Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

blokada skrzyni biegów w audi A6 C5

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
trifek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

blokada skrzyni biegów w audi A6 C5

Post autor: trifek » 22 mar 2016, 23:34

Witam serdecznie,
To mój pierwszy post na forum Audi :)
Zastanawiam się nad kupnem Audi A6 1.9TDI w manualu (2001-2003r).

Chciałbym go jakoś zabezpieczyć.... Myślę nad blokadą bearlock. Co myślicie o niej?:)

Kris30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kris30 » 29 mar 2016, 09:28

Bear-lock to jeden z najskuteczniejszych zabezpieczeń mających zadziałać odstraszająco na złodzieja oraz w przypadku próby kradzieży możliwie najbardziej ją opóźnić.

Tego rodzaju zabezpieczenie trzeba jednak porządnie zamontować, bo jego najsłabszym elementem nie jest sam hartowany trzpień (zapomnijmy o bajkach z ciekłym azotem), lecz obudowa, którą w niektórych modelach można łatwo odgiąć kluczem lub połamać.

Teraz na rynku pojawiły się fajne modele bez konieczności uciążliwego wkładania bolca, wystarczy przekręcenie kluczykiem co skutkuje objęcie lewarka a la hakiem.

Na auto o wartości np. 30 tysięcy i nie stojące w krzakach nikt nie będzie porywał się z lawetą czy tłukł w środku nocy kiedy dwie ulice dalej stoi ten sam model bez widocznych zabezpieczeń. Otwarcie jakiegokolwiek auta oraz odpalenie z fabrycznymi zabezpieczeniami to kwestia od kilkunastu sekund do minuty, wybór dla złodzieja jest więc prosty.

Wadą na pewno jest cena (ok. 700 zł z profesjonalnym montażem) oraz fakt, że wiele osób rezygnuje wtedy z ubezpieczenia od kradzieży, a to może się zemścić, gdyż każde auto można ukraść, to kwestia czasu, determinacji i poziomu ryzyka.

trifek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: trifek » 01 kwie 2016, 00:23

No własnie zastanawiam się nad tym co można zrobić w Audi A6 C5 manual... BearLocka założyłem, magiczne odcięcie także... Nie wiem co jeszcze można zrobić... Do mojego modelu jest BearLock starego typu (wyjmowany).. Co byś radził?

Kris30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kris30 » 01 kwie 2016, 13:53

Z blokad mechanicznych została Ci tylko blokada kierownicy Zeder (skuteczniejsza od Bear-Locka, ale niestety droższa). Do blokady na pedały raczej nie będę przekonywał, bo jest bardzo uciążliwa w użytkowaniu i wątpliwie skuteczna. Z elektroniki masz drugi alarm z powiadomieniem na pilota, gdyby ktoś wszedł do auta. Masz jeszcze monitoring GPS lub powiadomienie na komórkę, jeśli ktoś by już odjechał.

Większosć aut kradną z ulicy i ogólnodostępnych parkingów, praktycznie 90%. Z innych miejsc są to śladowe ilości, na posesję, do garażu, parking strzeżony itd. wchodzą tylko desperaci, warto więc wziąć pod uwagę gdzie się trzyma auto.

Pomyśl o AC Mini - ubezpieczenie od kradzieży. Mnie za auto warte 25 tysięcy kosztuje to 300 zł rocznie i mam spokój.

Ardzik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ardzik » 19 maja 2017, 23:24

Witam wszystkich zainteresowanych blokadą niedźwiadka Bear Lock
Niedawno sprawiłem sobie A6C6 no i jak zawsze w takim przypadku człowiek myśli o wszelkich zabezpieczeniach. Niestety nasi "specjaliści" potrafią bardzo duuuużooo...
Od razu zaznaczę, że mam pełne AC, no ale człowiekowi żal mimo ubezpieczenia aby jego autko miało, nawet z ubezpieczeniem, ale pójść w obce ręce.
Myślałem o różnych elektronicznych rozwiązaniach, no ale to zawsze ingerencja w jakiś układ elektryczny, który gdzieś tam można wymacać.
Zdecydowałem się na niedźwiadka z faktu, że go widać wtedy złodziej może sobie da spokój przecież rozwalać wszystko to kupa roboty, a ponadto fizyczne i niezależne zabezpieczenia sam osobiście uważam za najlepsze rozwiązanie.
Zdecydowałem się na samodzielny montaż, w sumie w trakcie pracy plułem sobie w twarz za tą decyzję (z powodu nakrętki zrywalnej, która wpadła w otwór pod lewarek biegów w skrzyni multitronic - i pół dnia stracone na wyciąganie magnesem oraz inne mankamenty, które opiszę później), ale mimo wszystko po 1,5 dnia walki uczucie zwycięstwa i satysfakcji gwarantowane.
Zdecydowałem się na samodzielny montaż z dwóch powodów, tak jak ja sam delikatnie wszystko porozbieram to żaden monter nie będzie się w takie rzeczy bawił, a drugi powód to cena. Montaż z blokadą wynosi 700 zł (bezbolcowa). Ja zaś kupiłem blokadę od gościa na Alle za 360 zł z przesyłką pobraniową, choć na Alle wycenia tą samą blokadę za 370 zł, więc warto do człowieka zadzwonić, zresztą trzeba bo każdy model autka z określoną skrzynią biegów ma dedykowaną blokadę.
Tak więc 360 zł i sprzęt mam w domu. Razem z blokadą dostałem dokładną instrukcję jak i co zdemontować oraz jak założyć i co wyciąć. Nie robiłem zdjęć bo w sieci są dostępne instrukcje, zanim dostałem blokadę zdążyłem ją ściągnąć i dokładnie obejrzeć. Oczywiście zdarzyły się niespodzianki ale kontakt ze sprzedawcą nawet w sobotę pomógł w rozstrzygnięciu pewnych problemów.
A co do właśnie problemów to w moim przypadku to był jeden zasadniczy a mianowicie tunel powietrzny, który trzeba profilować, najlepiej suszarką do włosów (oczywiście jest napisane w instrukcji, ale nie w jaki sposób) oraz główny problem gruba wiązka elektryczna, którą trzeba było "ugniatać" i profilować, no ale odpowiednie wycięcie tunelu i jakoś się udało. A teraz tylko widać zamek i blokada w środku.
Tak więc przy samodzielnym montażu (1 dzień trzeba poświęcić) 340 zł w kieszeni.
Polecam sprzęt bo widać, że blokada jest bardzo solidnie zrobiona no i ten system śrub zrywalnych to też niezłe rozwiązanie.
Jeśli ktoś ma ochotę pytać służę pomocą.

Wklejam tutaj bo nie znalazłem tego tematu w innych postach dotyczących A6. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl