Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C5 ] [A6 C5 98r] Problem z klamką zewnętrzną.

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5 ] [A6 C5 98r] Problem z klamką zewnętrzną.

Post autor: Resacro » 12 sie 2010, 19:54

Witam,

mam taki problem z klamką: jest luźna, nie trzyma się idealnie w miejscu i delikatnie jak ją chwytam "lata" na boki :-/ Szczególnie denerwujące jest to gdy zamykam drzwi, bo aż słychać jak tam wszystko "lata".

Chciałbym wiedzieć gdzie spojrzeć i co dokręcić, nim ściągnę ramę szyby i się okaże że nic nie znalazłem :-P a tak to pójdę działać uzbrojony w wiedzę :mrgreen:

Dzięki za pomoc !! :-)

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 14 sie 2010, 21:46

cos tam sie odkrecilo,albo spadlo cieglo od otwierania drzwi? (mozna otworzyc drzwi?). odkrecasz srubki i caly boczek do gory z podciagasz z mocowan.poczytaj w innych tematach jesli chcesz szczegoly ale to zadna filozofia.uwazaj na wtyczki i kable. tam od srodka wszystko zobaczysz co nie domaga...a i ramy okna nie trzeba odkrecac.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Resacro » 14 sie 2010, 22:58

nie no drzwi chodzą cacy ;-) i zamek też. Jak ściągnąć boczek to wiem :-P i nawet już tam zaglądałem tylko no właśnie... nic nie znalazłem... A rama wypada idealnie zasłaniając ten cały mechanizm... Już kiedyś ramę ściągałem i nie chce mi się tej akcji powtarzać :-P i stąd moje pytanie, żeby jak już wszystko będę musiał rozkręcić to raz dwa naprawię tę latającą klamkę....

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 15 sie 2010, 11:02

Resacro, nie da rady, dopiero jak wyjmiesz klamkę to zobaczysz co jej dolega <ok> i będziesz mógł naprawiać :mrgreen:

A z tego co piszesz to nie trzyma mocowanie klamki. Jest to taka blaszana przesuwka która po przesunięciu w bok blokuje takie wystepy korpusu klamki i wtedy jest wszystko zamocowane.
Wersja optymistyczna to taka, że się tylko ta przesuwka przesuneła i wystarczy ja wsunąć z powrotem. Gorzej jak te wystepy się urwały (same lub ktos im pomógl w czasie jakiejś poprzedniej ingerencji) wtedy to chyba korpus klamki do wymiany.
Części samochodowe online - Motostacja pl

Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Resacro » 15 sie 2010, 17:52

super dzięki za podpowiedź ! ;-)

a jak wyjąć klamkę? :-P bo to chyba łatwo mi nie pójdzie bo ostatnio jhak próbowałem to odręciłem co się dało i dalej nie wiedziałem co zrobić... :-(

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 15 sie 2010, 18:23

Resacro pisze:super dzięki za podpowiedź ! ;-)

a jak wyjąć klamkę? :-P bo to chyba łatwo mi nie pójdzie bo ostatnio jhak próbowałem to odręciłem co się dało i dalej nie wiedziałem co zrobić... :-(
Po zdjęciu tapicerki odłączasz od klamki cięgło łączące ją z zamkiem, potem wyciagasz taki nit rurkowy tkwiący w tym uchwycie klamki gdzie było podłączone cięgło. Z tym nitem musisz to zrobic bo inaczej nie da się wyjąć klamki.
Potem trzeba właśnie przesunąć blaszaną przesuwkę. Od wewnątrz drzwi, wielkość taka, że zakrywa całą obudowę klamki od wewnątrz. Po przesunięciu ta przesuwka daje się odłączać od korpusu klamki. Wyjąć klamkę.

Widzę, że brzmi to wszystko dosyć skomplikowanie, nie mam zdjęcia ale i tak by było mało pomocne bo wszystko zasłania praktycznie zamek.

Wszystko mam na swieżo bo wymieniałem zamek niedawno i do tego tez trzeba klamkę wyciągać.

Jak chciałbyś tylko klamkę zamocować to może nie trzeba klamki wyciagać tylko przesuwkę przesunąc, ewentualnie jak spadła na dół to zamocować na obudowie klamki i przesunąć. Nie trzeba klamki do tego wyciągać z drzwi.

Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Resacro » 17 sie 2010, 17:03

dzięki niedługo będę działał ;-)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 17 sie 2010, 19:36

Resacro pisze:dzięki niedługo będę działał ;-)
Jakby co, to chetnie Ci pomogę "na zywo" <ok> Mieszkamy wszak w jednym mieście to może zrobimy sobie minispota :?: ;-)

Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Resacro » 17 sie 2010, 20:34

wow dopiero teraz zauważyłem :-P :mrgreen:

to jakby co to będę się odzywał ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja