Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6c5] Problem z automatycznym przełączeniem gazu

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LuQas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janek ASO Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: RS6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 5.0 580KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[a6c5] Problem z automatycznym przełączeniem gazu

Post autor: LuQas » 17 paź 2010, 15:01

Tj w temacie auto przełącza mi sie na gaz dopiero gdy wskaźnik temp wskoczy na 90st.

Gazownik zalecił mi wymiane pompy wody bo jest słabe cisnienie wody ale 2 tyg. temu robiony był rozrzad z wymiana pompy.

Awatar użytkownika
LuQas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janek ASO Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: RS6 C5
Silnik: 5.0 580KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: LuQas » 17 paź 2010, 15:34

szczerze mówiąc nie wiem i nie znam sie na tym

gdzie tego szukac ?

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 17 paź 2010, 21:59

Zalezy na jakich wtryskach i elektronice jezdzi. Nie ma zadnych przeciw wskazan zeby w zimie nie jezdzic z temp. przelaczania ustawiona na 30st. Jak elektronika ma dobre korekty na temp. to nie ma zadnego problemu.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 18 paź 2010, 10:27

A dlaczego moze sie dusic?

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 18 paź 2010, 11:56

Ja moge sobie nawet na 10 ustawic i nie bedzie roznicy.

Ty nadal nie odpowiedziales na pytanie dlaczego ma sie przyduszac przy 30 a przy 40 nie.

[ Dodano: 2010-10-18, 12:08 ]
LuQas pisze:Tj w temacie auto przełącza mi sie na gaz dopiero gdy wskaźnik temp wskoczy na 90st.

Gazownik zalecił mi wymiane pompy wody bo jest słabe cisnienie wody ale 2 tyg. temu robiony był rozrzad z wymiana pompy.
Gdzie jest wpiecie do wody dla reduktora?

Awatar użytkownika
maxon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maxon » 18 paź 2010, 12:57

fassi1 pisze:A dlaczego moze sie dusic?
Może dlatego, że parownik potrzebuje odpowiedniej temperatury do prawidłowej zmiany postaci gazu z ciekłej na lotną. Chociaż czuję tu podpuchę w pytaniu ;-) (dogrzewacz ?)
Czasami brak ludożerców
daje się boleśnie odczuć...

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 18 paź 2010, 19:04

krzysztofput pisze:
fassi1 pisze:Ja moge sobie nawet na 10 ustawic i nie bedzie roznicy.

Ty nadal nie odpowiedziales na pytanie dlaczego ma sie przyduszac przy 30 a przy 40 nie.

[ Dodano: 2010-10-18, 12:08 ]
LuQas pisze:Tj w temacie auto przełącza mi sie na gaz dopiero gdy wskaźnik temp wskoczy na 90st.

Gdzie jest wpiecie do wody dla reduktora?

kolego jestes smieszny nie wiem czy chcesz sobie punktów nabic zadając tak smieszne i nudne pytania ale ci odpowiem cytatem
Reduktor/parownik wchodzi w skład obiegu układu chłodzenia silnika. Dostarcza on do systemu gaz o odpowiednim ciśnieniu(podgrzewany ciekły gaz zamienia się w lotny) które stale kontroluje. Prostota jeśli chodzi o konstrukcję gwarantuje długą i bezawaryjną obsługę. Rodzaj reduktora zależy od modelu silnika.

Czujnik temperatury jest częścią składową systemu i wysyła sygnały skierowane do komputera , które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania samochodu. Czujnik temp. wody- dostarcza sygnał który jest potrzebny do określenia momentu przejścia z benzyny na gaz a po uruchomieniu samochodu do otwarcia wtryskiwaczy gazowych. Tryb racy na gazie jest także zależny od czasu jaki minął od uruchomienia pojazdu i od ilości obrotów silnika.
Smieszny to ty jestes wklejajac jakies cytaty i wypisujac w podpisie "jak pomoglem to kliknij ikone Pomogl". Jesli poczujesz sie lepiej majac wiecej punktow za pomoc to bardzo prosze moderatora za usuniecie tych 19 punktow i wpisaniu 0 bo nie robi to dla mnie zadnej roznicy.
Jesli przy 30st. przelaczania na gaz jest cos nie tak to korekty na temp. gazu sa zle dobrane lub sterownik je zle nalicza a sa takie.
Znajdz sobie nastepny cytat ktory wytlumacz ci cos na ten temat to sie dowiesz dlaczego.
Jesli tobie poszarpuje przy 30st. w zimie to gratuluje jazdy na prawidlowo dobranej mieszance lub super wtryskiwaczy.

Ninja_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ninja_ » 18 paź 2010, 19:43

sprawdź czy nie masz zapowietrzonego układu chłodzenia, czytałem na innym forum, objawy były identyczne jak u Ciebie

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 18 paź 2010, 20:06

Ninja_ pisze:sprawdź czy nie masz zapowietrzonego układu chłodzenia, czytałem na innym forum, objawy były identyczne jak u Ciebie
Jak najbardziej poziom plynu chlodzacego, do tego miejsce montazu reduktora i wpiecie pod wode. No i dobrze jest tez sprawdzic czy czujnik temp. reduktora jest zamontowany w reduktorze a nie wisi sobie swobodnie gdzies w komorze silnika bo i takie juz byly przypadki.

sevenfifty

Post autor: sevenfifty » 22 gru 2010, 00:44

A co może być przyczyną, że się w ogóle nie chce przełączyć na gaz? Reduktor jest gorący, czujnik temperatury wpięty, tylko nie chce się przełączyć, może to być spowodowane np. zapowietrzeniem układu chłodzenia?

[ Dodano: 2010-12-22, 21:55 ]
Czujnik temperatury byl wpiety ale sa naderwane przewody jak nimi pokrecilem to zalapal ten czujnik i otworzyl zawory i przelaczyl na gaz tylko niestety natychmiast wrocil na benzyne. Podlaczylem kompa i w zasadzie brak cisnienia gazu.... reduktor jest po wlasnorecznej regeneracji, gdzie szukac przyczyny braku cisnienia? szczelnosc sprawdzalem wyglada na to ze jest ok...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja