[ A6 C6] Nie działają spryskiwacze szyby przedniej
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C6] Nie działają spryskiwacze szyby przedniej
Witam, mam problem, otóż nie działają spryskiwacze szyby przedniej,ostatnio zauważyłem, że pompka pracuje, a płyn nie idzie na szybe tylko ścieka gdzieś dołem. Czy ktoś wie, gdzie jest zamontowana pompka i w jaki sposób można dotrzeć do wężyków doprowadzający płyn od pompki do wycieraczek. Proszę o odpowiedzi, dziękuje i pozdrawiam.
Witam,
koledzy proszę mi pomóc - nie działa mi spryskiwacz przedniej szyby
Dzis wyjołem pompke spryskiwacza i podłączyłem do aku. jest sprawna - najwidoczniej nie dochodzi napięcie do pompki spryskiwacza gdy jest zamontowane przy zbiorniczku
- może nawalił jakiś przekażnik ? może który bezpiecznik ? proszę was o pomoc
koledzy proszę mi pomóc - nie działa mi spryskiwacz przedniej szyby

Dzis wyjołem pompke spryskiwacza i podłączyłem do aku. jest sprawna - najwidoczniej nie dochodzi napięcie do pompki spryskiwacza gdy jest zamontowane przy zbiorniczku
- może nawalił jakiś przekażnik ? może który bezpiecznik ? proszę was o pomoc
Również nie mogę poradzić sobie z spryskiwaczem szyb przednich. Wycieraczki działają sam silniczek na krótko również, ale do wtyczki silniczka nie dochodzi prąd. Bezpieczniki po lewej i prawej stronie konsoli OK, na podszybiu tez, w bagażniku również. Czy dla spryskiwaczy zarezerwowany jest jakiś bezpiecznik którego mogłem opuścić. Jakieś podpowiedzi?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Jak mam nie zamknięta maskę to nie działają mi w ogóle wycieraczki, jak zamknę to w tedy działają myślę ze te czujnik zamknięcia maski jest OK.laser19821 pisze:pamietaj jesli bedzię niesprawny mikrostyk albo otworzysz maskę spryski nie działają po zamknięciu maski jest już ok może tu coś jest nie tak
[ Dodano: 2013-07-15, 02:36 ]
Napisałem ze jak podam na pompkę osobny prąd to spryskiwacze działają tu z zatkaniem dusz nic nie ma do czynienia. Wie ktoś pod jaki bezpiecznik w ogóle spryskiwacze są podłaczone?nikos pisze:może dysza od spryskiwacza jest zatkana lub uszkodzona ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
lewa strona tablicy przyrządów > bezp. nr 36 > 30A[/quote]
Bezpiecznik 36 OK. Doszedłem ze nie ma masy na wtyczce, plusy są. Pin 1 czarno -fioletowy pin 2 brązowo-zółty. Jak dołączę masę do pinu nr 1 chodzi mi dodatkowo wycieraczka tył która wcześniej nie chodziła, jak dam na spryskiwacz to pokazuje się plus na drugim przewodzie wtyczki. Czyli coś z masa która nie idzie na spryskiwacz i na silnik tylnej wycieraczki. Nie wiem teraz czy to włącznik manetka wycieraczek czy jakiś przekaÂźnik wycieraczek który zmienia biegunowość przy silniczku spryskiwaczy bo raz przecież silniczek powinien przecież chodzić w lewo a raz w prawo- tył przód szyb. Może moduł a nawet zwykły kabel który sie urwał lecz to najmniej możliwe.
Po czasie doszedłem ze wystarczyło skasować bład VCDS i wszystko działa.
Bezpiecznik 36 OK. Doszedłem ze nie ma masy na wtyczce, plusy są. Pin 1 czarno -fioletowy pin 2 brązowo-zółty. Jak dołączę masę do pinu nr 1 chodzi mi dodatkowo wycieraczka tył która wcześniej nie chodziła, jak dam na spryskiwacz to pokazuje się plus na drugim przewodzie wtyczki. Czyli coś z masa która nie idzie na spryskiwacz i na silnik tylnej wycieraczki. Nie wiem teraz czy to włącznik manetka wycieraczek czy jakiś przekaÂźnik wycieraczek który zmienia biegunowość przy silniczku spryskiwaczy bo raz przecież silniczek powinien przecież chodzić w lewo a raz w prawo- tył przód szyb. Może moduł a nawet zwykły kabel który sie urwał lecz to najmniej możliwe.
Po czasie doszedłem ze wystarczyło skasować bład VCDS i wszystko działa.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6.66
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
- Napęd: FWD
Re: [ A6 C6] Nie działają spryskiwacze szyby przedniej
u mnie dokładnie był taki sam problem płyn lał się po nadkolu, okazało się że gumowy wężyk urwał się na łączeniu z wężykiem plastikowym,jest po lewej stronie nad kołem, kupiłem nowy wężyk gumowy 1 metr i zastąpiłem plastikowy który pękał ze starości w rękach, trzeba dźwignąć auto, ściągnąć nadkole u mnie udało się bez ściągania koła, było maksymalnie skręcone z w lewo, wyciągnąć stary i przeciągnąć nowy, ja dla zabezpieczenia na pompce i przed dyszami spryskiwaczy dałem po dwie trytytkicichy1984.00 pisze:Witam, mam problem, otóż nie działają spryskiwacze szyby przedniej,ostatnio zauważyłem, że pompka pracuje, a płyn nie idzie na szybe tylko ścieka gdzieś dołem. Czy ktoś wie, gdzie jest zamontowana pompka i w jaki sposób można dotrzeć do wężyków doprowadzający płyn od pompki do wycieraczek. Proszę o odpowiedzi, dziękuje i pozdrawiam.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)