Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] temp. po wyłączeniu silnika

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sneer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] temp. po wyłączeniu silnika

Post autor: sneer » 28 wrz 2011, 16:18

Cześć,

Dzisiaj po jeździe w mieście na LPG wyłączyłem silnik i z ciekawości delikatnie odkręciłem korek (nowy oryginalny) od zbiorniczka wyrównawczego. Zabulgotało i wyleciało spod zbiorniczka trochę płynu, pojawiła się para bo spadło pewnie na kolektor. Podejrzewam że jest tam jakieś ujście awaryjne. Stan płynu w zbiorniczku specjalnie się nie powiększa przy rozgrzaniu, minimalnie zwiększa swoją objętość. I zauważyłem jeszcze jedno. Po zgaszeniu silnika wskazówka przeszła poza 90 stopni. Jak odpaliłem samochód, od razu temp. spadła na 90. Na logikę, skoro ciecz ma 90 stopni przy chłodzeniu wentylatorem podczas jazdy, to przy braku chłodzenia temp. może trochę wzrosnąć ..... Czy to prawidłowe objawy i czy ktoś sprawdzał temp. na wskaźniku po wyłączeniu silnika ?

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 28 wrz 2011, 17:37

nie masz się czym przejmować, są to jak najbardziej normalne objawy, wiadomo że sam silnik ma wyższą temperaturę niż 90 oC więc przy braku krążenia a co za tym idzie i chłodzenia płyn zwiększy swą temperaturę nagrzewając się od niego. jak zauważyłeś po odpaleniu wszystko wraca do normy więc jest ok. co do uciekającego płynu po odkręceniu korka to również normalny objaw, w układzie robi się spore ciśnienie po rozgrzaniu.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 28 wrz 2011, 19:50

Przy układzie ciśnieniowym i płynie g12 temperatura prawidłowa 91* do nawet 104*C. Sprawny termostat w grupie vw powinien otwierać się gdy płyn osiągnie 91*C.
Najlepiej zobaczyć jaką temperaturę pokazuje vag, (bloki pomiarowe, grupa 003).

Awatar użytkownika
sneer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sneer » 29 wrz 2011, 07:53

ok, dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja