[A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby
[A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby
Witam , szukałem na forum odpowiedzi ale nic konkretnego w wyszukiwarce nie znalazłem .
Mam problem typu '' pomogłem koledze a teraz musze tego załowac'' a dokładniej , szukalismy po polsce passata dla kolegi i podczas jedne wyprawy moja szyba czołowa oberwała kamieniem spod koła tira , poprzednio miałem małe nie widoczne pęknięcie lecz to ciągle postępuje i nie chce się zatrzymać::):) , boje się ze wpadnie mi do środka po czasie.
Chcem sam wymienic szybę , powiedzcie mi jak zrobic to samodzielnie bez zbędnych kosztów , czym najlepiej ją wyciąć(struna , drut , linka) , ile nałozyc kleju, ile odczekac itp
Z góry dzięki
Mam problem typu '' pomogłem koledze a teraz musze tego załowac'' a dokładniej , szukalismy po polsce passata dla kolegi i podczas jedne wyprawy moja szyba czołowa oberwała kamieniem spod koła tira , poprzednio miałem małe nie widoczne pęknięcie lecz to ciągle postępuje i nie chce się zatrzymać::):) , boje się ze wpadnie mi do środka po czasie.
Chcem sam wymienic szybę , powiedzcie mi jak zrobic to samodzielnie bez zbędnych kosztów , czym najlepiej ją wyciąć(struna , drut , linka) , ile nałozyc kleju, ile odczekac itp
Z góry dzięki
Re: [A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby
więc tak, możesz sam to zrobić, najpierw kup dokladnie tą samą szybę jaką masz, następnie najlepiej kup specjalny drut z opiłkami twardych metali za około 10 pln, nastepnie kup klej do szyb samochodowych okolo 30 pln, następnie nakryj dokładnie kokpit pod szybą zeby ci resztki kleju i drobne odpryski szkla i metalu niepowpadaly do nawiewów (bo podczas jazdy moze ci cos do oka wleciec), nastepnie odkrec i zdemontuj to co sie da (plastiki na slupkach bocznych przy szybie, lusterko wsteczne), nastepnie sprobuj wydłubac otwor aby przelozyc drut do wycinania i zacznij dymać około 1 godziny, nastepnie jak juz szyby sie pozbedziesz to postaraj sie jak najdokladniej oczyscic miejsce po bylym kleju!!! zrób to idealnie!!! odkurzaczem wybierz resztki pylu i kleju, nastepnie z szyba nowa zrob tak samo (pozbadz się z niej wszelkich sladów kleju!!!), nastepnie postepuj zgodnie z instrukcja dotyczaca kleju!!! pamietaj ze temperatura otoczenia powinna wynosic okolo 21 stopni ( nie wystarczy ze samochodem wjedziesz do garazu 15 min przed operacja) (on tez musi miec ta sama temperature co otoczenie i nowa szyba), nastepnie nakladaj warswe kleju zgodnie z instrukcja kleju i postaraj sie nie jezdzic przez jakies 2 dni!!!luki06888 pisze:Witam , szukałem na forum odpowiedzi ale nic konkretnego w wyszukiwarce nie znalazłem .
Z góry dzięki
Ok , moze i moge dac to do warsztatu ale jak widze tam pracujących swoich rówiesników z którymi chodziłem do szkoły i pamiętam ze nie rozruzniali tłoka od cylindra to jak mam byc pewien ze po ich operacji szyba nie będzie ciec;)
?? Takie niestety sa realia , słowo mechanik ma szerokie pojęcie , no chyba ze jest to ASO to wtedy definicja przybiera całkiem inny rozmiar:):) .
Mysle ze niektórzy się zemna zgodza , wole zrobic to samemu , mam warsztat z ogrzewaniem , pojęcie tez nie małe ale co do szyby musze się przyznac ze nie miałem okazji .Pozdro i dzięki za rady , no chyba ze jeszcze ktos ma jakis pomysł

Mysle ze niektórzy się zemna zgodza , wole zrobic to samemu , mam warsztat z ogrzewaniem , pojęcie tez nie małe ale co do szyby musze się przyznac ze nie miałem okazji .Pozdro i dzięki za rady , no chyba ze jeszcze ktos ma jakis pomysł
do wymiany potrzebne są 2 osoby - sam sobie nie poradzisz. Trzeba też mieć specjalne przyssawki którymi wyciągniesz starą i włożysz nową szybę oraz pneumatyczny pistolet do nakładania kleju. Nie wspominam o lince do wycinania, kleju i aktywatorze.
Podsumowując koszty zakupu sprzętu przekroczą koszt tej usługi wykonanej w warsztacie. Dodatkowo przy braku umiejętności łatwo coś zepsuć i w najlepszym przypadku szybę trzeba będzie wklejać jeszcze raz. Czy warto? Sam zdecyduj
Podsumowując koszty zakupu sprzętu przekroczą koszt tej usługi wykonanej w warsztacie. Dodatkowo przy braku umiejętności łatwo coś zepsuć i w najlepszym przypadku szybę trzeba będzie wklejać jeszcze raz. Czy warto? Sam zdecyduj
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciej
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 80 B4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Dokładnie zgadzam się.Oczywiscie nie wszędzie są partacze itp.itd.PAGOR pisze:ASO to ja już wogóle odradzam, wole mniejszy ale sprawdzony warsztat, w ASO to dopiero partacze pracują praktykanci i jest ogólnie porażka, wiem jak wygląda ASO "MAGRO" żenada.
Ja osobiscie wszystko w miare moich możliwości robie sam przy samochodzie,a z bardziej problematycznymi rzeczami jade do sprawdzonego ''swojego'' człowieka i zawsze jestem przy pracy jaką on wykonuje.Co do tej szyby to luki06888, jeśli masz czas i warunki na to by samemu się zabrać to do dzieła.Zawsze bedziesz bogatszy o jakieś nowe doświadczynia,którymi potem mozesz się z nami tu na forum podzielić :mrgreen: Powodzenia.