Przejrzałem masę tematów dot. problemów z instalacją LPG, ale żadna nie dotyczyła bezpośrednio mojego problemu.
Postaram się jak najkrócej opisać problem. Sytuacja dotyczy Audi A6 C5 2.4 165 KM i wygląda tak:
1. Na benzynie auto działa bez żadnych problemów
2. Przy przełączeniu na gaz auto jest dużo słabsze, znacznie rośnie spalanie żeby utrzymać prędkość (np. dla 80 km benzyny bierze 6-7 l, na gazie 9-10, czego wcześnie nie było). W dodatku wyczuwa się szarpanie, bardzo nierówną pracę silnika.
3. Na wolnych obrotach silnik od razu gaśnie. Coś go "dusi", ma jeden taki skok jakby chciał się ratować, ale i tak gaśnie.
4. Gdy silnik zgaśnie tak, jak w punkcie 3. (czyli na wolnych obrotach na gazie) strasznie trudno go odpalić na benzynie. Trzeba go trzymać nawet i 15 sek. na rozruszniku, chociaż czasem mniej. Wiem, nie powinno się, ale innego wyjścia nie ma

5. Odpalenie silnika na benzynie i wyłączenie go również na benzynie nie powoduje żadnych problemów z odpaleniem. Przekręcam i od razu chodzi.
6. Przy podniesionej masce po próbie przełączenia silnika na gaz zakończonej jego zgaśnięciem daje się wyczuć bardzo intensywny zapach gazu i słychać takie syczenie przez 3-4 sek.
7. Dla jasności, gdy auto odpali na benzynie i rozpędzi się już trochę można przełączyć silnik na gaz i wtedy nie gaśnie. Jest tylko znacznie słabszy - strasznie wolno się rozpędza i w dodatku szarpie, tak jakby się dusił, łykał itp.
8. W aucie były w ostatnim czasie wymieniane wszystkie filtry (poza filtrami LPG), olej, a także świece i przewody. To właśnie wtedy zaczęły się w/w problemy z silnikiem.
9. Instalacja BRC założona w 2007 roku, ale przez poprzedniego właściciela, dlatego nie mogę wiele powiedzieć na temat użytych części.
10. Filtry fazy lotnej i ciekłej do LPG były wymienione ok. 25 tys km temu, razem z czujnikiem temp i ciśnienia (w formie modyfikacji do instalacji BRC).
Gdyby ktoś miał pomysł, na co można rzucić okiem w pierwszej kolejności byłbym wdzięczny za pomoc.
Z góry serdeczne dzięki
Pozdrawiam