Witam wszystkich zainteresowanych blokadą niedźwiadka Bear Lock
Niedawno sprawiłem sobie A6C6 no i jak zawsze w takim przypadku człowiek myśli o wszelkich zabezpieczeniach. Niestety nasi "specjaliści" potrafią bardzo duuuużooo...
Od razu zaznaczę, że mam pełne AC, no ale człowiekowi żal mimo ubezpieczenia aby jego autko miało, nawet z ubezpieczeniem, ale pójść w obce ręce.
Myślałem o różnych elektronicznych rozwiązaniach, no ale to zawsze ingerencja w jakiś układ elektryczny, który gdzieś tam można wymacać.
Zdecydowałem się na niedźwiadka z faktu, że go widać wtedy złodziej może sobie da spokój przecież rozwalać wszystko to kupa roboty, a ponadto fizyczne i niezależne zabezpieczenia sam osobiście uważam za najlepsze rozwiązanie.
Zdecydowałem się na samodzielny montaż, w sumie w trakcie pracy plułem sobie w twarz za tą decyzję (z powodu nakrętki zrywalnej, która wpadła w otwór pod lewarek biegów w skrzyni multitronic - i pół dnia stracone na wyciąganie magnesem oraz inne mankamenty, które opiszę później), ale mimo wszystko po 1,5 dnia walki uczucie zwycięstwa i satysfakcji gwarantowane.
Zdecydowałem się na samodzielny montaż z dwóch powodów, tak jak ja sam delikatnie wszystko porozbieram to żaden monter nie będzie się w takie rzeczy bawił, a drugi powód to cena. Montaż z blokadą wynosi 700 zł (bezbolcowa). Ja zaś kupiłem blokadę od gościa na Alle za 360 zł z przesyłką pobraniową, choć na Alle wycenia tą samą blokadę za 370 zł, więc warto do człowieka zadzwonić, zresztą trzeba bo każdy model autka z określoną skrzynią biegów ma dedykowaną blokadę.
Tak więc 360 zł i sprzęt mam w domu. Razem z blokadą dostałem dokładną instrukcję jak i co zdemontować oraz jak założyć i co wyciąć. Nie robiłem zdjęć bo w sieci są dostępne instrukcje, zanim dostałem blokadę zdążyłem ją ściągnąć i dokładnie obejrzeć. Oczywiście zdarzyły się niespodzianki ale kontakt ze sprzedawcą nawet w sobotę pomógł w rozstrzygnięciu pewnych problemów.
A co do właśnie problemów to w moim przypadku to był jeden zasadniczy a mianowicie tunel powietrzny, który trzeba profilować, najlepiej suszarką do włosów (oczywiście jest napisane w instrukcji, ale nie w jaki sposób) oraz główny problem gruba wiązka elektryczna, którą trzeba było "ugniatać" i profilować, no ale odpowiednie wycięcie tunelu i jakoś się udało. A teraz tylko widać zamek i blokada w środku.
Tak więc przy samodzielnym montażu (1 dzień trzeba poświęcić) 340 zł w kieszeni.
Polecam sprzęt bo widać, że blokada jest bardzo solidnie zrobiona no i ten system śrub zrywalnych to też niezłe rozwiązanie.
Jeśli ktoś ma ochotę pytać służę pomocą.
Wklejam tutaj bo nie znalazłem tego tematu w innych postach dotyczących A6. Pozdrawiam.