[Audi A6 C5 Sedan] Klapa Bagaznika
[Audi A6 C5 Sedan] Klapa Bagaznika
Witam posiadam przycisk w pilocie ktory pokazuje otwieranie klapy gdy go nacisne slysze tylko dziwny stukok i tyle klapa sie nie otwiera w czym szukac problemu?
Audi A6 C5 2001r Sedan
Audi A6 C5 2001r Sedan
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Dziwny stukot? Pojęcie względne. Może napiszę ci jak to funkcjonuje dobrze.
Masz zablokowany samochód (zamknięty centralny zamek) wciskasz i przytrzymujesz ten środkowy przycisk na pilocie. Następuje jakiś dźwięk przy tylnym zamku i możesz otworzyć klapę (znaczy się wystarczy ją tylko podnieść do góry bez wciskania tych przycisków co masz nad numerem rejestracyjnym).
Drzwi nadal zostają zablokowane. Jak zatrzaśniesz drzwi to już ich nie otworzysz nawet przyciskiem na klapie bo auto się od razu zamyka.
Gdyby to nie było jasne to pisz jakoś incaczej to wytłumaczę.
Daj znać co i jak.
Masz zablokowany samochód (zamknięty centralny zamek) wciskasz i przytrzymujesz ten środkowy przycisk na pilocie. Następuje jakiś dźwięk przy tylnym zamku i możesz otworzyć klapę (znaczy się wystarczy ją tylko podnieść do góry bez wciskania tych przycisków co masz nad numerem rejestracyjnym).
Drzwi nadal zostają zablokowane. Jak zatrzaśniesz drzwi to już ich nie otworzysz nawet przyciskiem na klapie bo auto się od razu zamyka.
Gdyby to nie było jasne to pisz jakoś incaczej to wytłumaczę.
Daj znać co i jak.
-
- Forum Audi A6 / A7
Da się zrobić tak żeby klapa się sama otwierała. W passacie montuje się troszkę mocniejsze siłowniki i wtedy po odblokowaniu klapy będzie się sama podnosiła.
O co mi chodzi?
Tu są linki, które mnie zmotywowały do poszukiwań, bo u mnie siłowniki padły, więc i tak muszę wymienić.
Jak macie pomysły to proszę o koncepcję.
Niestety nie można u nas w niewielki pieniądzach zrobić elektrycznie otwieranej i zamykanej klapy :-?
O co mi chodzi?
Tu są linki, które mnie zmotywowały do poszukiwań, bo u mnie siłowniki padły, więc i tak muszę wymienić.
Jak macie pomysły to proszę o koncepcję.
Niestety nie można u nas w niewielki pieniądzach zrobić elektrycznie otwieranej i zamykanej klapy :-?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
wiem że w skodzie superb jest domykanie i otwieranie z pilota więc może z tego by się dało zaadaptować przecież to ten sam koncern VAG
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

-
- Forum Audi A6 / A7
Ja pytałem już u jednej firmy tuningowej zajmującej się siłownikami i powiedzieli mi że koszt samych siłowników to około 500 zł + montaż (za drogo dla mnie) wtedy klapa by się otwierała i zamykała z pilota 8-) Siłowniki miałyby być elektryczne. W związku z tym pewien problem - padł ci akumulator to nie masz bagażnika
W C4 nie byłoby tyle problemu bo tam centralny zamek zamykany i otwierany jest pneumatycznie wię montaż siłownikó pneumatycznych byłby dziecinnie prosty (tylko wymiana na mocniejszą pompę).
Dlatego troszkę zrezygnowałem.
Ale mi zależy szczególnie na samym otwieraniu więc patent z tego paska jest jak najbardziej do przechwycenia.
Jak myślicie czy zakup po prostu mocniejszych siłowników sam z siebie wystarczy żeby podnieść dość ciężką klapę??
Niestety nie wiele w tym pasku widać.

W C4 nie byłoby tyle problemu bo tam centralny zamek zamykany i otwierany jest pneumatycznie wię montaż siłownikó pneumatycznych byłby dziecinnie prosty (tylko wymiana na mocniejszą pompę).
Dlatego troszkę zrezygnowałem.
Ale mi zależy szczególnie na samym otwieraniu więc patent z tego paska jest jak najbardziej do przechwycenia.
Jak myślicie czy zakup po prostu mocniejszych siłowników sam z siebie wystarczy żeby podnieść dość ciężką klapę??
Niestety nie wiele w tym pasku widać.

- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Panowie , zobaczcie to: http://forum.vw-passat.pl/archive/index ... 68960.htmlJurek85 pisze:Ale jakoś w tym pasku z mojego linka to działa idealnie. Chyba że tam są elektryczne siłowniki
Jest tam wszystko dokładnie opisane i pokazane na fotkach jak zrobić taki patent w Pasku.
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
Jurek85, "tajemnicą" działania bagaznika opisanego Passata jest poniższy tekst:
"I have integrated in the boot the springs from the new Audi A6, to automatically open the boot. This is possible because the stock FOB has 3 buttons... and the one in the middle already "pops" the boot. The springs from the A6 raise the boot, the first 45 degrees... the other 45 is just the stock springs."
Gość zamontował siłowniki z A6 C6 dodatkowo do istniejących siłowników. Opisuje że pierwsze 45 stopni to pchają te od C6, a pozostałe 45 stopni pchają już seryjne.
Choć ja nie widzę 2 siłowników po każdej stronie zawiasów :-?
Jeszcze doczytałem z komentarzy po hiszpańsku, że musiał przerobić i dorobić elementy zawiasów, żeby ten efekt osiągnąć.
Passat B6 właśnie ma właśnie tak otwierany bagażnik, że sprężyna (zawiasy są schowane i chyba tam nie ma siłowników, a są sprężyny które się rozciągają przy zamykaniu bagaznika) powoduje otwarcie się klapy. Zamknąć trzeba ręką. VW poszedł w taniochę, ale za to jak praktycznie
Nie wiem czy w C5 można podobny patent zastosować, jak ten opisany w filmiku.
Poprosiłem go, żeby przesłał mi fotki i pokazał jak ma to dokładnie zrobione...
"I have integrated in the boot the springs from the new Audi A6, to automatically open the boot. This is possible because the stock FOB has 3 buttons... and the one in the middle already "pops" the boot. The springs from the A6 raise the boot, the first 45 degrees... the other 45 is just the stock springs."
Gość zamontował siłowniki z A6 C6 dodatkowo do istniejących siłowników. Opisuje że pierwsze 45 stopni to pchają te od C6, a pozostałe 45 stopni pchają już seryjne.
Choć ja nie widzę 2 siłowników po każdej stronie zawiasów :-?
Jeszcze doczytałem z komentarzy po hiszpańsku, że musiał przerobić i dorobić elementy zawiasów, żeby ten efekt osiągnąć.
Passat B6 właśnie ma właśnie tak otwierany bagażnik, że sprężyna (zawiasy są schowane i chyba tam nie ma siłowników, a są sprężyny które się rozciągają przy zamykaniu bagaznika) powoduje otwarcie się klapy. Zamknąć trzeba ręką. VW poszedł w taniochę, ale za to jak praktycznie

Nie wiem czy w C5 można podobny patent zastosować, jak ten opisany w filmiku.
Poprosiłem go, żeby przesłał mi fotki i pokazał jak ma to dokładnie zrobione...
-
- Forum Audi A6 / A7
dzięki wielkie M0NEER, myślę że może się to przydać wszystkim użytkowników sedanów C5.
Moje aktualne i tak umarły więc muszę to zrobić, a przy okazji leeki up grade :mrgreen:
Bardzo by się to przydało bo chyba każdy jeździ na zakupy i reklamówki w rękach i qpa bo bagażnik się przecież sam nie otworzy, a może ...
Zabaczymy też jeszcze coś poszukam.
[ Dodano: 2010-12-08, 23:26 ]
Na forum passata coś takiego jest - już cały manual
http://forum.vw-passat.pl/showthread.ph ... ost1004998
Moje aktualne i tak umarły więc muszę to zrobić, a przy okazji leeki up grade :mrgreen:
Bardzo by się to przydało bo chyba każdy jeździ na zakupy i reklamówki w rękach i qpa bo bagażnik się przecież sam nie otworzy, a może ...
Zabaczymy też jeszcze coś poszukam.
[ Dodano: 2010-12-08, 23:26 ]
Na forum passata coś takiego jest - już cały manual
http://forum.vw-passat.pl/showthread.ph ... ost1004998
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
Tamten koleś z YouTube mi nie odpowiedział, ale właśnie wpadłem na taki materiał: Automatyczne otwieranie bagażnika (przetłumaczone na PL z DE).
Porównując to już lepiej dać tamtemu forumowiczowi "rosiek" z vw-passat.pl te 100zł + przesyłka, żeby mieć wszystko jak być powinno.
P.S. Jaki bezczelny gość -oto jego podpis, hehehe :-D: "A najfajniej jak wiedze sie zdobywa za darmo dzieki forum a potem na tym samym forum sie ja odsprzedaje... wstyd "
Porównując to już lepiej dać tamtemu forumowiczowi "rosiek" z vw-passat.pl te 100zł + przesyłka, żeby mieć wszystko jak być powinno.
P.S. Jaki bezczelny gość -oto jego podpis, hehehe :-D: "A najfajniej jak wiedze sie zdobywa za darmo dzieki forum a potem na tym samym forum sie ja odsprzedaje... wstyd "