Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ALL] Kilka pytań odnośnie regulacji LPG.

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[ ALL] Kilka pytań odnośnie regulacji LPG.

Post autor: xoslox » 08 kwie 2013, 10:56

Witam panowie, mam kilka pytań, na które odpowiedzi w instrukcji STAGA nie znalazłem. Także proszę o wyrozumiałość.

1. Czy jeśli reguluje na mapy i mam sytuację, że rozrysowały się równolegle do siebie ale gazowa niżej/wyżej, to mogę wtedy przesunąć cały mnożnik do góry/dołu, a nie bawić się poszczególnymi punktami ?

2. Co zrobić ze skrajnymi punktami ? Ustawia się je jakoś, czy można zostawić tak jak się wyrysują po auto-kalibracji ? Wiem, że prawy skrajny powinien dążyć do 1, ale czy mogę sam nim do tej 1 zjechać ?

3. Rzuciło mi się w oczy, że niektórzy robią korektę po temperaturze zaraz po auto-kalibracji przed jazdą, a niektórzy dopiero po ustawieniu map. Która wersja jest poprawna ?

4. STAG podaje, że drugi punkt mnożnika powinien mieścić się w 1 - 1,6 a odchyłka +-10 %, a w rzeczywistości do jakich wartości najlepiej dążyć bo te wydają się być wygórowane.

5. I jeszcze pytanie odnośnie ISA 2, kiedy z niej skorzystać ? Po ustawieniu map włączyć na dzień czy jak ?

Z góry dziękuję za odpowiedÂź i ewentualne wytłumaczenie ;)

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 08 kwie 2013, 11:23

ad 1. Oczywiście, klikasz na mnożnik i przesuwasz góra/dół w zależności od potrzeby.
ad 2. Również można przestawiać w zależnie co chcemy osiągnąć, ale warto pomóc korektami od obrotów.
ad 3. Korektę robisz na postoju, więc gdy wyregulujesz już obroty jałowe to nie ma znaczenia kiedy.
ad 4. Ja reguluję na wskazania korekt paliwowych vag i tak ustawiam aby korekty były takie jak na pb.
ad 5. Myślę że na jeden dzień można zostawić włączoną, ale tak jak pisałem wyżej, doregulować z podglądem na korekty paliwowe.

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: xoslox » 08 kwie 2013, 11:44

Dzięki grzemo ;) Jak zawsze można na Cb liczyć. Dopiero co zaczynam zabawę w regulację.

Na razie bawię się STAGiem w Scenicu 1.6 - ogólnie mało wymagający silnik. Gazownik wypuścił go siostrze bez żadnej regulacji na drodze i bez rozwiercania dysz, także mnożnik dość wysoko ok 1.6 i czekam na wiertła. Po moich wypocinach, teraz odchyłka mieści się w ok. +- 8%.

Ale dużo łatwiej jest regulować kiedy "teoretycznie" wie się co robić. Stąd też moje pytania. Myślę, że z czasem dorosnę i do korekt z VAGa i by regulować mojego STAGa ISA 2 + korekty po temperaturze.

Ogólnie dziwię się, że nasze forum nie ma podklejonego tematu odnośnie regulacji... W instrukcji STAGa niestety nie ma wszystkiego. Fakt, że szukając po różnych forach można znaleÂźć więcej info, ale czy nie lepiej jakby było to u nas ? Mam sporo zebranych teoretycznych informacji, które z pewnością przydałyby się innym, może grzmeo mógłbyś skorygować te info i zaczęlibyśmy tworzyć taki mini poradnik podstaw kalibracji ? Dołączyli by też inni doświadczeni w regulacji LPG użytkownicy i może by powstał ciekawy projekt. Tylko potrzebna by była moderacja tego tematu, by nikt nie zaśmiecał niepotrzebnymi postami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja