Tak samo jak po lifcie,z każdej strony,śrubokrętem od spodu rączki w otworek mały śrubokręt,aż wyskoczy panel z przyciskami,odpinamy wtyczkę,śrubka na krzyżak z przodu i z tyłu drzwi u góry i boczek do góry,wtyczki rozpinamy,wcześniej linkę z zatrzasku w boczku i jej cięgno z klamki wewnętrznej i boczek na glebie :mrgreen: W odwrotnej kolejności składamy uwzględniając bolec ryglujący w otwór w boczek 3 minuty niema co robić
Panowie czy do wyjęcia zamka od strony kierowcy trzeba demontować calą ramę od szyby i klamkę? jeśli tak to z ramą sobie jakoś poradze bo już gdzieś na forum widziałem opis.. ale jak klamkę wymontować bez zbędnego szarpania.
Może jakiś mały poradnik?
gornano,
wyjecie klamki to 30 sekund
jak juz ramke wyjmiesz to zabierasz sie za klamke od srodka . Widac od srodka drzwi , klamke . Blacha prostokątna co styka sie s klamką trzeba przesunąc w prawo tak zeby mozna ją było całkiem zdjąc ( blache ) . w częsci klamki gdzie wchodzi cięgno łączące z zamkiem nalezy wyjąc mały aluminiowy swożeń . Powoduje to wyprostowanie końcówki i mozemy wyjąc wkładke zamka i klamke . Jak tego nie zrobisz to przy wyjmowaniu zamka połamac mozna końcówke wkładki zamka .
Panowie, dla pewności dopytam, czy zamek który powoduje odbijanie drzwi, to ten w którym jest elektronika? (tzn mikrowłączniki itp)
Chciałem się wybrać na na zakupy przed wybebeszeniem drzwi, a poprzednio miałem Passata B5 i tam było chyba trochę inaczej, stąd pytanie..
I dodatkowo, czy problem odbijających drzwi jest w C5 powszechny? Bo chyba lepiej używany ori zamek niż made in china z allegro, tylko żeby nie zamienić siekierki na kijek
No tak ten w którym jest elektronika. Ja także jestem za tym żeby kupić ori używany niż jakiś zamiennik, bo ori to ori, ostatnio także wymieniałem i zakupiłem używkę ori śmiga jak nowy. Na temat zammienika musiałby się ktoś wypowiedzieć co miał z nim styczność, ja słyszałem że centralny "głupnie" czasami po zamontowaniu tego wynalazku ;P
Moim zdaniem problem z odbijaniem to nic innego jak zużyty smar wewnątrz zamka.
Przerabiałem ten temat w poprzednią zimę. Rozebrałem zamek wyczyściłem i zaczął poprawnie pracować, posmarowałem smarem i znowu zaczął się zacinać. Wyczyściłem przy użyciu odrdzewiacza (dobrze zmywa smary), popsikałem nim na koniec i tak to zostawiłem. Do dzisiaj działa jak nowy.
Może zamiast kupować nowy/używany warto spróbować.
Można jeszcze z zewnątrz popsikać odrdzewiaczem i zobaczyć jaki to da efekt.
U mnie ten sam problem po umyciu wnęk drzwi i zamka karcherem.
Prawdopodobnie wypłukał się smar z zamka i dlatego drzwi odskakują.
Przed myciem było wszystko w porządku, teraz 3 z 4 drzwi odbijają przy trzaskaniu (trzeba przytrzymać drzwi ręką przy zamykaniu)
Właśnie wyjąłem zamek z tylnych lewych drzwi, zaraz go rozbroję w drobny mak, wymyję i dam znać czy pomogło.
Pzdr
[ Dodano: 2016-07-01, 21:20 ]
Zamek wyprany w myjce ultradźwiękowej, wyjechało trochę brudu i kornika, wysuszony, nasmarowany.
I zonk...
Drzwi dalej odbijają.
We wtorek jadę do gościa po wszystkie 4 zamki w dobrej cenie ponoć.
Dam znać co i jak
Tu fota zamka po kąpieli:
Jak go zobaczyłem takiego czyściutkiego to miałem nadzieję, że zabangla, ale jednak nie.
Wg mnie uszkodzony jest ten element:
Widać, że jest trochę zjechany (zmęczenie materiału), na upartego można by smarknąć gluta i pilniczkiem wyrównać, ale . . . nie chce się.
Odgrzeje kotleta U mnie tez jest ten problem odbijających drzwi, kierowcy i pasażera przód.
Próbowałem regulować zamek,przesuwać itd, nawet ten uchwyt przesuwałem i nic nie dało rady.
Jeszcze mi zostaje jedna opcja wyjęcie zamka,rozebranie,wyczyszczenie i nasmarowanie. Jak to nie pomoże to chyba czeka mnie wymiana zamka.
Odbijające drzwi to strasznie denerwująca rzecz.
[ Dodano: 2018-06-25, 22:47 ]
Wymieniłem zamek i jak ręką odjął Normalnie lepiej jak fabryka
Dołożone:
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.