Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Lakier w czerwonych egzemplarzach.

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Razor131
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Lakier w czerwonych egzemplarzach.

Post autor: Razor131 » 30 kwie 2017, 19:13

Witam.

Jeśli temat już był to przepraszam, lecz chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś, kto posiada egzemplarz w kolorze czerwonym, też miał problemy z odchodzącą warstwą lakieru na masce przedniej i klapie bagażnika.

Audi kupiłem jakieś 2lata temu. Na masce miało one delikatnie zdarty lakier, sprzedający oznajmił, że mył auto myjką ciśnieniową i chyba trochę za blisko.

Pewnego razu, gdy byłem na myjni, na masce zrobił się wielki pęcherz(pod warstwą lakieru znajdowała się woda). Teraz, po kolejnej zimie powstał kolejny pęcherz na klapie bagażnika.

Kolega też ma to samo audi w tym samym kolorze, lecz aż tak nie jest źle z tym lakierem u niego. Z tego co słyszałem, to kolor czerwony ma to do siebie, że tak schodzi, lecz nie daje mi spokoju to, że u mnie aż tak bardzo. Czy jest możliwość, że było malowane na nowo czy coś w tym stylu?

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 01 maja 2017, 11:07

Razor131 pisze:Czy jest możliwość, że było malowane na nowo czy coś w tym stylu?
Całkiem możliwe, że tak było... lakier źle położony i takie są skutki.
Zaopatrz się w miernik (tylko nie magnetyczny, bo maska jest aluminiowa) i sprawdź.
Pozdrawiam...

Razor131
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Razor131 » 01 maja 2017, 18:30

Ogarnę miernik, sprawdzę i napisze tutaj, myślę że może się komuś przydać.

Podsumowując, chciałbym też zaznaczyć, że często widując różne auta (nie tylko audi) w tym kolorze, mają one właśnie ubytki lakieru, nie wiem, być może akurat inaczej reagują na słońce. Dodam też, że kolega który posiada ten sam kolor w swojej a6 garażuje samochód praktycznie codziennie, ja zaś nie, więc pewnie dlatego jest to u mnie bardziej widoczne.

adamuus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adamuus » 01 maja 2017, 23:46

Niestety jest to norma w grupie VAG. NIe tylko audi ma ten problem. Ja w swoim też się z nim borykam. Niestety musiałem kilka elementów już lakierować w zeszłym roku. W tym widzę, że maska będzie do roboty, prawe lusterko i kilka klamek :[

obsession
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: obsession » 03 maja 2017, 10:57

Nie chcę mi się wierzyć, że oryginalny lakier będzie schodził (tym bardziej dopiero po tylu latach od produkcji). Miernik też nie da pewności co do tego czy jest to element oryginalny (pod czujnik też się lakieruje). Czerwone kolory to kolory słabo kryjące przez co często trzeba położyć takiej bazy więcej niż innego koloru (no chyba, że położy się to na odpowiednio jasny, jednolity podkład). Jeśli nie damy odpowiednio dłuższego czasu na odparowanie takiej bazie to potem może się rozwarstwiać.
Jest:
A3 8L 1.8
A6 C6 4.2

Było:
A4 B5 2.6
A6 C5 2.7 BIT
https://a6klub.pl

adamuus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adamuus » 03 maja 2017, 13:32

obsession pisze:Nie chcę mi się wierzyć, że oryginalny lakier będzie schodził
A jednak...
obsession pisze:pod czujnik też się lakieruje
może i tak....

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 03 maja 2017, 16:05

U mnie w rodzinie był czerwony golf praktycznie od nowości, też schodził klar lub klar z bazą ale na elementach malowanych. Nie lakierowane trzymały się dobrze więc jestem skłonny poprzeć zdanie Adriana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja