źle spasowana listwa zagarnijąca czy lusterka
źle spasowana listwa zagarnijąca czy lusterka
Witam. Od jakiegoś czasu walczę z szumem w pojeździe. Uzupełniłem min. brakujące wygłuszenia w kontach ramy drzwi oraz wyregulowałem ramę drzwi, lecz szum pozostał. W dniu dzisiejszym spryskałem drzwi wodą z użyciem myjki ciśnieniowej. W rezultacie odkryłem, że do wnętrza drzwi dostaje się woda z okolicy lusterka / kapała woda po zdjęciu boczka/. Aby się upewnić, że chodzi o lusterko zdjąłem boczek i polałem wodą z butelki. Woda leciała jak z kranu <szok> . Okazało się, że nieszczelność znajduje się w miejscu styku podstawy lusterka z szybą. W zaznaczonym miejscu na zdjęciu.
Ponadto stwierdziłem, że listwa zgarniająca jest źle ustawiona. Jest jakby cofnięta w kierunku drzwi pasażera jakiś 1 cm.
czy to normalne aby tak było? Jka nie to co trzeba zrobić aby to naprawić? Czy to może być przyczyną szumów?
Ponadto stwierdziłem, że listwa zgarniająca jest źle ustawiona. Jest jakby cofnięta w kierunku drzwi pasażera jakiś 1 cm.
czy to normalne aby tak było? Jka nie to co trzeba zrobić aby to naprawić? Czy to może być przyczyną szumów?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
evo87, Listwa zgarniajaca na przedstawionym zdjeciu jest zamontowana nieprawidlowo, powinna byc przesunieta do przodu w strone lusterka (prawie na rowno z drzwiami) podobnie jak to widac na zdjeciu przy drzwiach tylnych download.php?id=14372. Albo zerknij na drzwi z przeciwnej strony.
Z tego co widac musial ktos ta listwe wczesniej demontowac, bo normalnie jest ona przynitowana na stale do poszycia drzwi i sie nie przesuwa. A czy to ma jakis wplyw na wlewanie sie wody to nie wiem, ustaw poprawnie i sprawdz.
Z tego co widac musial ktos ta listwe wczesniej demontowac, bo normalnie jest ona przynitowana na stale do poszycia drzwi i sie nie przesuwa. A czy to ma jakis wplyw na wlewanie sie wody to nie wiem, ustaw poprawnie i sprawdz.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
z drugiej strony mam to samo niestety i nie mam porównania. Czy aby sprawdzić ustawienie tej listwy należy rozdzielić ramę od drzwi? Nigdy nie robiłem tego
.
Tak myślałem, że ta listwa jest źle spasowana. Zastanawiam się jednak nad tym lusterkiem. Chodzi mi o to, że listwa zagarniająca posiada takie wycięcia od strony szyby (na lusterko i na ramę drzwi) a to wycięcie styka się z lustrekiem i wygląda na to, że listwa jakby nie pasuje. Może to listwa od anglika jest? Różnią się czymś angielska od eurpejskiej?. A może lusterko? Dziwne to wszystko

Tak myślałem, że ta listwa jest źle spasowana. Zastanawiam się jednak nad tym lusterkiem. Chodzi mi o to, że listwa zagarniająca posiada takie wycięcia od strony szyby (na lusterko i na ramę drzwi) a to wycięcie styka się z lustrekiem i wygląda na to, że listwa jakby nie pasuje. Może to listwa od anglika jest? Różnią się czymś angielska od eurpejskiej?. A może lusterko? Dziwne to wszystko

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Czyli wychodzi na to że listwa jest za krótka?
Ktoś pewnie rezał że hej. Drzwi z Anglików są tego samego rozmiaru co nasze, ciekawe czy nie są to paski np z C4 

Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, 16:09 przez Audi A6 Warsztat, łącznie zmieniany 1 raz.
Warsztat, naprawy Audi A6.
Nie jestem pewien, ale jak bys zdja sama tapicerke drzwi to moze uda sie zobaczyc czy nity sa rozwierone, czy jest przynitowana do poszycia. jak nie jest przynitowana to przesunac listwe tak zeby sie otwory w poszyciu i w listwie pokrywaly.Jezeli nie uda sie tego w ten sposob zobaczyc to trzeba zdjac ramke.Ja mysle ze poprostu przesun ta listwe do przodu bo widac ze z przodu drzwi jej brakoje (foto 2), a z tylu przestaje (foto 1).Ustaw tak zeby byla na rowno z dlugoscia drzwi, i wtedy zobacz jak pasuje trojkat od lusterka.evo87 pisze: Czy aby sprawdzić ustawienie tej listwy należy rozdzielić ramę od drzwi? Nigdy nie robiłem tego .
Dziś zdjąłem tapicerke i udało się zajżeć do mocowania listwy. Wygląda na to, że listwa jest oryginalna (są nity) a poza tym listwa jest maksymalnie przesunięta w stronę drzwi pasażera. Nie mogę jej przesunąć w drugą stronę ze względu na stopę lusterka. Z tego co wiem lusterko znaczy jego stopa nie ma możliwości regulacji. Wygląda na to, że coś nie tak z lusterkiem.
Mając chwilę czasu podjechałem na miejscowy tzw. szrot. Tam znajdowały się dwie A6 ale z przed lifta. Zauważyłem, że listwy na tych autach różnią się nieco od moich tzn. na zakończeniu listwy styka ona się z słupkiem środkowym a moja nie. Listwa z przed lifta jest jakby bardziej wyprofilowana.
Mahrid czy na zdjęciu nr 3 u Ciebie też te listwy tak wyglądają na słupku?
Druga rzecz zrobiłęm zdjęcie drzwi po zdjęciu boczka by pokazać Wam, gdzie leci woda.
Aha jeszcze jedno. Gdy myłem samochód to na ramie drzwi pojawiła się para w mniej więcej na środku. Po opuszczeniu szyby przejechałem palcem i okazało się, że jest tam mokro. Skąd to się wzięło? Z drugiej strony taka sytuacja nie występuje.
Mając chwilę czasu podjechałem na miejscowy tzw. szrot. Tam znajdowały się dwie A6 ale z przed lifta. Zauważyłem, że listwy na tych autach różnią się nieco od moich tzn. na zakończeniu listwy styka ona się z słupkiem środkowym a moja nie. Listwa z przed lifta jest jakby bardziej wyprofilowana.
Mahrid czy na zdjęciu nr 3 u Ciebie też te listwy tak wyglądają na słupku?
Druga rzecz zrobiłęm zdjęcie drzwi po zdjęciu boczka by pokazać Wam, gdzie leci woda.
Aha jeszcze jedno. Gdy myłem samochód to na ramie drzwi pojawiła się para w mniej więcej na środku. Po opuszczeniu szyby przejechałem palcem i okazało się, że jest tam mokro. Skąd to się wzięło? Z drugiej strony taka sytuacja nie występuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie listwy koncza sie rowno z krawedzia drzwi, tak jak przy twoich tylnych drzwiach.evo87 pisze:Mahrid czy na zdjęciu nr 3 u Ciebie też te listwy tak wyglądają na słupku?
A soory wczoraj bylo pozno i nie zajazylem o co Ci chodzi. To te listwy tak wyglodaja na slupku jak u ciebie czyli nie delegaja do slupka.
Witam. dzsiaj pojechałem do specjalisty/szwagra/ odnośnie tych litw zagarniających. Okazało się, że aby je przesunąć nie trzeba ich roznitowywać, a jedynie lekko czymś miękkim popkukać tak, aby się przesunęły, gdyż sam chrom się przesunął a nie cała listwa. Teraz są równie ustawione.
Po wszystkim zauważyłem, że listwy zagarniające nie dokońca przylegają do szyby. Czy jest możliwość regulacji listw? Czy przez fakt, że one nie przylegają do szyby mogę słyszeć szum/świst w pojeździe?
Po wszystkim zauważyłem, że listwy zagarniające nie dokońca przylegają do szyby. Czy jest możliwość regulacji listw? Czy przez fakt, że one nie przylegają do szyby mogę słyszeć szum/świst w pojeździe?