładnie by później sobie czasu oszczędzić
Odradzam próby ciśnieniowe, uszczelnienie lamp to debilny wynalazek, radzę nie nadużywać ich szczelności Ja na myce omijam dla zasady psiukanie między lampę a karoserię.
mat695 pisze:Odradzam próby ciśnieniowe, uszczelnienie lamp to debilny wynalazek, radzę nie nadużywać ich szczelności Ja na myce omijam dla zasady psiukanie między lampę a karoserię.
Wezmę to pod uwagę.Stałem z tym zraszaczem dobre 15 minut i właśnie w szczeliny lałem...Ech te kochane furmanki ...
[ Dodano: 2017-10-14, 14:42 ]
Sprawdziłem wreszcie i niestety woda dostaje się przez trzecie światło STOP.Później spływa sobie w dół i zatrzymuje się tam , po czym przy otwarciu klapy przelewa się w górę klapy i częściowo dostaje się do lamp.Światło STOP zdjęte, przydało by się czymś uszczelnić, taśma butylowa?Może samo wyjęcie zatyczek od spodu klapy załatwi sprawę..?
[ Dodano: 2017-10-14, 16:50 ]
Lampa uszczelniona, niestety woda nadal wlewa się do klosza.Muszę kupić uszczelniacz do szyb i opędzlować szybę dookoła.Może będzie spokój...
[ Dodano: 2017-10-23, 18:17 ]
Zapodałem uszczelniacz do szyb w górnej jej części. Cieniutką końcówką, by weszło jak najgłębiej i jak najwięcej masy.Szło jak krew z nosa ale w pół godzinki robota była zrobiona.Pierwsze testy zraszaczem wypadły pozytywnie i oby tak zostało.
W górnej części pomiędzy szybą a klapą jest mega odstęp i pewnie coś się rozszczelniło kiedy stała sobie tam woda i kilka razy złapał mróz.Przemnożyć przez kilkanaście lat wieku auta i mamy wynik.
Oby zabieg okazał się pomyślny na dłuższy czas