[ A6 C5] światła jazdy dziennej w miejscu halogenów
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Jest to dozwolone , przeciesz światła przeciw mgłowe maja inna barwe niz światła dzienne
ÂŚwiatła do jazdy dziennej muszą być umieszczone symetrycznie względem osi pojazdu i na równej wysokości, przy czym powinna je dzielić odległość 60 centymetrów. Rozporządzenie precyzuje także wysokość montażu lamp, które muszą znaleźć się od 25-150 centymetrów nad drogą.
W samochodach rejestrowanych od 2010 roku włączenie świateł dziennych powinno następować automatycznie po uruchomieniu silnika, przy czym światła mijania, tylne światła pozycyjne, lampy obrysowe oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej muszą pozostać wyłączone. Ponadto włączenie świateł mijania lub przeciwmgielnych musi powodować automatyczne wyłączenie świateł do jazdy dziennej.
Część firm zdecydowała się na wbudowanie świateł do jazdy dziennej w klosze najniżej położonych reflektorów przeciwmgielnych (np. Mitsubishi ASX).
Warto wiedzieć, że w ostatnim przypadku pod jednym szkłem znalazły się dwa rodzaje lamp! ÂŚwiatła do jazdy dziennej oraz światła przeciwmgielne posiadają odrębne żarówki oraz odpowiednio dopasowane do nich części odbłyśnika albo zróżnicowane strumienie światła zapewnia żarówka z dwoma włóknami. ÂŻarówki świateł do jazdy dziennej mają zazwyczaj moc 8-21 W, a przednich lamp przeciwmgielnych - 55 W.
Pozdrawiam
ÂŚwiatła do jazdy dziennej muszą być umieszczone symetrycznie względem osi pojazdu i na równej wysokości, przy czym powinna je dzielić odległość 60 centymetrów. Rozporządzenie precyzuje także wysokość montażu lamp, które muszą znaleźć się od 25-150 centymetrów nad drogą.
W samochodach rejestrowanych od 2010 roku włączenie świateł dziennych powinno następować automatycznie po uruchomieniu silnika, przy czym światła mijania, tylne światła pozycyjne, lampy obrysowe oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej muszą pozostać wyłączone. Ponadto włączenie świateł mijania lub przeciwmgielnych musi powodować automatyczne wyłączenie świateł do jazdy dziennej.
Część firm zdecydowała się na wbudowanie świateł do jazdy dziennej w klosze najniżej położonych reflektorów przeciwmgielnych (np. Mitsubishi ASX).
Warto wiedzieć, że w ostatnim przypadku pod jednym szkłem znalazły się dwa rodzaje lamp! ÂŚwiatła do jazdy dziennej oraz światła przeciwmgielne posiadają odrębne żarówki oraz odpowiednio dopasowane do nich części odbłyśnika albo zróżnicowane strumienie światła zapewnia żarówka z dwoma włóknami. ÂŻarówki świateł do jazdy dziennej mają zazwyczaj moc 8-21 W, a przednich lamp przeciwmgielnych - 55 W.
Pozdrawiam

Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- bart3k
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
- Rocznik: 2002
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
W świetle prawa nic nie mogą,w praktyce wiadomo jak to u nas jestWujek-West pisze:może mieć ale nic nie moga mu zrobić za tocensored pisze:Mnie tylko chodzi o umiejscowienie. Może mieć częste kontrole. Ot to wszystko.
Poz

Na forum A6Klub.PL miałem 1.9, dalej było 2.5...teraz czas Pb 2.4? 3.0? a może 2.7?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Akurat jesli chodzi dokładnie o te lampki które pokazałeś na fotce to wyglądac będzie raczej... dupowatobart3k pisze:Mogło by to całkiem ciekawie wyglądać

Dlaczego ? W A6C5 jak wszyscy wiemy lampy przeciwmgielne nie mają szyby prostopadłej do swojej osi tylko skośną. Jeżeli zamontujesz te lampki aby swiecily prosto do przodu to to albo po wewnetrznej stronie pozostanie dziura między lampa a kratka albo zewnetrzną ich krawedź wysuniesz przed kratkę (zależnie od tego czy zagłębisz je w zderzaku mniej czy bardziej).
Jesli natomiast zamontujesz tak aby nie bylo szpar to lampy nie będą swieciły do przodu tylko rozbieżnie na boki

Aby to wygladało jakos to musiałbyś uzyć lamp dedykowanych do naszego A6 (o skośnej przedniej szybie). Ale o ile wiem, to Hella robi coś takiego dla jakiegos Golfa i chyba przedliftowego Passata B5, a czy robi do Audi A6

Poza tym cena takiego czegos od Helli jest taka, ze pewnie i tak tego nikt nie kupuje

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- bart3k
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
A czy światł do jazdy dziennej nie charakteryzuje to,że emitują światło które nie skupia sie w jednym punkcie tylko swiecą taką samą barwą i siłą nawet jeśli są zamontowane pod delikatnym kontem jak to miało by miejsce w c5?RomanS pisze:W A6C5 jak wszyscy wiemy lampy przeciwmgielne nie mają szyby prostopadłej do swojej osi tylko skośną. Jeżeli zamontujesz te lampki aby swiecily prosto do przodu to to albo po wewnetrznej stronie pozostanie dziura między lampa a kratka albo zewnetrzną ich krawedź wysuniesz przed kratkę (zależnie od tego czy zagłębisz je w zderzaku mniej czy bardziej).
Jesli natomiast zamontujesz tak aby nie bylo szpar to lampy nie będą swieciły do przodu tylko rozbieżnie na boki![]()
Na forum A6Klub.PL miałem 1.9, dalej było 2.5...teraz czas Pb 2.4? 3.0? a może 2.7?
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.7TDI 163KM
ÂŚwiatła dzienne działają tak jak każde inne, jest tam żarówka lub dioda(y) i parametry swiatla w kazdym punkcie oswietlanego miejsca sa różne, zależne od tego w którym puncie robi się pomiar.bart3k pisze:A czy światł do jazdy dziennej nie charakteryzuje to,że emitują światło które nie skupia sie w jednym punkcie tylko swiecą taką samą barwą i siłą nawet jeśli są zamontowane pod delikatnym kontem jak to miało by miejsce w c5?RomanS pisze:W A6C5 jak wszyscy wiemy lampy przeciwmgielne nie mają szyby prostopadłej do swojej osi tylko skośną. Jeżeli zamontujesz te lampki aby swiecily prosto do przodu to to albo po wewnetrznej stronie pozostanie dziura między lampa a kratka albo zewnetrzną ich krawedź wysuniesz przed kratkę (zależnie od tego czy zagłębisz je w zderzaku mniej czy bardziej).
Jesli natomiast zamontujesz tak aby nie bylo szpar to lampy nie będą swieciły do przodu tylko rozbieżnie na boki![]()
Normalne (jak dla mnie, pisze bez jakiejkolwiek analizy przepisów homologacyjnych) jest takie umieszczenie lamp aby ich os optyczna była rwnoległa do osi pojazdu (przy lampach mocowanych na stałe, nie-skretnych). Wtedy zasadniczo lampy najsilniej świecą na wprost. Jeżeli je rozmieścimy pod katem to np. jadąc przez las najbardziej będa świeciły dla zajęcy w lesie

Wiadomo, że na wprost też cos tam bedzie świeciło, niemniej moze to juz byc temat do dyskusji z policjantem na drodze, czy diagnosta na przegladzie

Części samochodowe online - Motostacja pl
- bart3k
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
no włśnie,RomanS mi to już uświadomił. A co do tych 25 cm to jutro wezmę metrówke i sprawdzę bo faktycznie i w tym może być problemgreg25 pisze:Np nowe octavie mają "w halogenach" światła do jazdy dziennej. Ale te co pokazałeś będą świecic pod złym kątem i obawiam sie że nie spełnia warunku umieszczenia 25 cm nad poziomem drogi.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Kontakt:
censored nie zgodzę się z Tobą w przepisach jest określone gdzie i jak mogą być zamontowane takie światła jedyne o czym musi pamiętać kolega hoopek to to aby świeciły tylko przednie halogeny zamienić żarówki w halogenach na np. diodowe i odłączyć światła mijania oraz pozycyjne aby nie wprowadzać ludzi w błąd i nie ma problemu jak wiemy wystarczy tylko przepinować włącznik świateł w A6C5 prosta sprawa opisana na forum i jeszcze nikogo nie ukarano za coś takiego
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.