Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Wycieraczki bezprzegubowe Bosch nie zbierają wody

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KubsonA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Wycieraczki bezprzegubowe Bosch nie zbierają wody

Post autor: KubsonA6 » 06 gru 2013, 00:15

Witam.

Jakiś czas temu wymieniłem u siebie standardowe wycieraczki na bezprzegubowe firmy Bosch. Problem w tym, że nie zbierają dokładnie wody, jak bym sobie tego życzył.

Mianowicie chodzi o to, że powyżej prędkości ok. 70 km/h lewa wycieraczka przestaje zbierać wodę w środkowej części. Zauważyłem, że mniej więcej w miejscu, gdzie znajduje się klips. Jest to uciążliwe, ponieważ woda, która tam zostaje zasłania mi prawe pobocze. Generalnie wycieraczki pracują świetnie, są ciche, lecz zbierają idealnie tylko do wspomnianej prędkości.

Czy ktoś, kto ma u siebie Bosch-owskie wycieraczki ma ten sam problem? Jak myślicie - wina tkwi w kształcie wycieraczek (klips jest spory) czy raczej w braku docisku ze strony sprężyny?

Pozdrawiam,
Jakub
Obrazek

"(...) a co do głośności to zależy jak kto traktuje swoje auto, ja mam w Ładzie 2 litry, kolektor 4w1 wykonany na zamówienie i przelotowy wydech z Węgier."
regulamin 24.

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 06 gru 2013, 05:03

Wina musi leżeć po stronie docisku. U siebie od 5 lat zakładam na przodzie Bosch AeroTwin i nawet przy prędkości 180 km/h pięknie zbierają wodę (szybciej nie latam jak pada) ;)

Awatar użytkownika
łapek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: łapek » 06 gru 2013, 09:03

Ja u siebie też kupiłem wycieraczki boscha i po 2 miesiącach chętnie bym je wywalił... również nie zbierają w miejscu mocowania...
Diesel a6-c6/ Audi A6 C6.

Awatar użytkownika
KubsonA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KubsonA6 » 23 gru 2013, 16:48

Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie problemu.

"Inteligentny" sprzedawca założył mi je odwrotnie, tj. zamienił wycieraczkę pasażera z wycieraczką kierowcy. Jedna jest trochę dłuższa od drugiej. Po zamianie wszystko gra.
Obrazek

"(...) a co do głośności to zależy jak kto traktuje swoje auto, ja mam w Ładzie 2 litry, kolektor 4w1 wykonany na zamówienie i przelotowy wydech z Węgier."
regulamin 24.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl