[A6 C5] Czujniki parkowania sprawne a nie piszczy
[A6 C5] Czujniki parkowania sprawne a nie piszczy
Witam, mam problem, czujniki cofania tylne działają (sprzwdzane na zapłonie na wstecznym, kazdy sie odzywa) a dojeżdżając do ściany nic się nie dzieje. Co 2-3 raz po wrzuceniu wstecznego jest pisk około 2 sekund i póÂźniej nic.
Było: A6 C4 2.5TDi 115KM - Dobrze wspominane
Obecne: A6 C5 2.5TDi AKE 180KM - Miodzio![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Obecne: A6 C5 2.5TDi AKE 180KM - Miodzio
![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [A6 C5] Czujniki parkowania sprawne a nie piszczy
Co to znaczy że każdy się odzywa?gsmfon pisze:Witam, mam problem, czujniki cofania tylne działają (sprzwdzane na zapłonie na wstecznym, kazdy sie odzywa) a dojeżdżając do ściany nic się nie dzieje. Co 2-3 raz po wrzuceniu wstecznego jest pisk około 2 sekund i póÂźniej nic.
Pisk trwający 2-3 sekundy to informacja dla kierowcy, że Parktronik nie działa - takie ostrzeżenie abyć zbytnio w tym stanie nie ufał temu systemowi

Moim zdaniem jedynym sposobem na poprawne sprawdzenie sytemu jest podłączenie pod interfejs diagnostyczny - najpierw odczytujesz ewentualne błędy, po czym wchodzisz w 'pomiar' i sprawdzasz czy każdy z czujników poprawnie zwraca odległość od przeszkody.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
To że czujnik 'cyka' to znak, że działa jego nadajnik. Jednakże do jego prawidłowego działania potrzebny jest również odbiornik. Bez Vaga teo nie ocenisz.gsmfon pisze:Dzięki, podjadę do mechanika chyba że prędzej VAG zdążę kupić
znaczy ze słychać że pracuje jak sie ucho przyłoży, nie ma tak ze ucho przykładam i jest cisza.
A kabelek, to polecam kupić, w naszych samochodach często ustalenie przyczyny usterki bez jego pomocy jest bardzo utrudnione, a momentami nie możliwe.