Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

lakierowanie całego samochodu

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Mustasj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

lakierowanie całego samochodu

Post autor: Mustasj » 04 kwie 2014, 00:41

Mam pytanie odnośnie lakierowania a6 c5. Ojca kobieta ma a6 c5 99r w sedanie zakupioną w Norwegii i tam jest użytkowana. 1.9 TDI i śmiga. Wyskoczyła jej rdza w paru miejscach, auto bezwypadkowe w 100% . Moja a6 c5 też 99r w avancie która jest w posiadaniu od 8 lat i zakupiona od wuja z Niemiec bezwypadek i na każdym błotniku wyskakuje rdza, na dachu przy relingach się robią pęcherzyki. Cały jest do lakierowania. Dylemat mam z tym iż wyżej opisana a6 w sedanie była cała lakierowana z 8 miesięcy temu w PL i teraz wyskoczył bąbel na błotniku. Lakiernik mówi,że te blachy ocynkowane tak mają jeśli dostaną gdzieś trochę wody. I nie wiem czy opłaca mi się go lakierować całego jeśli ma być taki efekt jak w tamtej.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 04 kwie 2014, 08:56

U mnie warsztat, który daje 3-letnią pisemną gwarancję na powłokę lakierniczą ceni sobie 450, albo 500zł/element. Drogo, ale coś za coś. U innego płaciłam 250zł/element i po pół roku wyszły spowrotem "kwiatki". Wszystko za pewne zależy od tego jak blacharz przygotuje auto pod malowanie - jak zabezpieczy miejsca z "purchlami", aby ponownie nie korodowały.

karolsieradz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolsieradz » 04 kwie 2014, 09:20

Jak już purchle wychodzą na zewnątrz, to najprawdopodobniej blacha jest juz dziurawa na wylot. Lakiernik albo wstawi nowy element albo zaklei dziurę klejem epoksydowym. Przy te drugiej opcji wytrzymuje zazwyczaj jedną zime. Dobre zabezpieczenie antykorozyjne to dużo roboty i co za tym idze duży koszt. Jeśli już wychodzą kwiatki to proponuje zakuić nowe elementy i zakładac. Jeśli chodzi o dach czy słupki to nie będzie tanio

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: lakierowanie całego samochodu

Post autor: phpbb3 forum A6 » 04 kwie 2014, 09:49

Mustasj pisze:Mam pytanie odnośnie lakierowania a6 c5. Ojca kobieta ma a6 c5 99r w sedanie zakupioną w Norwegii i tam jest użytkowana. 1.9 TDI i śmiga. Wyskoczyła jej rdza w paru miejscach, auto bezwypadkowe w 100% . Moja a6 c5 też 99r w avancie która jest w posiadaniu od 8 lat i zakupiona od wuja z Niemiec bezwypadek i na każdym błotniku wyskakuje rdza, na dachu przy relingach się robią pęcherzyki. Cały jest do lakierowania. Dylemat mam z tym iż wyżej opisana a6 w sedanie była cała lakierowana z 8 miesięcy temu w PL i teraz wyskoczył bąbel na błotniku. Lakiernik mówi,że te blachy ocynkowane tak mają jeśli dostaną gdzieś trochę wody. I nie wiem czy opłaca mi się go lakierować całego jeśli ma być taki efekt jak w tamtej.
lakiernik, który to auto robił to zrobił jakąś fuszerkę i tyle. ocynkowane blachy mają to do siebie że jeśli zedrzesz lakier do ocynku to rdza na tym nie wyjdzie, musiał zedrzeć ocynk i dlatego coś się dzieje. brat lakierował swojego avanta, wszystkie ubytki były wypełniane
( cynowane jeśli się nie mylę) i po ponad 3 latach nie ma śladu. zapłacił 5 czy 6 tysi ale jest zrobione ok.

Mustasj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mustasj » 04 kwie 2014, 16:19

on właśnie mówił,że blacha musi być już do wyrzucenia,bo tam przeżyła zimę i to srogą. Fakt,że już ten lakiernik nie dawał rady trzymać warsztatu na zdrowie,bo to znajomy i czasem polakieruje komuś,ale koszt znikomy. Za mojego avanta niecałe 2tyś. Lakierował też innym samochody w rodzinie u mnie i reszta jest ok tylko ta audi na jednym elemencie ;/ zresztą ja co chwilę wkładam w moje audi. Na same dzień dobry mam teraz z 3tys w włożenia. a gdzie lakierowanie...

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 04 kwie 2014, 19:49

no niestety auta to wieczne skarbonki, ja przez 4,5 roku użytkowania a6 wymieniałem tylko części eksploatacyjne i uzbierała się też niezła sumka a jak już nie było co wymieniać to sprzedałem i kupiłem kolejne auto żeby były wydatki :)

Mustasj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mustasj » 04 kwie 2014, 23:39

a6tka która teraz posiadam ja pochłonęła dobre c6 :P a jeszcze nie koniec..

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl