Witam,
Na forum muratora znalałem dość zaskakujący sposób na odtłuszczenie przedniej szyby w aucie. Jestem ciekaw co o tym sądzicie i czy ktoś ma doświadczenia po zastosowaniu.
"Temat nie jest prosty, choć takim się wydaje. Najbardziej, zatłuszczone szyby przeszkadzają
w nocy podczas deszczu, wycieraki źle osuszają powierzchnię szyby i przez to tworzą się
refleksy świetlne. Niestety szyby same się natłuszczają...
Z rur wydechowych samochodów jadących przed nami wydostają się mikrodrobiny oleju
i padają nam na zewnętrzną stronę szyby, niestety przez nawiew dostają się i na wewnętrzną.
Problem polega na tym że dzisiejsze oleje, to już nie są oleje mineralne które dawały się łatwo
rozpuszczać w benzynie. To są w większości syntetyki o dużej sile adhezji do powierzchni
i rozpuszczalników się nie boją. Zatem mycie takiej szyby w detergentach prawie nic nie daje,
w benzynie podobnie, spirytus z tym sobie nie poradzi. Rozcieramy tylko ciągle to samo
No to co zrobić ?
Warstwę naniesionego oleju trzeba zetrzeć mechanicznie. Najlepiej tlenkiem ceru, to biały
proszek o nazwie "cerox". Używa się go do polerowania szkieł (może optyk mieć). Ziarno ma
małe 1/3um i BARDZO rozwiniętą powierzchnię która potrafi "wypić" ogromne ilości oleju.
Najlepiej na dość wilgotną szmatkę posypać niewielką ilość ceroxu i przetrzeć szybę. (10 min).
Efekt jest porażający Szyba staje się IDEALNIE czysta, woda spada z niej natychmiast
w ogóle nie tworząc kropli. Warto przetrzeć też boczne szyby (nie trzyma się woda).
Jeśli będzie kłopot z tlenkiem ceru, to można próbować olej zetrzeć pastą do zębów, ale
wyłącznie dla dzieci (a nie dla palących, czy jakieś tam wybielające). Trzeba zrobić próbę
na szkle, żeby mieć pewność że nie ma tam jednak jakiś grubszych frakcji.
Po takim oczyszczeniu, trzeba już niestety mieć inną szczotkę do karoserii, a inną do szyb,
bo łatwo ponownie natrzemy szkło olejami lub natłuszaczami pobranymi przez szczotkę
z karoserii."
[ALL] Odtłuszczanie przedniej szyby - sposób kaskaderski(?)
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
raphal, myslę, że to prawda. Faktycznie szyba przednia (szczegolnie ta) miewa na powierzchni dziwne "plamy", widoczne po przejściu wycieraczek na mokro (cos dla dociekliwych obserwatorów). Detergenty itp srodki w plynie nie dzialaja na nie.
Mam jednak jedną wątpliwość co do polerowania. Otóz wśród kosmetyków Turtle jest (w każdym razie była 2-3 lata temu bo wteduy kupiłem) emulsja do szyb (biała, konsystencja mleczka Cif). Przepolerowałem tym szybę i działa.
Zastrzeżenie mam do tego, że gdy uzyłem to na mojej 10-letniej szybie w A6, mającej bardzo duzo sladów tzw. "wypiaskowania" to ten biały srodek pakuje się w każde mikrouszkodzenie szyby i tam zostaje (jest biały!). ÂŻmudna pracą mozna go częściowo usunąć szczoteczką np. do zębów ale całkowicie to zostaje wypłukany po wielu tygodniach.
Czyli wtedy, gdy należałoby ponownie przepolerować szybę :-D
Tak, że ja bym widział zastosowanie do gladkich, "niepodziobanych" szyb
Mam jednak jedną wątpliwość co do polerowania. Otóz wśród kosmetyków Turtle jest (w każdym razie była 2-3 lata temu bo wteduy kupiłem) emulsja do szyb (biała, konsystencja mleczka Cif). Przepolerowałem tym szybę i działa.
Zastrzeżenie mam do tego, że gdy uzyłem to na mojej 10-letniej szybie w A6, mającej bardzo duzo sladów tzw. "wypiaskowania" to ten biały srodek pakuje się w każde mikrouszkodzenie szyby i tam zostaje (jest biały!). ÂŻmudna pracą mozna go częściowo usunąć szczoteczką np. do zębów ale całkowicie to zostaje wypłukany po wielu tygodniach.
Czyli wtedy, gdy należałoby ponownie przepolerować szybę :-D
Tak, że ja bym widział zastosowanie do gladkich, "niepodziobanych" szyb

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
ZTCW fabrycznie nie przyciemnia się folią, tylko barwione jest szkło. A nawet gdyby, to folie montuje się od wewnatrz a Ty raczej będziesz polerowal na zewnątrzraphal pisze:Mam pytanko jeszcze o boczne i tylną. Są fabrycznie przyciemniane. Nie uszkodzi się folia przy takiej polerce?

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
wezcie glinka do lakieru tylko taka delikatna przeleccie szybki naprawde duzo daje usuwa wszystkie smoly tluszcze i inne jak szyba bardzo zajechana to 3m 38070 potem jakas lzejsza glinka cer jest bardzo dobry do polerowania szkla ale musi byc achowany kat odpowiedni pad i tak dalej raczej robota dla optyka po takiej polerce mozecie miec mazy na szybach a glinka - po niej wycieraczki zbieraja extra i ja raczej nie jestem zwolennikiem x-rain wole miec szybe sucha bez dodatkow ale wiem ze po woskowaniu zawsze cos po myciu szybke zasyfi i glinka jest the best na to warto sobie sprubowac
ps glinke raczej wezcie sobie 5 albo 10 kostek na ebayu kupcie zlozcie sie w wiecej osob wyjdzie jak za jedna ja zaplacilem 38 funtow za 5 razy 180 gram 38070 niby to jest 200 gram tak szczerze po zwazeniu ma 180
ps glinke raczej wezcie sobie 5 albo 10 kostek na ebayu kupcie zlozcie sie w wiecej osob wyjdzie jak za jedna ja zaplacilem 38 funtow za 5 razy 180 gram 38070 niby to jest 200 gram tak szczerze po zwazeniu ma 180
tom