Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] tanszy zamiennik silniczka wycieraczki tylnej

Nadwozie
ODPOWIEDZ
birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] tanszy zamiennik silniczka wycieraczki tylnej

Post autor: birdman » 30 wrz 2010, 22:18

Rada dla wszystkich:
Jesli padl ci mechanizm wycieraczki 8L0 955 711A lub 8L0 955 711B mozesz go zastapic Bosh 0 390 201 592. Kosztuje on okolo 200zl i jest on o ponad 200zl tanszy od zamiennika i jakies 300zl od oryginalu.
Dodatkowo jesli przecieka ci wezyk od spryskiwacza szyby tylnej to dobrym wezykiem zastepczym jest wezyk z castoramy o srednicy 6mm (koszt to 3.7zl za metr). Aby wymienic taki wezyk trzeba zdiac tapicerke tylnej klapy, ten kawal plastiku co przylega do szyby, wyciagnac ta gumowa rurke wewnatrz ktorej jest wezyk od spryskiwacza. Nastepnie odkrecic boczne elementy tapicerki (sroby przy mocowaniu rolety i gornym mocowaniu siatki). Nastepnie [pwyciagac boczki modlac sie zeby ni polamac zatrzaskow. Wyjac kawalek tapicerki ktory przykrywa koniec tapicerki dachu i nastepnei odgiac lekko tapicerke dachu. Widac bedzie caly wezyk. Zlaczka znajduje sie w okolicach lewego nadkola. Problem jednak polega na tym ze ten wezyk jest z plastiku i ciezko go zsunac z takiej zlaczki. Moj wezyk rozwalil sie wewnatrz gumowej rurki ktora miala go wzmocnic w miejscu zgiecia. Ja wymienilem wezyk zaraz za miejscem w ktorym wchodzi do sroda auta. W wezyk z castoramy idealnie wpasowuje sie gladki element oryginalnego wezyka (wchodzi na scisk ale bez wiekszych problemow). Potem tylko poprowadzic wezyk, troche silikonu i opasek zaciskowych dla pewnosci i gotowe ;) Czas - jakies 2 godzinki.

Awatar użytkownika
Splawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Splawik » 02 paź 2010, 12:58

Te silniczki od Skody, golfa, passata kręcą się w drugą stronę. Kupiłem taki i teraz wycieraczke w spoczynku mam po prawej stronie szyby a nie po lewej, ale działa i bez drutowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja