Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Tylnia listwa z czujnikami parkowania

Nadwozie
ODPOWIEDZ
saharus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Tylnia listwa z czujnikami parkowania

Post autor: saharus » 14 maja 2013, 13:41

Witam !
Mam pytanko czy ktoś kiedyś demontował tylnią listwe z czujnikami parkowania ?
Mam do wymiany 3 czujniki wziołem się za to odkreciłem dolne torxy ale nie idzie jej zdjąć
miałem obawy żeby nie pourywać zaczepów. Odpuściłem więc temat narazie....
Pozdr
Jacek
......rozwaga......ratuje życie

saharus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: saharus » 14 maja 2013, 14:10

Problem w tym że w sedanie jest 6 torxów na listwie od dołu, ten post czytałem i dla mnie nic nie wnosi, chodzi o demontaż samej listwy bez połamania zaczepów potem to już po robocie prawie.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: axe » 15 maja 2013, 07:48

gembas pisze:
saharus pisze:Problem w tym że w sedanie jest 6 torxów na listwie od dołu, ten post czytałem i dla mnie nic nie wnosi, chodzi o demontaż samej listwy bez połamania zaczepów potem to już po robocie prawie.
Ne wiem kolego u mnie sa 2 po 1 na strone plus zatrzaski i tak jak pisalem jak chcesz wyjac czujniki nie ma potrzeby zdejmowania hokeja,ty chyba piszesz o listwie pod hokejem,pozdrawiam
Jest gimnastyka zeby wyjac dokladke. Najszybciej zrzucic zderzak i masz dostep do wszystkiego bez problemu. Wbrez pozorom szybko sie zdejmuje zderzak.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

saharus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: saharus » 15 maja 2013, 21:33

Dzięki za info powalczę więc ze zderzakiem w sobotę. Pozdr

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 maja 2013, 11:42

Tak jak napisał Kolega axe możesz ściągnąć zderzak (w ten sposób masz idealny dostęp do wszystkiego) - 3 śruby pod lampą lewą i 3 śruby pod lampą prawą (klucz 10mm) oraz wykręcić wkręty z łbem Torx przytrzymujące nadkole i w tym momencie zderzak trzyma się już tylko na jego ślizgach (dość ciężko zderzak z nich schodzi a jeszcze trudniej się go na nich montuje - nie jest to niemożliwe :-) )

Jeżeli dysponujesz kanałem, możesz spróbować dostać się do czujników od spodu (ja tak zrobiłem). Delikatnie odginasz listwę pod zderzakiem (nie mylić z nakładką zderzaka) i wkładasz ręce tak aby dosięgnąć czujnika. Odginając 2 zatrzaski utrzymujące czujnik, wyciągasz go z mocowania. Przewód jest dość długi, więc możesz umieścić go w takim miejscu, które umożliwi Ci swobodne odpięcie wtyczki.
Montaż jest prosty - po prostu podpinasz wtyczkę i 'wsuwasz' czujnik na swoje miejsce.

Nie polecam kombinować z listwą (nakładką zderzaka) po jej odkręceniu (kilka wkrętów TORX) zostaje jeszcze usunięcie 'klamer' utrzymujących jego górną część w zderzaku. Ja przy próbie demontażu pozbyłem się kilku z nich :-(.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: axe » 17 maja 2013, 18:20

kot919 pisze:Tak jak napisał Kolega axe możesz ściągnąć zderzak (w ten sposób masz idealny dostęp do wszystkiego) - 3 śruby pod lampą lewą i 3 śruby pod lampą prawą (klucz 10mm) oraz wykręcić wkręty z łbem Torx przytrzymujące nadkole i w tym momencie zderzak trzyma się już tylko na jego ślizgach (dość ciężko zderzak z nich schodzi a jeszcze trudniej się go na nich montuje - nie jest to niemożliwe :-) )
u mnie sa jeszcze 4 nakretki 10mm (po 2 w okolicy gdzie zaczyna sie boczek bagaznika ten z klapa zdejmowalna pod wygluszeniem - 2 strona lewa i 2 strona prawa)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 18:29 przez axe, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja