Witam
Mam pytanie natury ogólnej. Czy są jakieś przeciwwskazania co do montażu instalacji gazowej do silnika 2.0 alt 130KM? Czy do w/w silnika spokojnie można zakłada LPG?
Pozdrawiam
Marcin
AntracytVSTeak
[ C5+LPG] silnik 2.0 alt - pytanie natury ogólnej
- AntracytVSTeak
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Silnik ALT ma specyficzne sterowanie na zimnym silniku i moze byc problem przy niskiej temp. przzełaczania.
LPG Tech nad tym pracował i niby coś zdziałali ale nie wiadomo czy to bedzie dzialac w ALT bo wiele aut grupy Vag ma podobne sterowanie.
Najnowszy soft do Staga ma nową funkcję która niby ma pomódz rozwiązać problem ale sam tego nie testowałem.
LPG Tech nad tym pracował i niby coś zdziałali ale nie wiadomo czy to bedzie dzialac w ALT bo wiele aut grupy Vag ma podobne sterowanie.
Najnowszy soft do Staga ma nową funkcję która niby ma pomódz rozwiązać problem ale sam tego nie testowałem.
- AntracytVSTeak
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Zaraz po przełączeniu przy dodawaniu gazu lub odpuszczania pedału gazu może być lekkie szarpnięcie i na postoju przy dodaniu gazu będzie się dusił a nie wkręcał na obroty.
Problemu już raczej nie ma jeśli temp. przełączania na gaz jest około 40st lub większa.
Jednym z rozwiązaĂą jest emulator temp. silnika, który po przełączeniu na gaz zmienia sygnał czujnika temp. silnika i ECU myśli że temp. silnika jest już 90st i problemu nie ma, nie ma też to negatywnego wpływu na pracę silnika.
Co ciekawe to to, że problem bardziej jest widoczny przy użyciu lepszej klasy szybkich wtryskiwaczy gazu typu Hana lub Matrix.
Przy użyciu wtryskiwaczy typu Valtek problem jest mniej zauważalny.
Auto jak najbardziej do zagazowania dla gazownika z głową na karku.
Problemu już raczej nie ma jeśli temp. przełączania na gaz jest około 40st lub większa.
Jednym z rozwiązaĂą jest emulator temp. silnika, który po przełączeniu na gaz zmienia sygnał czujnika temp. silnika i ECU myśli że temp. silnika jest już 90st i problemu nie ma, nie ma też to negatywnego wpływu na pracę silnika.
Co ciekawe to to, że problem bardziej jest widoczny przy użyciu lepszej klasy szybkich wtryskiwaczy gazu typu Hana lub Matrix.
Przy użyciu wtryskiwaczy typu Valtek problem jest mniej zauważalny.
Auto jak najbardziej do zagazowania dla gazownika z głową na karku.
- AntracytVSTeak
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Odpowiedź nie najlepsza....
Bo teraz sam nie wiem czy zakładać gaz czy nie. W moich okolicach jest może 3 gazowników, a jacy z nich "spece" tego nie wiem. Ale na pewno nie są tak obcykani jak Ty
Natomiast instalować gaz pół Polski dalej chyba nie ma większego sensu. Kurcze dylemat. Zawsze to ok. tysiak na rok zaoszczędzone. Niby nie aż tak wiele ale zawsze coś. Sam nie wiem w sumie na paliwo stać mnie....
Bo teraz sam nie wiem czy zakładać gaz czy nie. W moich okolicach jest może 3 gazowników, a jacy z nich "spece" tego nie wiem. Ale na pewno nie są tak obcykani jak Ty

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7