Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Rdza na tylnej klapie bagaznika oraz pryz szybie

Nadwozie
ODPOWIEDZ
ahcarb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Rdza na tylnej klapie bagaznika oraz pryz szybie

Post autor: ahcarb » 18 mar 2017, 15:31

Czy wychodząca rdza na tylnej klapie bagażnika w kombi to rzecz normalna ??
Samochód zakupiłem rocznik 2009 polift, przebieg 250 k, i się dziwie jakie rzeczy wychodzą po zimie...
Coś mogło być tu robione lub przez co mogło się to zrobić? Klapa sprawdzana czujnikiem lakieru.
Z obu stron jest to samo, a na białym kolorze to dość nie fajnie wygląda...

Bardzo podobnie mam nad szybą przednią - miedzy szybą a dachem.
Wychodzi coś jak by kamień się odbił na szybie, potem uderzył w krawędź, a handlarz to zamalował białą farbą i pędzlem ... Dach również był sprawdzany przed zakupem ale nie w tych miejscach
Rece mi opadają...
Zeby to naprawić to trzeba demontować szybę, ale czy po zamaskowaniu i zabezpieczeniu to nie bedzie wychodzić?? Zabezpiecze to na lata ??

Obrazek
Obrazek

obsession
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: obsession » 18 mar 2017, 16:07

Jeśli lakier jest fabryczny to mogło się stać tak jak mówisz - od kamienia lub czegokolwiek innego. Wystarczy puknięcie, mocniejsza rysa i pęknięty lakier umożliwi rozwój korozji w tym miejscu. Z przodu nad szybą to norma w każdym samochodzie, ale z tyłu na pokrywie trochę mnie zastanawia.. Może było coś robione? Pod czujnik też się lakieruje :p

Oczywiście, że da się do zrobić tak, żeby był spokój na lata (jestem lakiernikiem). Żeby to zrobić dobrze to trzeba wyciąć szybę, wydrzeć to konkretnie do gołej blachy i zabezpieczyć epoksydem, po czym polakierować. Tam gdzie wychodzi pod gumą na wewnętrznej stronie pokrywy, to albo ktoś już to robił, albo rdza idzie od wewnątrz pokrywy. Jeśli ta druga opcja to najpewniej byłoby kupić drugą (np używaną ale zdrową). Jeśli będziesz to lakierował u kogoś to najlepiej zapytaj jak będzie przebiegała naprawa lub zapytaj o gwarancję na rdzę w tym miejscu.
Jest:
A3 8L 1.8
A6 C6 4.2

Było:
A4 B5 2.6
A6 C5 2.7 BIT
https://a6klub.pl

vagTDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bar
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: vagTDI » 18 mar 2017, 19:52

Na krawedzi dachu mialem kilka odpryskow po kamieniach i wychodzila rdza. Na klapie spokoj, ale mam sedana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl