Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] c. zamek nie zawsze zamyka bagażnik :(

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5] c. zamek nie zawsze zamyka bagażnik :(

Post autor: eneron » 10 kwie 2010, 09:28

Ostatnio coś się stało z zamkiem klapy bagażnika, otóż gdy zamykam auto z pilota to centralny raz zamknie bagażnik a raz go nie zarygluje <smuty> a czasami bywa tak, że otwieram auto z pilota żeby się dostać do bagażnika i du**a - auto otwarte a bagażnik się nie otwiera, dopiero kluczykiem w klapie muszę przekręcić :roll: .

VAG widzi jedynie usterkę ryglowania tylnych lewych drzwi (krańcówka wywalona ale rygluje normalnie).

Czy zdemontowanie zamka klapy bagażnika coś da? Coś tam da się podłubać, żeby zaskakiwał za każdym razem? Gdzie szukać przyczyny usterki i jak ją usunąć? Ktoś takie coś może już przerabiał u siebie ??

Wszelkie trafne rady będą punktowane <ok> <piwo>
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 10 kwie 2010, 11:27

Sprawdź wiązkę wchodzącą do klapy bagażnika może
A jednocześnie dojście kabli do samego zamka w klapie. Jeżeli raz zamyka a raz nie to gdzieś musiało się poluzować albo przerwać, jakaś kostka w zamku może ?
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Motostacja pl » 10 kwie 2010, 12:48

eneron, podejrzewam jakąś niedoskonałość samego zamka. Mam bardzo podobny problem w Passacie B5 (ta sama konstrukcja, może nawet dokładnie ten sam zamek ?). Wcześniej zamek otwierał się ze środkowego guzika pilota. Tzn zamek puszczał, wystarczyło ręcznie nacisnąć klamkę klapy i podnieść klapę. Czyli tak jak byc powinno.
Zimą coś się spier...ło i po naciśnięciu środkowego guzika na pilocie lub przycisku otwierania klapy (w Passacie B5 jest taki w drzwiach kierowcy) zamek klapy puszcza, klapa lekko odskakuje, natomiast klamka klapy nie daje sie wcisnąći trzeba włozyć kluczyk w zamek klapy, przekręcić go max w lewo, wtedy się otwiera.

Ostatnio zauwazyłem, że jeśli naciskam guzik klapy na pilocie i jednocześnie naciskam ręką klamkę klapy to zamek puszcza i klapa sie otwiera.

Domyslam się, że zamek z jakiegos powodu nie zwalnia całkowicie klapy (coś go blokuje w końcu ruchu, jakiś brud, korozja itp).

Czekam na sprzyjającą pogodę aby się do tego dobrać (tzn. do zamka)

[ Dodano: 2010-04-10, 13:15 ]
slavi16 pisze:Osobiście obstawiam wiązkę przy klapie
jesli zamek nie daje żadnych oznak życia to oczywiście tak, a jesli jest tak jak u mnie to bede szukał w samym zamku (sam zamek reaguje zawsze na sygnał otwarcia, słychać to i widać drgnięcie klapy, ale to wszystko).

eneron, a u Ciebie jak jest ? raz reaguje zamek a raz nie (w ogóle zero reakcji?)

Jeżeli tak jest to świadczyłoby o usterce elektrycznej (wiazka, sam zamek...)

Czy tez zawsze słychać "cyknięcie" zamka a mimo to nie otwiera ? Czyli tak jak u mnie ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja