[C4] wycieraczki nie zbieraja wody
[C4] wycieraczki nie zbieraja wody
mam irytujacy problem z wycieraczkami , na małych trasach jest to do przezycia ale ostatnio po wyjechaniu w dalszą trasę myslalem ze oszaleje .
Otóż wycieraczka przedniej szyby od strony kierowcy na wysokosci oczu zdaja sie w ogóle nie zbierac wody . W niektórych czesciach ładnie zbiera a w innych tak jakby w ogóle nie dotykała szyby . Zamieniłem miejscami wycieraczke prawa i lewa i było jeszcze gorzej . Kupiłem wiec nówkę sztuke , zamontowałem i zachowuje sie identycznie jak ta pierwsza , ładnie i ciho pracuje , ale nadal przed oczyma mam kleksa na szybie.
Mam wrażenie że ramie za słabo dociska wycieraczke do szyby tylko nie wiem jak to teraz poprawic, czy to wina sprezynek , ramienia czy czegos jeszcze.
prosze o help
Otóż wycieraczka przedniej szyby od strony kierowcy na wysokosci oczu zdaja sie w ogóle nie zbierac wody . W niektórych czesciach ładnie zbiera a w innych tak jakby w ogóle nie dotykała szyby . Zamieniłem miejscami wycieraczke prawa i lewa i było jeszcze gorzej . Kupiłem wiec nówkę sztuke , zamontowałem i zachowuje sie identycznie jak ta pierwsza , ładnie i ciho pracuje , ale nadal przed oczyma mam kleksa na szybie.
Mam wrażenie że ramie za słabo dociska wycieraczke do szyby tylko nie wiem jak to teraz poprawic, czy to wina sprezynek , ramienia czy czegos jeszcze.
prosze o help
- Mlodyrzeszow
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Panowie to nie jest problem docisku tylko konta natarcia wycieraczki w SPAM do szyby nawet gdzieś widziałem taki specjalny kątomierz wiec jeśli będziesz ruszał ramię to musisz go jak gdyby delikatnie skręcić w osi i problem zniknie
a jak dogniesz ramię bardziej do szyby tak jak radzono ci powyżej to będą ci szybciej padać pióra wycieraczek i jeśli będziesz miał starszą wycieraczkę to zacznie ci rysować szybę bo docisk będzie za duży.
Sprawdź też czy nie masz czasem popuszczonej śruby mocującej ramię wycieraczki do sworznia od mechanizmu napędzającego wycieraczki
A tak się to robi w praktyce jak się ma takie narzędzie:
Ewentualnie zwykły szkolny kątomierz z przystawka i już mamy podobnie

Sprawdź też czy nie masz czasem popuszczonej śruby mocującej ramię wycieraczki do sworznia od mechanizmu napędzającego wycieraczki
A tak się to robi w praktyce jak się ma takie narzędzie:
Ewentualnie zwykły szkolny kątomierz z przystawka i już mamy podobnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

Wojt, ostatni raz to napisze.i wiecej nie bede powtarzal pisalem juz kilkurotnie.pomaga w 100 procentach...unosisz ramie wycieraczki psikasz wd40 lub inny penetrator na ten zawias ktory pozwala podniesc wycieraczke i robisz 100 razy gora dol jedna reka,dolewasz wd40 i robisz anstepne 100 razy druga reka.nasmarowanie tego zawiasu powoduje ze sprezyna bedzie scislej domykac wycieraczke do szyby.nie trzeba sie bawic w zadne doginania i zabawy katomierzemsprawdzone i dziala.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Kolego tomkom1 może u ciebie to zadziałało
ale to tylko rozwiązanie tymczasowe i z całym szacunkiem dla ciebie rozwiązanie tego problemu który napisał kolega powyżej jest tylko takie, że trzeba odpowiednio ustawić wycieraczki do szyby o po to jest przystawka kątowa dzięki niej nie masz przeskakujących wycieraczek i piszczenia na szybie lub innego głośnego dźwięku
ale to tylko rozwiązanie tymczasowe i z całym szacunkiem dla ciebie rozwiązanie tego problemu który napisał kolega powyżej jest tylko takie, że trzeba odpowiednio ustawić wycieraczki do szyby o po to jest przystawka kątowa dzięki niej nie masz przeskakujących wycieraczek i piszczenia na szybie lub innego głośnego dźwięku
Cześć ekipa.

trochę się tym pobawiłem i zauważyłem że gdy zatrzymam wycieraczki w połowie szyby to w miejscu montażu wycieraczki do ramienia , wycieraczce brakuje do szyby dobre pół centymetra.
przy okazji zauważyłem ze ramie ma troche luzu w sensie giba się. Po odkręceniu go zauważyłem ze wieloklin w ramieniu jest całkowicie zmielony i chyba przez to jest luz.
przy okazji zauważyłem ze ramie ma troche luzu w sensie giba się. Po odkręceniu go zauważyłem ze wieloklin w ramieniu jest całkowicie zmielony i chyba przez to jest luz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Powiem tak ja zrobiłem podobny przyrząd z kątomierza szkolnego ponieważ tez nie mogłem sobie przy używanych samochodach poradzić z dobrym zbieraniem wycieraczek a tak jak pisałem czasem poza samym dopasowaniem wycieraczki do szyby problemem jest jej mocowanie
a cod o ustawiania kątowego to warto po prostu podgiąć troszkę ramie w osi należy tylko pamiętać aby skręcać w kierunku szyby a nie na odwrót bo zmienimy kierunek zbierania
a cod o ustawiania kątowego to warto po prostu podgiąć troszkę ramie w osi należy tylko pamiętać aby skręcać w kierunku szyby a nie na odwrót bo zmienimy kierunek zbierania
Cześć ekipa.