Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Zacinajaca się klamka

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
massive02
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Zacinajaca się klamka

Post autor: massive02 » 15 wrz 2009, 18:09

Witam, mam problem z klamką od kierowcy od strony zewnętrznej. Ogólnie mówiąc raz na jakiś czas zacina się. W 99% wystarczy przycisnąć drzwi mocno i wtedy pociągnąć za klamkę. Od środka nie ma takich problemów.

Cóż to mogło się stać? Dzieje mi się tak raz 50 razy aczkolwiek to głupio jest podchodzić do takiego samochodu i nie móc go otworzyć normalnie ;) Może coś naciągnąć trzeba czy jakąś sprężynkę czy gumkę wymienić? Nie wiem czy się samemu za to zabierać.

Awatar użytkownika
Levuss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Levuss » 15 wrz 2009, 22:16

Hmm akurat kilka razy rozbierałem klamkę i jedyne co może się tam zacinać, według mnie to cięgło zespolone z klamką a także modułem zamka w drzwiach. Jak zdejmiesz boczek (4 minuty roboty) to wtedy będziesz miał dość dobre pole widzenia i zobaczysz może gdzieś te cięgło wyskoczyło, może klamra trzymająca cięgło na wysokości klamki ma luz a może blokada od zabezpieczania klamki szwankuje.
Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny

AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 13 lis 2009, 22:08

Mam ten sam problem uwazam ze nie moze to byc ciegno . Wydaje mi sie ze zacina się zamek w srodku i wystarczy go nasmarowac . Mogę sie mylic ale po co odrazu rozbierac . A chodzi mi o zaciecie w stylu ze nie odbija sprezynka . Moj kolega mial to samo w BMW . Prysniecie oliwką w elementy zamka na zewnatrz i wewnatrz zaczepów zamkowych i po klopocie na wiele lat :) radze sprawdzic ten sposob. ja jak sprawdze to dam znac oczywiscie :)
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Awatar użytkownika
massive02
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: massive02 » 13 lis 2009, 22:18

fishmanr11 pisze:Mam ten sam problem uwazam ze nie moze to byc ciegno . Wydaje mi sie ze zacina się zamek w srodku i wystarczy go nasmarowac . Mogę sie mylic ale po co odrazu rozbierac . A chodzi mi o zaciecie w stylu ze nie odbija sprezynka . Moj kolega mial to samo w BMW . Prysniecie oliwką w elementy zamka na zewnatrz i wewnatrz zaczepów zamkowych i po klopocie na wiele lat :) radze sprawdzic ten sposob. ja jak sprawdze to dam znac oczywiscie :)
Hej! Ja problem swój naprawiłem dość banalnie. Rozebrałem boczek. Odkręciłem elementy "zamka/klamki"... nic podejrzanego nie zauważyłem to skręciłem. Od tamtej pory już ani razu mi się nie zacięła :)

depe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: depe » 26 lut 2014, 17:12

Nie chcę zakładać nowego tematu żeby nie robić syfu.

Mam problem z zacinającą się klamką. Tą najważniejszą ;-)
Żeby otworzyć drzwi, muszę tak jakby dolną część klamki ciąnąć w górę, a górną część klamki docisnąć w stronę samochodu.
Dodatkowo dzisiaj coś tak jakby pękło/lub trzasło przy unoszeniu klamki w górę i od tego momentu każde pociągnięcie klamki wiąże się z charakterystycznym "pyknięciem" kiedy klamka jest u samego końca.
Auto się otwiera (jeszcze), ledwo co, tak jak dotychczas, jednak jakoś tak dziwnie wyczuwam pod dłonią że już długo to nie potrwa.
Czy to jakieś plastiki mogły się tam połamać, czy co?

pili007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pili007 » 28 lut 2014, 13:18

w moim przypadku zauważyłem taka sytuację od strony pasażera i działo się tak za każdym razem gdy ktoś złapał za klamkę przed otwarciem centralnego nie wiem czy to ma jakiś związek z tym czy u mnie też coś szwankuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja