[Audi A6 C5 Avant] Spryskiwacze przedniej szyby problem
- tomekk666
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[Audi A6 C5 Avant] Spryskiwacze przedniej szyby problem
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z odpowiednim działaniem spryskiwaczy, lewy działa dobrze, a prawy psika tylko na jedną stronę
Chciałbym to jakoś wyczyścić, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać zeby nic nie połamać. Może ktoś miał już taki problem i jest mi w stanie chociaż trochę pomóc 
- mwx
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Najpierw podmuchaj na to suszarką - może po prostu coś zamarzło. Możesz też poprosić jakiegoś śmiałka żeby przytkał paluchami pozostałe dysze, żeby całe ciśnienie poszło na tę jedną - może przedmucha (tylko nie molestuj za długo, żeby nie spalić pompki)
ÂŻeby udrożnić dyszę spróbuj dziabnąć wykałaczką. Jak nie da rady to weź długą igłę do szycia i delikatnie przekłuj osad z kamienia czy co tam się Tobie osadziło. Generalnie lepiej najpierw próbować miękkimi materiałami - plastikiem czy drewnem nie porysujesz metalowej dyszy.
Dyszka ma postać takiej jakby kulki z dziurką osadzonej w obudowie (po to, by można ją było regulować).
Dostęp jest kijowy, podnieś wycieraczkę to będzie nieco lepiej.
Tylko staraj się to zrobić delikatnie, bo jak poruszysz dyszkę to czeka Cię godzina ustawiania tej dyszy po 0.001 stopnia w górę albo w dół, tak by psikała w odpowiednie miejsce :lol: Sprawdzone, hehe..
Jeśli już będziesz regulował to wykonuj psikanie testowe z opuszczoną na szybe wycieraczką.
ÂŻeby udrożnić dyszę spróbuj dziabnąć wykałaczką. Jak nie da rady to weź długą igłę do szycia i delikatnie przekłuj osad z kamienia czy co tam się Tobie osadziło. Generalnie lepiej najpierw próbować miękkimi materiałami - plastikiem czy drewnem nie porysujesz metalowej dyszy.
Dyszka ma postać takiej jakby kulki z dziurką osadzonej w obudowie (po to, by można ją było regulować).
Dostęp jest kijowy, podnieś wycieraczkę to będzie nieco lepiej.
Tylko staraj się to zrobić delikatnie, bo jak poruszysz dyszkę to czeka Cię godzina ustawiania tej dyszy po 0.001 stopnia w górę albo w dół, tak by psikała w odpowiednie miejsce :lol: Sprawdzone, hehe..
Jeśli już będziesz regulował to wykonuj psikanie testowe z opuszczoną na szybe wycieraczką.
- tomekk666
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
mwx, dzięki za wytłumaczenie co i jak. Nie ukrywam, że wkładania czegoś w dysze wolałbym uniknać ze względu na godzinna regulacje. Bardziej byłby za tym żeby ten nie działający sprysk wyjąć z auta i go przedmuchać sprężarką od wewnetrznej strony. W innym aucie tak robiłem i po tym zabiegu wszystko jest dobrze. Tylko czy da się wyjąć sprysk bez większego problemu :?: Może pytanie jest banalne, ale jestem laikiem jeżeli chodzi o ten model Audi, także proszę o wyrozumiałość