Witam,
Jestem w chwili obecnej na etapie dopasowywania i poprawiania elementów karoserii.
Pierwszy na ogień idzie zderzak przedni. Jest wyraźnie opadnięty po lewej stronie(kierowcy), przez co mam dość sporą szczelinę pomiędzy reflektorem a chromem oraz po lewej stronie pomiędzy zderzakiem, a grillem maski. Czy da się to jakoś wyregulować? Znaczy pewnie się da, więc tylko jak? Myślałem o poluzowaniu śrub mocujących trzpień belki, do której przykręcony jest zderzak. Chciałbym uniknąć demontażu samego zderzaka, bo potem dodatkowy problem z dopasowaniem, a chyba lepiej dopasuję, jak będzie tylko poluzowany, a nie odkręcony i zdjęty.
Co radzicie? Czy ktoś miał taki problem?
A6 Avant - dopasowanie zderzaka
Reflektory siedzą sztywno, a zderzak wygląda tak jakby był właśnie przez tą belkę opuszczony. Nic nie jest połamane, sprawdzałem dokładnie, bo siedzi mocno. Belka jest chyba lekko skrzywiona na dół. Trzyma się on (pomijając te w nadkolu) tylko na 4 śrubach po każdej stronie, 3 od środka i jedna pod maskownicą przeciwmgielnego. W sumie będę musiał chyba zdjąć ten zderzak, żeby naprostować ten element, ponieważ ta belka jest do elementu przedniego przymocowana, więc jej nie wyreguluję tak, jak bym chciał.
Czyli tak jak napisalem. To wygląda na to że jeden z tych odboi jest przekrzywiony lekko w dół. I dlatego mam tą szczelinę pomiędzy zderzakiem a reflektorem. No nic trudno, będę musiał zdjąć cały zderzak i sprawdzić, czy te odboje są na tej samej wysokości i coś z tym pokombinować. Przy okazji ogarnę temat wycieku ze zbiorniczka spryskiwacza. Uszczelkę wymieniłem ale dalej cieknie. Może oring w pompce?
[ Dodano: 2018-05-10, 00:45 ]
Witam,
Ostatnio kilka razy przyglądałem się autu i zauważyłem że to nie zderzak jest opuszczony, a reflektor oraz maska dźwignięta. Zderzak jest dopasowany do błotnika, natomiast jak przyłożyłem rękę do krawędzi łączącej maskę z błotnikiem tuż nad reflektorem, zauważyłem przesunięcie w górę o mniej więcej taką samą odległość, jak szczelina pod reflektorem. Czyli to wygląda na to, że reflektor jest przesunięty, a nie zderzak.
[ Dodano: 2018-05-10, 00:45 ]
Witam,
Ostatnio kilka razy przyglądałem się autu i zauważyłem że to nie zderzak jest opuszczony, a reflektor oraz maska dźwignięta. Zderzak jest dopasowany do błotnika, natomiast jak przyłożyłem rękę do krawędzi łączącej maskę z błotnikiem tuż nad reflektorem, zauważyłem przesunięcie w górę o mniej więcej taką samą odległość, jak szczelina pod reflektorem. Czyli to wygląda na to, że reflektor jest przesunięty, a nie zderzak.