Witam !
Mam pytanko czy ktoś kiedyś demontował tylnią listwe z czujnikami parkowania ?
Mam do wymiany 3 czujniki wziołem się za to odkreciłem dolne torxy ale nie idzie jej zdjąć
miałem obawy żeby nie pourywać zaczepów. Odpuściłem więc temat narazie....
Pozdr
Jacek
[A6 C5] Tylnia listwa z czujnikami parkowania
[A6 C5] Tylnia listwa z czujnikami parkowania
......rozwaga......ratuje życie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Jest gimnastyka zeby wyjac dokladke. Najszybciej zrzucic zderzak i masz dostep do wszystkiego bez problemu. Wbrez pozorom szybko sie zdejmuje zderzak.gembas pisze:Ne wiem kolego u mnie sa 2 po 1 na strone plus zatrzaski i tak jak pisalem jak chcesz wyjac czujniki nie ma potrzeby zdejmowania hokeja,ty chyba piszesz o listwie pod hokejem,pozdrawiamsaharus pisze:Problem w tym że w sedanie jest 6 torxów na listwie od dołu, ten post czytałem i dla mnie nic nie wnosi, chodzi o demontaż samej listwy bez połamania zaczepów potem to już po robocie prawie.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Tak jak napisał Kolega axe możesz ściągnąć zderzak (w ten sposób masz idealny dostęp do wszystkiego) - 3 śruby pod lampą lewą i 3 śruby pod lampą prawą (klucz 10mm) oraz wykręcić wkręty z łbem Torx przytrzymujące nadkole i w tym momencie zderzak trzyma się już tylko na jego ślizgach (dość ciężko zderzak z nich schodzi a jeszcze trudniej się go na nich montuje - nie jest to niemożliwe
)
Jeżeli dysponujesz kanałem, możesz spróbować dostać się do czujników od spodu (ja tak zrobiłem). Delikatnie odginasz listwę pod zderzakiem (nie mylić z nakładką zderzaka) i wkładasz ręce tak aby dosięgnąć czujnika. Odginając 2 zatrzaski utrzymujące czujnik, wyciągasz go z mocowania. Przewód jest dość długi, więc możesz umieścić go w takim miejscu, które umożliwi Ci swobodne odpięcie wtyczki.
Montaż jest prosty - po prostu podpinasz wtyczkę i 'wsuwasz' czujnik na swoje miejsce.
Nie polecam kombinować z listwą (nakładką zderzaka) po jej odkręceniu (kilka wkrętów TORX) zostaje jeszcze usunięcie 'klamer' utrzymujących jego górną część w zderzaku. Ja przy próbie demontażu pozbyłem się kilku z nich
.

Jeżeli dysponujesz kanałem, możesz spróbować dostać się do czujników od spodu (ja tak zrobiłem). Delikatnie odginasz listwę pod zderzakiem (nie mylić z nakładką zderzaka) i wkładasz ręce tak aby dosięgnąć czujnika. Odginając 2 zatrzaski utrzymujące czujnik, wyciągasz go z mocowania. Przewód jest dość długi, więc możesz umieścić go w takim miejscu, które umożliwi Ci swobodne odpięcie wtyczki.
Montaż jest prosty - po prostu podpinasz wtyczkę i 'wsuwasz' czujnik na swoje miejsce.
Nie polecam kombinować z listwą (nakładką zderzaka) po jej odkręceniu (kilka wkrętów TORX) zostaje jeszcze usunięcie 'klamer' utrzymujących jego górną część w zderzaku. Ja przy próbie demontażu pozbyłem się kilku z nich

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
u mnie sa jeszcze 4 nakretki 10mm (po 2 w okolicy gdzie zaczyna sie boczek bagaznika ten z klapa zdejmowalna pod wygluszeniem - 2 strona lewa i 2 strona prawa)kot919 pisze:Tak jak napisał Kolega axe możesz ściągnąć zderzak (w ten sposób masz idealny dostęp do wszystkiego) - 3 śruby pod lampą lewą i 3 śruby pod lampą prawą (klucz 10mm) oraz wykręcić wkręty z łbem Torx przytrzymujące nadkole i w tym momencie zderzak trzyma się już tylko na jego ślizgach (dość ciężko zderzak z nich schodzi a jeszcze trudniej się go na nich montuje - nie jest to niemożliwe)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 18:29 przez axe, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7