Dłuższy postój na skrzyni automatycznej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI CCAA 299KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Dłuższy postój na skrzyni automatycznej
Witam, Panowie banalne pytanie, ale słyszałem różne opinie. Jeżeli chcę zostawić auto z włączonym silnikiem na dłużej (około 30 minut) np. w korku podczas zimy to zostawiamy na P czy N? Mam skrzynie s-tronic.
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Dłuższy postój na skrzyni automatycznej
Oczywiście, że na P bo jeżeli byś chciał na chwilę zostawić auto na biegu to możesz trzymać nogę na hamulcu albo jak masz auto hołd to hamulec sam się zaciągnie, w innym wypadku przełączasz na P.exeqtor1987 pisze: ↑16 lis 2023, 19:08Witam, Panowie banalne pytanie, ale słyszałem różne opinie. Jeżeli chcę zostawić auto z włączonym silnikiem na dłużej (około 30 minut) np. w korku podczas zimy to zostawiamy na P czy N? Mam skrzynie s-tronic.
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Dłuższy postój na skrzyni automatycznej
Witam.
Wg. mnie jeśli auto ma stać (jak to napisałeś) 30min to tylko na pozycji P ale jeśli np. stoisz na światłach i podjeżdżasz po 30-60sec. to zostawiasz w pozycji D.
P/S
Mając skrzynie automatyczną i wrzucając z pozycji N lub z pozycji P na któryś bieg do jazdy czyli D lub R, dobrze jest odczekać 1-2 sec. i ruszać (aby w pełni któryś z biegów zapiął się w 100%.
Jeszcze zasada główna, nie zmieniać kierunku jazdy gdy auto jeszcze się toczy - jest to bardzo szkodliwe dla skrzyni automatycznej.
Pozdrawiam.
Wg. mnie jeśli auto ma stać (jak to napisałeś) 30min to tylko na pozycji P ale jeśli np. stoisz na światłach i podjeżdżasz po 30-60sec. to zostawiasz w pozycji D.
P/S
Mając skrzynie automatyczną i wrzucając z pozycji N lub z pozycji P na któryś bieg do jazdy czyli D lub R, dobrze jest odczekać 1-2 sec. i ruszać (aby w pełni któryś z biegów zapiął się w 100%.
Jeszcze zasada główna, nie zmieniać kierunku jazdy gdy auto jeszcze się toczy - jest to bardzo szkodliwe dla skrzyni automatycznej.
Pozdrawiam.