Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] co to może być ? Wymiana szyby i trzaski.

Nadwozie
ODPOWIEDZ
harbuz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] co to może być ? Wymiana szyby i trzaski.

Post autor: harbuz » 09 sie 2010, 07:17

Witam.
Kupiłem auto z pękniętą szybą. Z PZU zrobili mi wymianę. Wszystko jest ok, ale jak jadę to czasami słychać jak trze bufet o szybę. Nie jest to zawsze, ale słychać i przeszkadza. Jak pojechałem do szybiarza to tak jak u dentysty, przestało skrzypieć.
Mówi, że plastików nie rusza. Już nawet smarowałem podszybie wd i jest dalej to samo.
W czasie jazdy wkładam paluchy między szybę, a bufet, ale nie ma poprawy. To coś słychać jakby z pod.
Może ktoś miał podobny przypadek, bo jestem w stanie ściągać to wszystko? Może coś tam mu się ostało, jakiś śrubokręt, podkładka?
Jak jest dłuższa trasa to nie idzie tego słuchać. Potrafi czasami nie trzeszczeć po 3 dni, ale dzisiaj znowu było.
Pozdrawiam.

harbuz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: harbuz » 09 sie 2010, 08:32

Dzięki, ale to nie jest to. Wyjeżdzam z garażu i już trzaska. Z klimą sprawdzałem. Nie to.
Szybiarz jest dobry, ale tak jak piszę, jadę i nie trzaska. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
remczar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remczar » 10 sie 2010, 17:31

A kiedy wymieniales ta szybe? bo ja jakis rok temu wymienialem przednia szybe i tez mi tak trzeszczalo i strasznie denerwowalo, ale po ok. miesiacu wszystko sie uspokoilo i juz jest ok. Moze tam sie wszystko musi jakos dopasowac i szyba "ulozyc"? nie wiem, tylko zgaduje, ale jesli dopiero co ja wymieniles to bym poczekal na twoim miejscu.

yogibear1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: yogibear1 » 24 sie 2010, 20:50

ahahahahaha ,znam temat wez sobie otworz maske ,na scianie grodziowej silnika jest długa usczelka w poprzek trzyma listwe ,ktora osłania akumulator itp.lubi sie uszcelka rozginac.scisnij ja ,tylko bez przesady,i dobrze włoz ta listwe ,powinno pomoc. <ok> <ok> <ok> to jest problem ktory mnie wkurzał.bo na sete wyjmujac szybe musiał tamto zdjac. <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>

[ Dodano: 2010-08-24, 20:51 ]
jeszce troche ibym sie młotkiem rozprawił zz moim audi <piwo>

[ Dodano: 2010-08-24, 20:52 ]
przyczyna błacha. <piwo> <pijak> <pijak>
"Jestem nieuczciwy i możesz uczciwie liczyć na moją nieuczciwość. To uczciwi są nieprzewidywalni, zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie... głupiego..."
Cpt. Jack Sparrow

dzikun
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5] co to może być ? Wymiana szyby i trzaski.

Post autor: dzikun » 01 sty 2011, 21:13

harbuz pisze:Witam.
Kupiłem auto z pękniętą szybą. Z PZU zrobili mi wymianę. Wszystko jest ok,
dobre!
... hehe

tez mam peknietą szybę - może i mi wymienią? ;-)

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1997
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 01 sty 2011, 21:19

Jezeli szybiasz nie rozbieral boczkow od srodka i wycioł szybe to jest gieniuszem że ich nie uszkodził wymieniłem w swoim życiu 300szyb i zawsze sciagałem boczki od środka
Wiec przyczyna może byc w boczkach slupkowych :) , sciagnij je i zalurz zpowrotem
Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska

harbuz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: harbuz » 05 sty 2011, 18:09

Wujek-West pisze:Jezeli szybiasz nie rozbieral boczkow od srodka i wycioł szybe to jest gieniuszem że ich nie uszkodził wymieniłem w swoim życiu 300szyb i zawsze sciagałem boczki od środka
Wiec przyczyna może byc w boczkach slupkowych :) , sciagnij je i zalurz zpowrotem
Nie wiem jak to było, ale mówił, że tylko garażowcy ściągają tapicerkę. W każdym razie teraz nie trzeszczy. Co do tego plastiku pod szybą to coś go nie mogę włożyć? Może jak będzie cieplej to się zabiorę.
Co do tego, że kupiłem auto z pękniętą szybą to nic śmiesznego. Masz auto-szybę w PZU i bez łaski. Kto wie, czy była pęknięta? Pzdr.

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: mwx » 07 lut 2013, 23:47

Temat stary, ale pasuje do mojego problemu.

1,5 roku szukałem przyczyny trzeszczenia szyby o deskę w zimne dni.
Wtykałem gąbki, chusteczki, lałem oliwkę i nic.
Ciche trzaski EWIDENTNIE wydobywały się spomiędzy deski a szyby, ze środka auta.
W końcu pokusiłem się o chwilę namysłu <rotfl>
Pomyślałem sobie, że skoro trzeszczy od zimna, to gdy nahajcuję w środku do 25'C powinno przestać. Nagrzałem, ale nie przestało. Mimo 100% pewności że to w środku trzeszczy zacząłem się przyglądać tej całej konstrukcji od zewnątrz. Jeździłem powoli pryskając płynem do szyb, żeby ruszyły się wycieraczki, bo moje podejrzenie padło na nie. Pomagało ! Na chwilę...

W końcu wpadłem na pomysł by powtykać wykałaczki pomiędzy szybę a plastikowe podszybie z zewnątrz. Ruszyłem ... i CISZA. To było to. Płyn od spryskiwaczy moczył na chwilę powierzchnię styku szyby z plastikiem i na moment to wyciszał. Tymczasowo polałem całość oliwką i jest cicho, ale gdy zrobi się ciepło mam zamiar wszystko rozebrać i porządnie wyczyścić.

Ależ rad jestem i kontent że wreszcie mam w aucie ABSOLUTNÂĄ ciszę <lol>

bosmman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bosmman » 24 sie 2013, 19:39

Witam Piszecie o takich delikatnych trzaskach podczas jazdy na wybojach dochodzących "gdzieś jakby" z dolnej części przedniej szyby? zjawisko dość trudne do dokładnego zlokalizowanie - wydaje sie jakby trzaski pochodziły z samej szyby? przyjżyjcie się tym dwóm plastikowym pokrywom podszybia jedna jest mocowana na stałe do szyby a druga zakrywa komore podszybia (tam gdzie jest akumulator i filtr kabinowy). Tylna krawędz tej drugiej wchodząca w tą mocowaną na stałe do podszybia powinna być oklejona taśmą izolacyjną (taką zwykłą tanią czarną jaką stosują elektrycy) i to na całej długości. Zapobiega to "przyklejaniu sie" tych plastusi do siebie i umożliwia delikatne przesunięcia. Możliwe że ze starosci sie wam ta tasiemka odkleiła i powstał problem, zwłaszcza jak fachowcy kiedyś to rozbierali i usuneli jakąś sparciałą tasiemke, - jak pomogło to napiszcie :)

a co do boczków czyli słupków (tych wewnętrznych) to wcale ich nie trzeba sciągać trzeba mieć tylko odpowiednie narzędzia do zdejmowania szyb w C5 można to robić specjalnym nożem - taki hak - trwa to jakieś 10 min i po bólu

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja