Witam.
Kupiłem auto z pękniętą szybą. Z PZU zrobili mi wymianę. Wszystko jest ok, ale jak jadę to czasami słychać jak trze bufet o szybę. Nie jest to zawsze, ale słychać i przeszkadza. Jak pojechałem do szybiarza to tak jak u dentysty, przestało skrzypieć.
Mówi, że plastików nie rusza. Już nawet smarowałem podszybie wd i jest dalej to samo.
W czasie jazdy wkładam paluchy między szybę, a bufet, ale nie ma poprawy. To coś słychać jakby z pod.
Może ktoś miał podobny przypadek, bo jestem w stanie ściągać to wszystko? Może coś tam mu się ostało, jakiś śrubokręt, podkładka?
Jak jest dłuższa trasa to nie idzie tego słuchać. Potrafi czasami nie trzeszczeć po 3 dni, ale dzisiaj znowu było.
Pozdrawiam.
[A6 C5] co to może być ? Wymiana szyby i trzaski.
- remczar
- Forum Audi A6 / A7
A kiedy wymieniales ta szybe? bo ja jakis rok temu wymienialem przednia szybe i tez mi tak trzeszczalo i strasznie denerwowalo, ale po ok. miesiacu wszystko sie uspokoilo i juz jest ok. Moze tam sie wszystko musi jakos dopasowac i szyba "ulozyc"? nie wiem, tylko zgaduje, ale jesli dopiero co ja wymieniles to bym poczekal na twoim miejscu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
ahahahahaha ,znam temat wez sobie otworz maske ,na scianie grodziowej silnika jest długa usczelka w poprzek trzyma listwe ,ktora osłania akumulator itp.lubi sie uszcelka rozginac.scisnij ja ,tylko bez przesady,i dobrze włoz ta listwe ,powinno pomoc.
to jest problem ktory mnie wkurzał.bo na sete wyjmujac szybe musiał tamto zdjac.
[ Dodano: 2010-08-24, 20:51 ]
jeszce troche ibym sie młotkiem rozprawił zz moim audi
[ Dodano: 2010-08-24, 20:52 ]
przyczyna błacha.
<pijak> <pijak>

[ Dodano: 2010-08-24, 20:51 ]
jeszce troche ibym sie młotkiem rozprawił zz moim audi

[ Dodano: 2010-08-24, 20:52 ]
przyczyna błacha.

"Jestem nieuczciwy i możesz uczciwie liczyć na moją nieuczciwość. To uczciwi są nieprzewidywalni, zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie... głupiego..."
Cpt. Jack Sparrow
Cpt. Jack Sparrow
Re: [A6 C5] co to może być ? Wymiana szyby i trzaski.
dobre!harbuz pisze:Witam.
Kupiłem auto z pękniętą szybą. Z PZU zrobili mi wymianę. Wszystko jest ok,
... hehe
tez mam peknietą szybę - może i mi wymienią?

- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Nie wiem jak to było, ale mówił, że tylko garażowcy ściągają tapicerkę. W każdym razie teraz nie trzeszczy. Co do tego plastiku pod szybą to coś go nie mogę włożyć? Może jak będzie cieplej to się zabiorę.Wujek-West pisze:Jezeli szybiasz nie rozbieral boczkow od srodka i wycioł szybe to jest gieniuszem że ich nie uszkodził wymieniłem w swoim życiu 300szyb i zawsze sciagałem boczki od środka
Wiec przyczyna może byc w boczkach slupkowych, sciagnij je i zalurz zpowrotem
Co do tego, że kupiłem auto z pękniętą szybą to nic śmiesznego. Masz auto-szybę w PZU i bez łaski. Kto wie, czy była pęknięta? Pzdr.
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Temat stary, ale pasuje do mojego problemu.
1,5 roku szukałem przyczyny trzeszczenia szyby o deskę w zimne dni.
Wtykałem gąbki, chusteczki, lałem oliwkę i nic.
Ciche trzaski EWIDENTNIE wydobywały się spomiędzy deski a szyby, ze środka auta.
W końcu pokusiłem się o chwilę namysłu
Pomyślałem sobie, że skoro trzeszczy od zimna, to gdy nahajcuję w środku do 25'C powinno przestać. Nagrzałem, ale nie przestało. Mimo 100% pewności że to w środku trzeszczy zacząłem się przyglądać tej całej konstrukcji od zewnątrz. Jeździłem powoli pryskając płynem do szyb, żeby ruszyły się wycieraczki, bo moje podejrzenie padło na nie. Pomagało ! Na chwilę...
W końcu wpadłem na pomysł by powtykać wykałaczki pomiędzy szybę a plastikowe podszybie z zewnątrz. Ruszyłem ... i CISZA. To było to. Płyn od spryskiwaczy moczył na chwilę powierzchnię styku szyby z plastikiem i na moment to wyciszał. Tymczasowo polałem całość oliwką i jest cicho, ale gdy zrobi się ciepło mam zamiar wszystko rozebrać i porządnie wyczyścić.
Ależ rad jestem i kontent że wreszcie mam w aucie ABSOLUTNÂĄ ciszę
1,5 roku szukałem przyczyny trzeszczenia szyby o deskę w zimne dni.
Wtykałem gąbki, chusteczki, lałem oliwkę i nic.
Ciche trzaski EWIDENTNIE wydobywały się spomiędzy deski a szyby, ze środka auta.
W końcu pokusiłem się o chwilę namysłu

Pomyślałem sobie, że skoro trzeszczy od zimna, to gdy nahajcuję w środku do 25'C powinno przestać. Nagrzałem, ale nie przestało. Mimo 100% pewności że to w środku trzeszczy zacząłem się przyglądać tej całej konstrukcji od zewnątrz. Jeździłem powoli pryskając płynem do szyb, żeby ruszyły się wycieraczki, bo moje podejrzenie padło na nie. Pomagało ! Na chwilę...
W końcu wpadłem na pomysł by powtykać wykałaczki pomiędzy szybę a plastikowe podszybie z zewnątrz. Ruszyłem ... i CISZA. To było to. Płyn od spryskiwaczy moczył na chwilę powierzchnię styku szyby z plastikiem i na moment to wyciszał. Tymczasowo polałem całość oliwką i jest cicho, ale gdy zrobi się ciepło mam zamiar wszystko rozebrać i porządnie wyczyścić.
Ależ rad jestem i kontent że wreszcie mam w aucie ABSOLUTNÂĄ ciszę

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam Piszecie o takich delikatnych trzaskach podczas jazdy na wybojach dochodzących "gdzieś jakby" z dolnej części przedniej szyby? zjawisko dość trudne do dokładnego zlokalizowanie - wydaje sie jakby trzaski pochodziły z samej szyby? przyjżyjcie się tym dwóm plastikowym pokrywom podszybia jedna jest mocowana na stałe do szyby a druga zakrywa komore podszybia (tam gdzie jest akumulator i filtr kabinowy). Tylna krawędz tej drugiej wchodząca w tą mocowaną na stałe do podszybia powinna być oklejona taśmą izolacyjną (taką zwykłą tanią czarną jaką stosują elektrycy) i to na całej długości. Zapobiega to "przyklejaniu sie" tych plastusi do siebie i umożliwia delikatne przesunięcia. Możliwe że ze starosci sie wam ta tasiemka odkleiła i powstał problem, zwłaszcza jak fachowcy kiedyś to rozbierali i usuneli jakąś sparciałą tasiemke, - jak pomogło to napiszcie 
a co do boczków czyli słupków (tych wewnętrznych) to wcale ich nie trzeba sciągać trzeba mieć tylko odpowiednie narzędzia do zdejmowania szyb w C5 można to robić specjalnym nożem - taki hak - trwa to jakieś 10 min i po bólu

a co do boczków czyli słupków (tych wewnętrznych) to wcale ich nie trzeba sciągać trzeba mieć tylko odpowiednie narzędzia do zdejmowania szyb w C5 można to robić specjalnym nożem - taki hak - trwa to jakieś 10 min i po bólu