eneron, podejrzewam jakąś niedoskonałość samego zamka. Mam bardzo podobny problem w Passacie B5 (ta sama konstrukcja, może nawet dokładnie ten sam zamek ?). Wcześniej zamek otwierał się ze środkowego guzika pilota. Tzn zamek puszczał, wystarczyło ręcznie nacisnąć klamkę klapy i podnieść klapę. Czyli tak jak byc powinno.
Zimą coś się spier...ło i po naciśnięciu środkowego guzika na pilocie lub przycisku otwierania klapy (w Passacie B5 jest taki w drzwiach kierowcy) zamek klapy puszcza, klapa lekko odskakuje, natomiast klamka klapy nie daje sie wcisnąći trzeba włozyć kluczyk w zamek klapy, przekręcić go max w lewo, wtedy się otwiera.
Ostatnio zauwazyłem, że jeśli naciskam guzik klapy na pilocie i jednocześnie naciskam ręką klamkę klapy to zamek puszcza i klapa sie otwiera.
Domyslam się, że zamek z jakiegos powodu nie zwalnia całkowicie klapy (coś go blokuje w końcu ruchu, jakiś brud, korozja itp).
Czekam na sprzyjającą pogodę aby się do tego dobrać (tzn. do zamka)
[ Dodano: 2010-04-10, 13:15 ]
slavi16 pisze:Osobiście obstawiam wiązkę przy klapie
jesli zamek nie daje żadnych oznak życia to oczywiście tak, a jesli jest tak jak u mnie to bede szukał w samym zamku (sam zamek reaguje zawsze na sygnał otwarcia, słychać to i widać drgnięcie klapy, ale to wszystko).
eneron, a u Ciebie jak jest ? raz reaguje zamek a raz nie (w ogóle zero reakcji?)
Jeżeli tak jest to świadczyłoby o usterce elektrycznej (wiazka, sam zamek...)
Czy tez zawsze słychać "cyknięcie" zamka a mimo to nie otwiera ? Czyli tak jak u mnie ?