A więc jak w temacie . Naprawiamy listwy dolne drzwiowe gumowe , które są bolączką naszego auta . Tak samo jak korozja pod nimi , która wżera nasz drzwi i lakier . Odkręcenie tych śrubek jest wręcz nie możliwe , są one wykonane z mosiądzu ... , które po tych iluś latach najnormalniej korodują . Aby je usunąć trzeba ich łepki rozwiercić wkrętarką , gdy to już zrobiliśmy odginany ją delikatnie i ściągamy , ciągnąć je do tyłu , w stronę tylnych kół . Ja je u siebie ściągałem by usunąć korozję , i je polakierować .
Ok , mamy wszystko wyczyszczone , za podkładowane ... więc jak je zamontować skoro nie mamy śrubek

Patent 1
W momencie gdy upiłowaliśmy , rozwierciliśmy śrubkę, to w tym gwincie mocującym została reszta poprzedniej śruby . Ja ją rozwierciłem wiertłem jedynką , później 2 itd.
gdy miałem już odpowiednią średnicę , to nagwintowałem je tą śrubką którą zamierzam tam wkręcić . Jako że użyłem śruby nierdzewki , która jest twardsza niż mosiądz udało się to bez większego trudu .Używałem śrubek o większym skoku gwintu .Trzeba to tylko zrobić na spokojnie .
Także tutaj sprawa jest troszkę prostsza , niż w patencie drugim.
Patent 2 :
Druga sprawa to taka , gdy nie mamy już podstawy aby śrubę w cokolwiek wkręcić .
Ja w tym przypadku zakupiłem śrubę m4 i nakrętkę z nierdzewki .
Zdecydowałem się na nierdzewki , gdyż one nie będą korodować w przyszłości. Oczywiście tę śrubkę należy odpowiednio przyciąć , a nakrętkę ponacinać aby lepiej trzymała się w żywicy .
Oto foto :
jak widać na foto wydłubałem te stare mocowanie poprzedniego gwintu , listwa w tym miejscu ma taki taki kołnierz , pod który idealnie wchodzi ta nakrętka z podtoczką .
Foto :
Po odpowiednim umiejscowieniu , zalałem to wszystko elegancko żywicą epoksydową , i trzyma bardzo dobrze . Ważne aby dobrze tę nakrętkę ułożyć przed zalaniem , tak aby te otwory zgrały się z otworami montażowymi w drzwiach . Jak sie przyjrzycie to ta poprzednia nakrętka zostawiła po sobie ślad w listwie i naniej trzeba się wzorować .
jak troszkę przestawicie tę nakrętkę , to wystarczy lekko otwór w drzwiach rozwiercić w lewo , lub prawo .
Życzę miłej pracy

W następnych modach opiszę jak bezboleśnie , i w prosty sposób ściągnąć tylną srebrną listwę klapy audi a6 c5 avant , sedan .
Kolego Maro88 , więcej wiary w ludzi ..... , przecież napisałem że zdjęcia wrzucę później ....