Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C7 pytanie od "młodego"

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
SebastianMajcher2005
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebastian
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

A6 C7 pytanie od "młodego"

Post autor: SebastianMajcher2005 » 30 kwie 2025, 21:55

Cześć wszystkim,

Jestem tu nowy w klubie. Chciałem zapytać osoby które na codzień jeżdżą A6 C7 więc myślę że to idealne miejsce. <hejka>

Pół roku temu kupiłem Astrę J za 25k z przebiegiem 150k auto zadbane ale ja nie o tym..

Chodzi o to że mam 19 lat więc jestem stosunkowo młody i jak wiadomo zapał na fajną "zabawkę" jest duży. Już i tak wiele osiągnąłem patrząc na mój wiek i kolegów bo mam auto które kupiłem za własną kasę z mojego biznesu który się rozwija.

Zawsze a6 c7 mi się podobała. Nawet taka c8 taka średnia bo pełno tam elektronika a taki bardziej "klasyczny" wóz świetnie wygląda.

Więc chciałem spytać jak miesięczne/roczne koszty utrzymania wyglądają u was? Są to duże kwoty rzędu +20k PLN rocznie? Myślałem nad wersją 2.0 benzyna i myślę że to dobra opcja ale z drugiej nie wiem jak z awaryjnością i czy nie okażę się że będę pracował tylko po to żeby to auto utrzymać. <stres>

Byłbym wdzięczny za wasze sugestie.

Awatar użytkownika
was001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marko
Rocznik: 2017
Moje auto: RS6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.0 TFSI 605KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Re: A6 C7 pytanie od "młodego"

Post autor: was001 » 05 maja 2025, 07:10

to nie do końca tak działa, że kierowca ma "miesięczny" budżet na naprawy... Tak naprawdę najwięcej zależy od tego co w aucie zrobisz na początku i w jakim było stanie - jakieś pierdoły typu rozrząd, nowe koła, opony, serwis klimy, być może serwis skrzyni biegów - to się zwykle zamyka jakąś kwotą startową, chyba że udało Ci się auto kupić od kogoś, kto to robił na bieżąco i faktycznie "wsiadasz i jedziesz". Klocków też nie wymieniasz raz na miesiąc tylko co 30-50kkm, zależy ile i jak jeździsz... Dwa lata użytowania RS6 u mnie to koszt paliwa i wymiany poduszek pod silnikiem (7k) i tak naprawdę to tylko tyle mnie to auto kosztowało gdyby nie liczyć pomyłek finansowych związanych z maintenancem, ppfem, wrapem itp... sama eksploatacja dużo też zależy od tego ile jeździsz i czy to jest jedyne auto, czy masz komfort, że może poczekać na części a ty w tym czasie jeździsz czymś innym.

Zacznij tak: policz ile Cię kosztuje olej, filtry i zrób sobie budżet na wymianę tego w ciągu 15kkm (strzelam, nie wiem jakie macie interwały w PL). Do tego załóż że będziesz musiał kupić w ciągu roku nowe klocki i komplet opon. I będziesz miał podstawę od której zaczynasz jakiekolwiek dyskusje o utrzymaniu. C7 to solidna platforma i takie nieoczekiwane naprawy - o ile będą - ciężko estymować nie znając realiów użycia ani historii auta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja