Cześć, mam zderzak tylny z RS6 avant, ale jest lekko pęknięty przy mocowaniu i na wysokości progu bagażnika. Jest on wykonany z plastiku PUR i nikt nie potrafi mi go pospawać.
Słyszałem różne opinie o klejeniu żywicą, że pęka pod wpływem zmian temperatury, jest mało trwała itp.. ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Najlepiej z doświadczenia.
Później załączę zdjęcia.
Pozdrawiam Kamil
[RS6 C5] Klejenie zderzaka żywicą?
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Kontakt:
zdarzyło mi się kilka razy bawić w klejenie zderzaków czy innych elementów żywicą i jeśli zrobisz to starannie to nie powinno pękać. element na pewno będzie bardziej podatny na pęknięcie w tym samym miejscu ale dla tego że żywica jest dosyć krucha w porównaniu z materiałem z jakiego wykonany jest zderzak. ważne jest aby samo pęknięcie trochę powiększyć i wypełnić np. specjalną szpachlówką do plastików, która jest bardzo elastyczna. przed klejeniem warto też użyć podkładu do plastików zwiększającego przyczepność.
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ja kiedyś przeżyłem pęknięcie przedniego zderzaka - pokleiłem go własnoręcznie lutownicą i jakimś kawałkiem plastiku którym dysponowałem .. następnie kumpel wysmarował to jakimś 'gadgetem' i pokleił żywicą wzmacniając jednocześnie materiałem (coś podobnego do siateczki) ... Odpukać jeżdżę tak już 1/2r i nic w tym miejscu nie pękło.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 163KM
Re: [RS6 C5] Klejenie zderzaka żywicą?
Jak najbardziej można to polutować i skleić . Na początek lutujesz takim samym plastikiem co zderzak ... , gdy masz już wszystko złapane , było by dobrze wkoło tego pęknięcia zderzak ponawiercać , aby w te otwory wpadła żywica . I teraz jedna rada : owszem żywica po wyschnięciu jest bardzo krucha , ale jak dodasz do niej zmiękczacza do lakierów , to ona będzie taka lekko gumowata , i nie będzie odpryskiwać . Wiem , bo pokleiłem tak swój zderzak . Miejsce klejenia matowisz czymś ostrym , robisz bruzdy w plastiku . Dodatkowo , jak ona wpłynie w te otwory , co je ponawiercałeś , to będzie ekstra . Wzmacniasz to oczywiście matą szklaną . PowodzeniaKamilson100 pisze:Cześć, mam zderzak tylny z RS6 avant, ale jest lekko pęknięty przy mocowaniu i na wysokości progu bagażnika. Jest on wykonany z plastiku PUR i nikt nie potrafi mi go pospawać.
Słyszałem różne opinie o klejeniu żywicą, że pęka pod wpływem zmian temperatury, jest mało trwała itp.. ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Najlepiej z doświadczenia.
Później załączę zdjęcia.
Pozdrawiam Kamil
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Poliuretan cholernie ciężko się lutuje bo łatwo się spala. Ja bym nawet nie próbował bo popalone będzie jeszcze ciężej to naprawić.Łukasz1981 pisze:
Jak najbardziej można to polutować i skleić
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 163KM
mwx pisze:Poliuretan cholernie ciężko się lutuje bo łatwo się spala. Ja bym nawet nie próbował bo popalone będzie jeszcze ciężej to naprawić.Łukasz1981 pisze:
Jak najbardziej można to polutować i skleić
Oczywiście , tutaj Koledze przyznam rację , .. łatwo się spala .. ale tylko wtedy gdy go przegrzejesz ... ale gdy go tylko podgrzejesz to robi się on taki jak wosk ... klei się ... to tylko trzeba nabrać wyczucia przy jego podgrzewaniu lutownicą .