Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

A6 C7 pytanie od "młodego"

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
SebastianMajcher2005
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebastian
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

A6 C7 pytanie od "młodego"

Post autor: SebastianMajcher2005 » 30 kwie 2025, 21:55

Cześć wszystkim,

Jestem tu nowy w klubie. Chciałem zapytać osoby które na codzień jeżdżą A6 C7 więc myślę że to idealne miejsce. <hejka>

Pół roku temu kupiłem Astrę J za 25k z przebiegiem 150k auto zadbane ale ja nie o tym..

Chodzi o to że mam 19 lat więc jestem stosunkowo młody i jak wiadomo zapał na fajną "zabawkę" jest duży. Już i tak wiele osiągnąłem patrząc na mój wiek i kolegów bo mam auto które kupiłem za własną kasę z mojego biznesu który się rozwija.

Zawsze a6 c7 mi się podobała. Nawet taka c8 taka średnia bo pełno tam elektronika a taki bardziej "klasyczny" wóz świetnie wygląda.

Więc chciałem spytać jak miesięczne/roczne koszty utrzymania wyglądają u was? Są to duże kwoty rzędu +20k PLN rocznie? Myślałem nad wersją 2.0 benzyna i myślę że to dobra opcja ale z drugiej nie wiem jak z awaryjnością i czy nie okażę się że będę pracował tylko po to żeby to auto utrzymać. <stres>

Byłbym wdzięczny za wasze sugestie.

Awatar użytkownika
was001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marko
Rocznik: 2017
Moje auto: RS6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.0 TFSI 605KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Re: A6 C7 pytanie od "młodego"

Post autor: was001 » 05 maja 2025, 07:10

to nie do końca tak działa, że kierowca ma "miesięczny" budżet na naprawy... Tak naprawdę najwięcej zależy od tego co w aucie zrobisz na początku i w jakim było stanie - jakieś pierdoły typu rozrząd, nowe koła, opony, serwis klimy, być może serwis skrzyni biegów - to się zwykle zamyka jakąś kwotą startową, chyba że udało Ci się auto kupić od kogoś, kto to robił na bieżąco i faktycznie "wsiadasz i jedziesz". Klocków też nie wymieniasz raz na miesiąc tylko co 30-50kkm, zależy ile i jak jeździsz... Dwa lata użytowania RS6 u mnie to koszt paliwa i wymiany poduszek pod silnikiem (7k) i tak naprawdę to tylko tyle mnie to auto kosztowało gdyby nie liczyć pomyłek finansowych związanych z maintenancem, ppfem, wrapem itp... sama eksploatacja dużo też zależy od tego ile jeździsz i czy to jest jedyne auto, czy masz komfort, że może poczekać na części a ty w tym czasie jeździsz czymś innym.

Zacznij tak: policz ile Cię kosztuje olej, filtry i zrób sobie budżet na wymianę tego w ciągu 15kkm (strzelam, nie wiem jakie macie interwały w PL). Do tego załóż że będziesz musiał kupić w ciągu roku nowe klocki i komplet opon. I będziesz miał podstawę od której zaczynasz jakiekolwiek dyskusje o utrzymaniu. C7 to solidna platforma i takie nieoczekiwane naprawy - o ile będą - ciężko estymować nie znając realiów użycia ani historii auta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja