Resacro pisze:super dzięki za podpowiedź !
a jak wyjąć klamkę? :-P bo to chyba łatwo mi nie pójdzie bo ostatnio jhak próbowałem to odręciłem co się dało i dalej nie wiedziałem co zrobić...

Po zdjęciu tapicerki odłączasz od klamki cięgło łączące ją z zamkiem, potem wyciagasz taki nit rurkowy tkwiący w tym uchwycie klamki gdzie było podłączone cięgło. Z tym nitem musisz to zrobic bo inaczej nie da się wyjąć klamki.
Potem trzeba właśnie przesunąć blaszaną przesuwkę. Od wewnątrz drzwi, wielkość taka, że zakrywa całą obudowę klamki od wewnątrz. Po przesunięciu ta przesuwka daje się odłączać od korpusu klamki. Wyjąć klamkę.
Widzę, że brzmi to wszystko dosyć skomplikowanie, nie mam zdjęcia ale i tak by było mało pomocne bo wszystko zasłania praktycznie zamek.
Wszystko mam na swieżo bo wymieniałem zamek niedawno i do tego tez trzeba klamkę wyciągać.
Jak chciałbyś tylko klamkę zamocować to może nie trzeba klamki wyciagać tylko przesuwkę przesunąc, ewentualnie jak spadła na dół to zamocować na obudowie klamki i przesunąć. Nie trzeba klamki do tego wyciągać z drzwi.