Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby

Nadwozie
ODPOWIEDZ
luki06888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby

Post autor: luki06888 » 25 sty 2009, 09:29

Witam , szukałem na forum odpowiedzi ale nic konkretnego w wyszukiwarce nie znalazłem .
Mam problem typu '' pomogłem koledze a teraz musze tego załowac'' a dokładniej , szukalismy po polsce passata dla kolegi i podczas jedne wyprawy moja szyba czołowa oberwała kamieniem spod koła tira , poprzednio miałem małe nie widoczne pęknięcie lecz to ciągle postępuje i nie chce się zatrzymać::):) , boje się ze wpadnie mi do środka po czasie.

Chcem sam wymienic szybę , powiedzcie mi jak zrobic to samodzielnie bez zbędnych kosztów , czym najlepiej ją wyciąć(struna , drut , linka) , ile nałozyc kleju, ile odczekac itp
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 25 sty 2009, 09:36

myślisz że warto samemu się w to bawić ?? nie lepiej dać fachowcowi który zrobi to za 100zł a przy okazji porządnie i profesjonalnie?? bo wydaje mi się że możesz później bardziej żałować jak np. będzie Ci woda kapać do środka :-/
PAGÓR
Obrazek

deufso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5 1.9 TDI] samodzielna wymiana przedniej szyby

Post autor: deufso » 25 sty 2009, 13:04

luki06888 pisze:Witam , szukałem na forum odpowiedzi ale nic konkretnego w wyszukiwarce nie znalazłem .
Mam problem typu '' pomogłem koledze a teraz musze tego załowac'' a dokładniej , szukalismy po polsce passata dla kolegi i podczas jedne wyprawy moja szyba czołowa oberwała kamieniem spod koła tira , poprzednio miałem małe nie widoczne pęknięcie lecz to ciągle postępuje i nie chce się zatrzymać::):) , boje się ze wpadnie mi do środka po czasie.

Chcem sam wymienic szybę , powiedzcie mi jak zrobic to samodzielnie bez zbędnych kosztów , czym najlepiej ją wyciąć(struna , drut , linka) , ile nałozyc kleju, ile odczekac itp
Z góry dzięki
więc tak, możesz sam to zrobić, najpierw kup dokladnie tą samą szybę jaką masz, następnie najlepiej kup specjalny drut z opiłkami twardych metali za około 10 pln, nastepnie kup klej do szyb samochodowych okolo 30 pln, następnie nakryj dokładnie kokpit pod szybą zeby ci resztki kleju i drobne odpryski szkla i metalu niepowpadaly do nawiewów (bo podczas jazdy moze ci cos do oka wleciec), nastepnie odkrec i zdemontuj to co sie da (plastiki na slupkach bocznych przy szybie, lusterko wsteczne), nastepnie sprobuj wydłubac otwor aby przelozyc drut do wycinania i zacznij dymać około 1 godziny, nastepnie jak juz szyby sie pozbedziesz to postaraj sie jak najdokladniej oczyscic miejsce po bylym kleju!!! zrób to idealnie!!! odkurzaczem wybierz resztki pylu i kleju, nastepnie z szyba nowa zrob tak samo (pozbadz się z niej wszelkich sladów kleju!!!), nastepnie postepuj zgodnie z instrukcja dotyczaca kleju!!! pamietaj ze temperatura otoczenia powinna wynosic okolo 21 stopni ( nie wystarczy ze samochodem wjedziesz do garazu 15 min przed operacja) (on tez musi miec ta sama temperature co otoczenie i nowa szyba), nastepnie nakladaj warswe kleju zgodnie z instrukcja kleju i postaraj sie nie jezdzic przez jakies 2 dni!!!

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 25 sty 2009, 13:44

po tym co deufso napisał już miałbym dość :mrgreen:
PAGÓR
Obrazek

luki06888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki06888 » 25 sty 2009, 14:07

Ok , moze i moge dac to do warsztatu ale jak widze tam pracujących swoich rówiesników z którymi chodziłem do szkoły i pamiętam ze nie rozruzniali tłoka od cylindra to jak mam byc pewien ze po ich operacji szyba nie będzie ciec;) ???? Takie niestety sa realia , słowo mechanik ma szerokie pojęcie , no chyba ze jest to ASO to wtedy definicja przybiera całkiem inny rozmiar:):) .
Mysle ze niektórzy się zemna zgodza , wole zrobic to samemu , mam warsztat z ogrzewaniem , pojęcie tez nie małe ale co do szyby musze się przyznac ze nie miałem okazji .Pozdro i dzięki za rady , no chyba ze jeszcze ktos ma jakis pomysł

dragon36
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dragon36 » 25 sty 2009, 14:20

Stoje przed podobnym problemem ale zdecydowalem sie na warsztat bo to troche skomplikowane jest.Napisze moze tylko ze koszt takiej wymiany,robocizna +szyba t w kielcach do A6 ok 570zl

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 25 sty 2009, 14:26

ASO to ja już wogóle odradzam, wole mniejszy ale sprawdzony warsztat, w ASO to dopiero partacze pracują praktykanci i jest ogólnie porażka, wiem jak wygląda ASO "MAGRO" żenada. :mrgreen:
PAGÓR
Obrazek

Awatar użytkownika
Graphi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Graphi » 25 sty 2009, 14:39

deufso bardzo ładnie to opisał. Jeżeli masz troszkę cierpliwości i niezbędne zdolności manualne to powinno się udać. Jedynie, to jeszcze musisz zapewnić sobie pomoc drugiej osoby. Sam nie wytniesz szyby, przynajmniej ja sobie tego nie wyobrażam.
Obrazek Obrazek

vasquess
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vasquess » 25 sty 2009, 15:21

do wymiany potrzebne są 2 osoby - sam sobie nie poradzisz. Trzeba też mieć specjalne przyssawki którymi wyciągniesz starą i włożysz nową szybę oraz pneumatyczny pistolet do nakładania kleju. Nie wspominam o lince do wycinania, kleju i aktywatorze.

Podsumowując koszty zakupu sprzętu przekroczą koszt tej usługi wykonanej w warsztacie. Dodatkowo przy braku umiejętności łatwo coś zepsuć i w najlepszym przypadku szybę trzeba będzie wklejać jeszcze raz. Czy warto? Sam zdecyduj

magic1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciej
Rocznik: 1992
Moje auto: 80 B4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: magic1977 » 25 sty 2009, 15:24

PAGOR pisze:ASO to ja już wogóle odradzam, wole mniejszy ale sprawdzony warsztat, w ASO to dopiero partacze pracują praktykanci i jest ogólnie porażka, wiem jak wygląda ASO "MAGRO" żenada.
Dokładnie zgadzam się.Oczywiscie nie wszędzie są partacze itp.itd.
Ja osobiscie wszystko w miare moich możliwości robie sam przy samochodzie,a z bardziej problematycznymi rzeczami jade do sprawdzonego ''swojego'' człowieka i zawsze jestem przy pracy jaką on wykonuje.Co do tej szyby to luki06888, jeśli masz czas i warunki na to by samemu się zabrać to do dzieła.Zawsze bedziesz bogatszy o jakieś nowe doświadczynia,którymi potem mozesz się z nami tu na forum podzielić :mrgreen: Powodzenia.

luki06888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki06888 » 25 sty 2009, 18:11

Tez jestem tego zdania magic1977 , mam warunki i wole zrobic to samemu , ewentualnie będe załował :) ale nowe doświadczenie zawsze się przyda.........

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl