Witam.
Jeśli temat już był to przepraszam, lecz chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś, kto posiada egzemplarz w kolorze czerwonym, też miał problemy z odchodzącą warstwą lakieru na masce przedniej i klapie bagażnika.
Audi kupiłem jakieś 2lata temu. Na masce miało one delikatnie zdarty lakier, sprzedający oznajmił, że mył auto myjką ciśnieniową i chyba trochę za blisko.
Pewnego razu, gdy byłem na myjni, na masce zrobił się wielki pęcherz(pod warstwą lakieru znajdowała się woda). Teraz, po kolejnej zimie powstał kolejny pęcherz na klapie bagażnika.
Kolega też ma to samo audi w tym samym kolorze, lecz aż tak nie jest źle z tym lakierem u niego. Z tego co słyszałem, to kolor czerwony ma to do siebie, że tak schodzi, lecz nie daje mi spokoju to, że u mnie aż tak bardzo. Czy jest możliwość, że było malowane na nowo czy coś w tym stylu?
Lakier w czerwonych egzemplarzach.
Ogarnę miernik, sprawdzę i napisze tutaj, myślę że może się komuś przydać.
Podsumowując, chciałbym też zaznaczyć, że często widując różne auta (nie tylko audi) w tym kolorze, mają one właśnie ubytki lakieru, nie wiem, być może akurat inaczej reagują na słońce. Dodam też, że kolega który posiada ten sam kolor w swojej a6 garażuje samochód praktycznie codziennie, ja zaś nie, więc pewnie dlatego jest to u mnie bardziej widoczne.
Podsumowując, chciałbym też zaznaczyć, że często widując różne auta (nie tylko audi) w tym kolorze, mają one właśnie ubytki lakieru, nie wiem, być może akurat inaczej reagują na słońce. Dodam też, że kolega który posiada ten sam kolor w swojej a6 garażuje samochód praktycznie codziennie, ja zaś nie, więc pewnie dlatego jest to u mnie bardziej widoczne.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Nie chcę mi się wierzyć, że oryginalny lakier będzie schodził (tym bardziej dopiero po tylu latach od produkcji). Miernik też nie da pewności co do tego czy jest to element oryginalny (pod czujnik też się lakieruje). Czerwone kolory to kolory słabo kryjące przez co często trzeba położyć takiej bazy więcej niż innego koloru (no chyba, że położy się to na odpowiednio jasny, jednolity podkład). Jeśli nie damy odpowiednio dłuższego czasu na odparowanie takiej bazie to potem może się rozwarstwiać.