[ A6 C5] Listwy dolne drzwi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Jeden z userów z rok temu sprzedawał, chciał 300 i nie było chętnych, bo pisał o tym i x razy wystawiał na portalach aukcyjnych. Jak się nie ma parcia, to części można za śmieszne pieniądze trafić. I kolejna kwestia, to dużo rzeczy jest wystawianych jako A6, a nie S6 czy RS6, mimo że od takich modeli są.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Podepnę się pod temat
Co do list czy ktoś mi może pomóc gdy kupowałem auto zauważyłem że od strony kierowcy delikatnie odstaje ale z czasem zaczęło mnie do drażnić co może być przyczyną takiego odstawania i czy do zwykłego A6 c5 1999r podejdą te listwy z rs6 ? bez przeróbek ? Czy to może być wina korozji 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Czyli wystarczy wymienić listwe? Czy demontaż jej oraz montaż jest skomplikowany? Czy można ją zastąpić jedna z poniższych ?
http://allegro.pl/audi-a6-s6-c5-s-line- ... 73056.html
http://allegro.pl/audi-a6-s6-c5-s-line- ... 33026.html
Czy lepiej kupić komplet w ASO ?
http://allegro.pl/audi-a6-s6-c5-s-line- ... 73056.html
http://allegro.pl/audi-a6-s6-c5-s-line- ... 33026.html
Czy lepiej kupić komplet w ASO ?
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
w aso koszt listwy to 560 zł... masakra. Kupno uzywki dobrej gdzie ma oba gwinty sprawne i wszystkie mocowania graniczy z cudem ale się udaje. mniej wiecej 100zł za listwe używke w łądnym stanie trzeba położyć. Odkręcasz po jednej śrubce na krańcach listwy od strony auta od środka drzwi. Trzeba się troche przygarbić
Generalnie jak już coś zardzewiało to łepek śrubki sie ukręci i listwa tak czy siak na śmietnik. Potem przesuwasz listwe i schodzi. śrubki kupilem w metalpolu bo chcialem nierdzewki
jazda bez listwy troche denerwuje bo szumi i wszysko slychac co sie dzieje przy asfalcie.

Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.4 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [ A6 C5] Listwy dolne drzwi.
Na wstępie trzeba wspomnieć , że są dwa rodzaje listew w naszych autach - zależy to chyba , z jakiej wyszły fabryki . Jeżeli szukacie listew które nie będą miały tendencji puchnięcia , to zwróćcie uwagę na ich wewnętrzną stronę - powinny być całe po długości zalane gumą - tak aby nie było dostępu do zbrojenia metalowego . Te drugie listwy są gorzej wykonane - wewnętrzna strona nie ma zalanego gumą zbrojenia metalowego , tak samo widać gołym okiem konstrukcję drabinki z zaczepami , które wchodzą w drzwi - te radzę omijać , gdyż będą puchnąć .Micklbn pisze:Witam, mam problem z listwami dolnymi drzwi, z przodu. Odstają mi szpetnie z jednej strony ponieaż są urwane gwinty śrub które je trzymały, i teraz moje pytanie gdzie takie listwy mogę kupić?Na allegro szukałem ale albo źle szukam albo tego jest strasznie mało praktycznie jedną ofertę znalazłem w moim kolorze. Czy może po prostu wymienia się w jakiś sposób te plastikowe zaczepy, odkręciłem je i bliżej się przyjrzałem i wzaden sposób nie chcą wyjść są jakby złączone po całej długości listwy.
Następnie , ...
jeżeli Twoje listwy tylko odstają , bo popękały w nich z powodu korozji śrubki , to można jest łatwo uratować . Ja tak naprawiłem swoje i trzymają się już bez kłopotu hmmm ze 4 lata . Czyli ściągamy listwę , wydłubujemy z nich skorodowane , popękane nakrętki w które są mocowane śrubki. Następnie dokupujemy potrzebną ilość w sklepie ze śrubkami śruby , i nakrętki nierdzewne o średnicy jak dobrze pamiętam 4mm .Nakrętka powinna być z kołnierzem , śruba o długości 10 mm . Następnie kołnierz naszej nakrętki dodatkowo nacinamy brzeszczotem - robimy na nim grube rowki . Rozrabiamy żywicę epoksydową , zalewamy nią owe dziury w listwach , które pozostały po starych mocowaniach . Po zalaniu tego żywica elegancko zatapiamy w niej owe nasze nakrętki nierdzewne , i czekamy aż wszystko wyschnie . Po wyschnięciu robimy przymiarkę na aucie , docinamy sobie śrubki , i wszystko skręcamy elegancko . Może być potrzeba rozpiłowania otworków w drzwiach delikatnie na boki - bo wiadomo , że te nakrętki co zatopiliśmy w listwach mogliśmy trochę przesunąć w lewo , w prawo. Następnie przed montażem listwy konserwujemy ogniska rdzy , aby nic nie wyszło dalej . Czekamy na wyschniecie farby antykorozyjnej , zakładamy listwę , i się cieszymy z efektu .
Dodatkowo ja swoje listwy polakierowałem sobie w kolor auta , tak samo prze lakierowałem klarem od nowa dolny płat drzwi pod listwą ozdobną we wszystkich 4 drzwiach aby żadna ruda mi nie wyszła . Jeżdżę tak już ze hmmm 4 lata i nic się nie dzieje .
Jutro , na niedzielę postaram się jakieś foty wrzucić .
Jeżeli ktoś jest ze Szczecina , lub z okolic , ... to jestem w stanie wykonać taką usługę .