Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c5] sonda lambda a instalacja lpg.

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
buchy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: buchy » 06 cze 2009, 22:20

Witam.Proszę o pomoc w następującej sprawie.Mam Audi a6 z silnikiem 1.8 t i instalacją lpg firmy brc. Problem polega na tym że po raz drugi popsuła się się sonda lambda. Mechanik który zajmuje się moim autem przypuszcza że ma to coś wspólnego z i gazem. Czy ma rację czy sie myli. Prosze o pomoc i o rade.

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 07 cze 2009, 10:18

Wcale nie dziwię się że zepsuła Ci się sonda.Jak ogólnie wiadomo gaz ma "zbawienny" wpływ na sondy lambda tzn. wysyła je na zasłużony odpoczynek :lol: A tak na poważnie również miałem problem z sondą.Moim zdaniem nie zaszkodzi podjechać do gazownika i sprawdzić parametry składu mieszanki, ale wydaje mi się raczej że sonda po prostu się odmeldowała, a pomógł jej w tym gaz.A to że akurat w krótkim czasie padły dwie sondy to tylko i wyłącznie zbieg okoliczności.
Jeszcze pytanko - jaką miałeś tą sonde założoną- ori ?? Poz
usunieto !!

ymario
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tonny
Rocznik: 2000
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: ymario » 07 cze 2009, 18:28

podłącz pod analizator spalin ,powinieneś miec wartość 0.97 do 1.02jak będziesz miał inną wartość lambda to do wymiany

Awatar użytkownika
buchy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: buchy » 07 cze 2009, 21:09

Witam. Miałem założoną sondę ori.W środę , czwartek wybieram się do gazownika, mam jeszcze gwarancje na instalację.

ymario
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tonny
Rocznik: 2000
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Kontakt:

Post autor: ymario » 07 cze 2009, 21:20

zrób wydruk i napisz . CO max 0.5 masz mieć

Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4

Post autor: dziq111 » 07 cze 2009, 22:35

gaz musi być dobrze zestrojony!! Lepiej zeby palil wiecej jak mniej zbyt uboga dawka powoduje wyzsza temp spalin stad klopoty z sondami..
a8team.pl to też dobre.

endriu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: endriu » 07 cze 2009, 22:42

dziq111 pisze:gaz musi być dobrze zestrojony!! Lepiej zeby palil wiecej jak mniej zbyt uboga dawka powoduje wyzsza temp spalin stad klopoty z sondami..
Dokładnie tak,słyszeliście przecież że w tych silnikach katalizator wraz z kolektorem potrafią rozgrzewać się do białości-jaka sonda to zniesie.Tak więc wizyta do gaziarza na sprawdzenie poprawności mapy no i sprawdz kata pod kątem drożności.

Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4

Post autor: dziq111 » 07 cze 2009, 23:03

u mnie lepiej sie nagrzewa :D a jak sie fajnie kopci:D
a8team.pl to też dobre.

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 07 cze 2009, 23:39

Podejrzewam że kolega ma sekwencję, a jak wiemy tam parametry ustawia się na kompie, a nie jak w zwykłej śrubokrętem.Jakiś marny gazownik zdaje się...
usunieto !!

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 08 cze 2009, 08:42

Pierwsza sprawa czy sonda podłączona jest do LPG? Po drugie czy VAG pokazuje jakieś błędy sond i błędy mieszanki jeśli tak to jakie (błędy powinny dawać o sobie znak poprzez palenie się check engine pomarańczowej lampki na zegarach)?
Poza tym, że kolektor rozgrzewa się do białości i że gaz ma negatywny wpływ na żywotność sond jest po części prawdą ale nie w krótkim przedziale czasowym, jak tu kolega wspomniał że niedawno wymieniał i znów ją szlak trafił. Ja mam LPG około półtora roku i sondy są ok a żadnej nie wymieniałem do tej pory. Ogólnie żywotność sond to około 50 tys. km.
Jeśli sonda podłączona jest do LPG to u gazownika uruchomić oscyloskop i obserwować jak zachowuje się sonda. Wartości powinny oscylować między 0, 0.1 a 0.8, 0.9 Volt a wykres powinien wyglądać jak sinusoida. W pewnych momentach na chwilę zatrzymuje się na granicznych wartościach (przyspieszanie - wartość górna, hamowanie silnikiem czyli tzw. Cut OFF wartość dolna, jazda z ustaloną prędkością lub bieg jałowy na postoju - falowanie wykresu).Jeśli jest inaczej to regulacji wymaga mieszanka na LPG albo z sondami jest coś nie tak. Jeśli mieszanka na LPG jest w porządku to mapy benzyny i LPG muszą się pokrywać.
To taki początek bo na LPG ukrytych wad może być wiele.

Awatar użytkownika
buchy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: buchy » 21 cze 2009, 19:10

Witam, pozwole sobie powrócic do tematu. jestem po wizycie u gazownika, według niego polenie sondy lambda nie ma nic wspónego z instalacją lpg gdyż nie jest podpięta pod tą instalację, sprawdził całość na kompie , przestawił coś w mieszance i stwierdził że wszystko z gazem jest ok. wrociłem do domu już na gazie , autko ciągło ładnie , żadnych problem z wyjątkiem delikatnego szarpania przy prędkośći 50-70 km i obrotach silnia poniżej 2000 obrotów, szarpanie takie ma też miejsce podczas jazdy na benzynie, dodam że sonde jak na razie mam odłączoną jestem przed wymianą. cały problem zaczął się na drugi dzień , wystartowałem na benzynce , autko przełączyło się na gaz i zero mocy, szarpanie auta ,falujące obroty silnika, powrót na benzyne i wszystko ok. czy na takie objawy auta na gazie może mieć wpływ zimny silnik? czy możecie mi jakoś koledzy pomóc w dojśćiu do rozwiązania problemu. we wrześniu kończy mi się gwarancja na gaz, mam BRC, gazownik jest z sieci serwisowej firmy CZAKRAM. nie wiem czy mam jechać do innego gazownika żeby ten bez ingerencji w instalke ustalił przyczyne takiego zachowania się auta na gazie, nie chce stracić tej pozostałej 2 miesięcznej gwarancji. będe bardzo wdzięczny za wszystkie rady.pozdrawiam

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 21 cze 2009, 20:53

Szarpania i falowania na zimnym silniku to brak korekt na temperaturę gazu i z rana na zimnym silnik jeździ na za bogatej mieszance. Pozostałe niedomagania wyjdą jak porobisz dobre fotki z pod maski i napiszesz jakie masz wtryski, reduktor i elektronikę.
Twoje problemy to 100% wina LPG.
Uchroń innych przed tym twoim gazownikiem i w dziale Polecam/Odradzam wpisz dane delikwenta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl