Cofnięte halogeny? (Nie spełniają swojego przeznaczenia).
Cofnięte halogeny? (Nie spełniają swojego przeznaczenia).
Witam. Mam problem z halogenami i pytanie do Was. Czy jest możliwość regulacji halogenu przód/tył tj. czy mogę go wysunąć poprzez jakąś regulacje do przodu bądź schować do tyłu? To już nie wrażenie bo halogeny (światła przeciwmgłowe) są ewidentnie cofnięte do tyłu... Po zapaleniu ich po zmroku widać jedynie słabiutką poświatę że są włączone, a nie spełniają swojego przeznaczenia w postaci rozświetlania drogi i poboczy... Może ktoś coś doradzić/pomóc?
Nie to że mi się nie podoba bo nawet o to nie chodzi (chociaż poniekąd również) ale chodzi o to, że bardzo słabo świecą... są schowane tak, że wiązka światła się nie wydostaje tak jak powinna.. Postaram się jutro wrzucić zdjęcie. Co do tego, czy było coś zrobione to sądzę, że halogeny są nie tykane i tak też twierdzi poprzedni właściciel, natomiast zderzak jest nowy (i nie oryginalny) ponieważ poprzedni został uszkodzony poprzez Ukochaną osobę poprzedniego właściciela poprzez najechanie na zbyt wysoki krawężnik, oraz cofnięcie co spowodowało wyrwanie zderzaka oraz tej dokładki w którą między innymi wpasowane są halogeny.
[ Dodano: 2016-03-21, 20:28 ]
A tu jeszcze jedno zdjęcie (podgląd na halogeny) nie oddaje w pełni tego cofnięcia, ale już jest widoczne, jutro zrobię zdjęcie typowo ilustrujące co mi się nie podoba. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-03-22, 16:59 ]
Dodaje 2 zdjęcia halogenów z bliska. Coś poradzicie?
[ Dodano: 2016-03-22, 21:26 ]
Może ktoś się podzieli zdjęciami swoich halogenów w wersji przed liftem?
[ Dodano: 2016-03-21, 20:28 ]
A tu jeszcze jedno zdjęcie (podgląd na halogeny) nie oddaje w pełni tego cofnięcia, ale już jest widoczne, jutro zrobię zdjęcie typowo ilustrujące co mi się nie podoba. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-03-22, 16:59 ]
Dodaje 2 zdjęcia halogenów z bliska. Coś poradzicie?
[ Dodano: 2016-03-22, 21:26 ]
Może ktoś się podzieli zdjęciami swoich halogenów w wersji przed liftem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No dokładnie nie jest... Soczewka jest cofnięta, wiec pytam czy jest możliwość jakiejś regulacji przód tył?
[ Dodano: 2016-03-23, 17:40 ]
Wiem że najprościej jest zdjąć kratkę, wziąć klucz, odkręcić 2 śruby i popatrzeć co i jak, ale nie będę tego robił pod klatką... Dlatego najpierw wolę się dopytać doświadczonych kolegów co i jak, bo jeśli okaże się że jest jakaś regulacja i ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić, to zrobię to nawet pod klatką
A jeśli nie to wydaje mi się że halogen przykręcony jest do jakiegoś mocowania, ramy? Jeśli tak, to trzeba będzie obliczyć, ile wyciągnąć soczewkę, dać (najprościej) jakąś ilość podkładek, kupić dłuższe śruby (zapewne) i będzie w porządku, bo co innego zrobię..? Ewentualnie zostawić tak jak jest 
[ Dodano: 2016-03-23, 17:40 ]
Wiem że najprościej jest zdjąć kratkę, wziąć klucz, odkręcić 2 śruby i popatrzeć co i jak, ale nie będę tego robił pod klatką... Dlatego najpierw wolę się dopytać doświadczonych kolegów co i jak, bo jeśli okaże się że jest jakaś regulacja i ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić, to zrobię to nawet pod klatką
-
Ziomek
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Halogen trzyma się na dwóch śrubach, jeśli jest nie na środku kratki to jakaś możliwość regulacji up/down też jest, sam strumień światła też da się regulować. U mnie do kratki jest jakieś 5mm, może halogen nie siedzi wsparty o nią ale jest lepiej niż u Ciebie, zdjęcia zrobiłem kalkulatorem bo nie miałem czym i kiedy..
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
U mnie świecą dobrze.

U mnie świecą dobrze.
- mati1987
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9D 1Y 68KM
- Paliwo: Diesel
Kurcze, ja mam tak samo odsadzone halogeny od zderzaka i myslalem ze tak ma być patrzac na inne c5 przedliftowe które miały podobnie. Trzeba bedzie sie tym zająć. A tak przy okazji nie wiecie może czy dostępne są same klosze halogenów bo te z alle... nie sa dostępne pomimo że aukcja jest wystawiona.
Trzeba po prostu ściągnąć kratkę i spróbować odkręcić halogen.. może podczas odkręcania jest tak jakby automatyczna regulacja przód/tył halogenu.. Jeśli nic takiego się tam nie znajduje to nic innego mi nie przychodzi do głowy jak dać dystans bądź podkładki... Chyba że jest jakaś regulacja konstrukcji która łączy halogen z ramą..
-
Ziomek
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ja wyciągałem halogen i z tego co pamiętam to on jest na sztywno przykręcony do ramy, jest regulacja ale to jest regulacja lustra śrubą na ślimaku-czyli nie zmieni pozycji halogenu. Można pewnie dać podkładki dystansowe aby doszedł bliżej kratki, ale czy problem złego świecenia faktycznie leży w jego osadzeniu czy w zepsuciu samego elementu?
Na 99% jestem pewny, że halogen jako sam w sobie świeci dobrze - jeden jak i zarówno drugi, tylko fakt że jest on cofnięty za bardzo do tyłu, wiązkę światła zatrzymuje kratka... Gdyby był on zbliżony bliżej otworu halogenowego kratki, wszystko było by w porządku..
Był - VW Passat B5 1.8T,
Było - Audi A4 B6 1.8T,
Jest - Audi A6 C5 2.7 BiTurbo quattro,
Jest - Hyundai Galloper 2.5 TD.
Było - Audi A4 B6 1.8T,
Jest - Audi A6 C5 2.7 BiTurbo quattro,
Jest - Hyundai Galloper 2.5 TD.