[ A6 C5 AVANT ] Narzędzia w kole zapasowym
[ A6 C5 AVANT ] Narzędzia w kole zapasowym
Witam.
Prośba, widzę że mam nie kompletny zestaw narzędzi przy kole zapasowym, mam tylko:
-lewarek,
-nagwintowany pręt z tworzywa(??).
Co tam powinno jeszcze być?
Pozdrawiam
Prośba, widzę że mam nie kompletny zestaw narzędzi przy kole zapasowym, mam tylko:
-lewarek,
Pozdrawiam
AUDI - jedyne właściwe!!
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: [ A6 C5 AVANT ] Narzędzia w kole zapasowym
Ponadto:- klucz do kółArt pisze:Witam.
-lewarek,
Pozdrawiam
- klucz płaski 10x13
- wkrętak z przekładanym grotem (krzyzowy/płaski)
- ewentualnie nasadka do śrub zabezpieczających kół
- "haczyk" z drutu do ściągania kołpaków i/lub kołpaczków śrub kół
Możesz też mieć zdejmowaną głowicę haka, jesli masz hak
Akurat nagwintowany pret z tworzywa jest bez sensu, jest po to, że jak wykręcisz wszystkie śruby koła to wkręcasz ten wkręt w najwyżej położony otwór i zsuwasz po nim koło z piasty :mrgreen: Ciekawe kto to wymyslił :mrgreen:
Części samochodowe online - Motostacja pl
Wielki dzięki
Muszę to jakoś skompletować..
Tak mi się jeszcze rzuciło w oczy:
http://www.allegro.pl/item840411501_kom ... ompka.html
Rzadko używane ale fajny bajer
..i jeszcze jedno, pod te płytkie otwory pod klapa są dedykowane jakieś rzeczy, czy pozostawili to wyobraźni użytkowników.. :-D

Tak mi się jeszcze rzuciło w oczy:
http://www.allegro.pl/item840411501_kom ... ompka.html
Rzadko używane ale fajny bajer

..i jeszcze jedno, pod te płytkie otwory pod klapa są dedykowane jakieś rzeczy, czy pozostawili to wyobraźni użytkowników.. :-D
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 13:28 przez Art, łącznie zmieniany 1 raz.
AUDI - jedyne właściwe!!
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Fakt, ja mam jedno i drugie. Są kołpaczki sześciokątne i do nich pęsetka a są okrągłe z otworem w środku i do nich ten haczyk z drutu. Podobno haczyk równiez do duzych kołpaków na koła ale jak dla mnie to celowość użycia taka sama jak owego nagwintowanego pręta z tworzywacensored pisze:Ja mam pęsetę plastikową do ściągania "kołpaczków" śrub. Pręcika u mnie brak.
Poz

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No tak naprawdę to ja mam tak samo. Hak mam natomiast zamontowany a w kole jest tylko ta śruba mocująca koło. Domyslam się jednak, że powinienem mieć taką wytloczkę styropianową do koła, chociazby aby ten hak mozna tam wlozyć po zdemontowaniu.kuna pisze:czekajcie to jak to jest ?
ja mam w kole zapasowym wytłoczkę styropianową , w której siedzi hak , a pod tym jest only koło.
Natomiast cały zestawik narzędzi mam schowany po lewej stronie bagażnika , w tej otwieranej wnęce , gdzie niektórzy mają wzmak . Narzędzia sa w takiej zgrabnej , małej skrzyneczce , co to wysuwa się i wsuwa w sposób wręcz genialny.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Wiem o tym zastosowaniu, ja jednak rozpocząłem przygode z techniką motoryzacyjną w innych czasach i jakoś opanowałem sztuke zmiany koła bez użycia tego pręta. Jakby co to zawsze mozna po palcu :mrgreen:Witia pisze:Ten pręt ma teź za zadanie ułatwić montaź koła.Pamiętajmy źe nie zawsze zmieniamy koło w warunkach garaźowych z dobrym oświetleniem,a dzięki niemu jest o wiele łatwiej załapać szpilki bo koło na nim wisi.
Szczerze mówiąc to jak mam wyjąć toto z pudełka, wkręcić, potem wykręcić, wyczyścić i schować do pudełka to ja już sobie szybciej poradzę bez tego wynalazku

Użytkowałem kilka aut VW i w każdym ten pręt był w stanie dziewiczym, bez jakichkolwiek sladow uzycia.
Jak dla mnie to tak samo mało przydatne jak czujnik deszczu włączający wycieraczki nie wtedy gdy ja chcę tylko wtedy gdy on chce

Ale to oczywiście tylko moje odczucia

- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
A ja mam jeszcze inna kombinacje,a mianowicie mam podwojny zestaw narzedziowy tzn. ta styropianowa wytloczke gdzie sa: hak, podnosnik, wkretak, klucz, klucz plaski, ten precik, wkrecany zaczep do holowania, to cos do ciagania zaslepek ze srub i cos tam jeszcze. wszystkoprzykryte eleganckim dekielkiem i przykrecone. Drugi zestaw mam w lewym boczku w bagazniku i jest tam dokladnie wszystko to samo w czarnej skrzyneczce przypinanej na rzep czyli podnosnik,klucze ,koncowka do zlodziejki zaczep do holowania i urzadzonka do sciagania zaslepek.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No to już jest nadgorliwość :mrgreen:A ja mam jeszcze inna kombinacje,a mianowicie mam podwojny zestaw narzedziowy tzn. ta styropianowa wytloczke gdzie sa: hak, podnosnik, wkretak, klucz, klucz plaski, ten precik, wkrecany zaczep do holowania, to cos do ciagania zaslepek ze srub i cos tam jeszcze. wszystkoprzykryte eleganckim dekielkiem i przykrecone. Drugi zestaw mam w lewym boczku w bagazniku i jest tam dokladnie wszystko to samo w czarnej skrzyneczce przypinanej na rzep czyli podnosnik,klucze ,koncowka do zlodziejki zaczep do holowania i urzadzonka do sciagania zaslepek.
Ktos "doposażył" :?:
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Paliwo: Benzyna
kuna pisze:czekajcie to jak to jest ?
ja mam w kole zapasowym wytłoczkę styropianową , w której siedzi hak , a pod tym jest only koło.
Natomiast cały zestawik narzędzi mam schowany po lewej stronie bagażnika , w tej otwieranej wnęce , gdzie niektórzy mają wzmak . Narzędzia sa w takiej zgrabnej , małej skrzyneczce , co to wysuwa się i wsuwa w sposób wręcz genialny.
Tam jest własnie klucz do kół i reszta bałaganu ,- gwintowany pręcik z tworzywa tyż :lol:
Dzięki Roman - półtora roku się zastanawiałem do czego on jest . Teraz wiem :mrgreen:
marlitkos pisze:u mnie po lewej jest navi, miejsce na zmieniarkę i skrzyneczkę mocowaną za pomocą sprytnych haczyków. W skrzyneczce ma natomiast lewarek, klucz do kół, końcówkę do śrub- zabezpieczenie przed kradzieżą, i pręt z tworzywa z gwintem. czyli tak jak ma kuna,
A może podalibyście numer części tej skrzyneczki.Mariusz-MN pisze:Drugi zestaw mam w lewym boczku w bagazniku i jest tam dokladnie wszystko to samo w czarnej skrzyneczce przypinanej na rzep czyli podnosnik,klucze ,koncowka do zlodziejki zaczep do holowania i urzadzonka do sciagania zaslepek.
Ja u siebie mam cały komplet w kole, ale podoba mi się ta skrzyneczka.
Ot taka na pierdoły różne.
A może ktoś chciałby ją mi odsprzedać lub znaleźć ją na Allegro, bo nie mogę jej wyszukać jakoś :mrgreen:
No chyba że to jest ta ALLEGRO W ETKA za 28,12zł