Czy możne kupić samą linke i to jakoś ponawlekać czy lepiej będzie kupićten cały mechanizm do opuszczania szyby? Jak wygląda wymiana, ile czasu mniej wiece, czy jakieś specjalne narzędzia do tego są potrzebne? I ewentualnie przyjmę jakieś ciekawe wskazówki z przyjemnością
Wymiana linki szyby
Wymiana linki szyby
Cześć, idzie ładna pogoda i po zimie warto wkońcu zabrać się za wymianę linki z szyby. Boczek rozebrany, usterka zlokalizowana i teraz pytania :D
Czy możne kupić samą linke i to jakoś ponawlekać czy lepiej będzie kupićten cały mechanizm do opuszczania szyby? Jak wygląda wymiana, ile czasu mniej wiece, czy jakieś specjalne narzędzia do tego są potrzebne? I ewentualnie przyjmę jakieś ciekawe wskazówki z przyjemnością
- ELEKTROBDG
- Forum Audi A6 / A7

wymiana linki
Siemka ja ostatnio wymieniałem u siebie na szczęście kupiłem cały mechanizm z szynami bo wymiana linki była bardzo cięzka i nie wiem jak bym miał to zrobić trochę mi to zajeło ale dałem rade sam to zrobić.Przy wymianie szyny całej trzeba nity rozwalić i wstawić pozniej nowe.
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Nie baw się w wymianę linki, kup cały zestaw z prowadnicami. Wtedy wystarczy rozwiercić nity fabryczne, wyciągnąć uszkodzoną linkę z prowadnicami, w odwrotnej kolejności poskładać i zanitować. Cała oparacja na jedną stronę to ok 1-1,5godziny. Z inką będziesz się bawił, bo bardzo ciężko ją zamontować. Przerabiałem to pół roku temu i nie warto.
-
lol72
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Włodzimierz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Tylko trzeba 4 długie 5 nity i nitownicę.metyoo pisze:Nie baw się w wymianę linki, kup cały zestaw z prowadnicami. Wtedy wystarczy rozwiercić nity fabryczne, wyciągnąć uszkodzoną linkę z prowadnicami, w odwrotnej kolejności poskładać i zanitować. Cała oparacja na jedną stronę to ok 1-1,5godziny. Z inką będziesz się bawił, bo bardzo ciężko ją zamontować. Przerabiałem to pół roku temu i nie warto.
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Nie przesadzaj. Nity kupisz w każdym "żelaznym", casto, praktikarze, bądz innym markecie, tak samo jak "jednorazową" nitownicę, za kilkanaście PLN, która pewnie pozostanie sprawna i być może przyda się w przyszłości w innym celu.
No ale jeśli to problem, to problemem będzie też wiertarka i wiertło do rozwiercenia nitów
Sam kupiłem całe ramki, które okazały się poobijane i skończyło się na rozwiercaniu i nitowaniu. Fakt, że kupiłem je za 50PLN (2szt) za to były z szybami i silniczkami
No ale jeśli to problem, to problemem będzie też wiertarka i wiertło do rozwiercenia nitów
Sam kupiłem całe ramki, które okazały się poobijane i skończyło się na rozwiercaniu i nitowaniu. Fakt, że kupiłem je za 50PLN (2szt) za to były z szybami i silniczkami
-
lol72
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Włodzimierz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
A co ja ogrodnik? Ja tylko podpowiadam zainteresowanym.metyoo pisze:Nie przesadzaj.
Nity które miałem okazały sie na styk (w minusie), dlatego proponuje kupić dłuższe.
Jak tylko opanuje lenia zmierzę grubość rolek z ramką.
Ale z atopsji proponuję nowy zestaw linka z prowadnicami niz uzywka ramka z aledrogo.
Za takie pieniądze bym zaryzykował ale nie ponad stówkę i linka może być jak nasza "prawie przetarta".metyoo pisze:Fakt, że kupiłem je za 50PLN (2szt) za to były z szybami i silniczkami
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro