[ C5+LPG] Jaka instalacja LPG do 2.4
[ C5+LPG] Jaka instalacja LPG do 2.4
Witam.
Stoję przed trudnym wyborem instalacji do mojej A6. Będzie to pierwsze autko z gazem.
Zadzwoniłem do kilku firm w okolicy i proponują mi do 2.4 V6 :
BRC
Landirenzo
OMVL
Prins
Pracuję za granica i tam auto jeżdzi więc instalacja powinna być jak najmniej awaryjna, brak gazowników.
Wszelkie sugestie, plusy i minusy wyżej wymienionych instalacji mile widziane, nawet wskazane.
Pozdrawiam
Stoję przed trudnym wyborem instalacji do mojej A6. Będzie to pierwsze autko z gazem.
Zadzwoniłem do kilku firm w okolicy i proponują mi do 2.4 V6 :
BRC
Landirenzo
OMVL
Prins
Pracuję za granica i tam auto jeżdzi więc instalacja powinna być jak najmniej awaryjna, brak gazowników.
Wszelkie sugestie, plusy i minusy wyżej wymienionych instalacji mile widziane, nawet wskazane.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Skrzynia: Multitronic
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Manual
Dzięki fassi, czytałem sporo twoich postów o STAGU gdzie proponujesz odpowiednią konfigurację aby to ładnie działało jednak ja nie biorę pod uwagę instalki na STAGU.
Auto jeżdzi po Norwegii, bedzie problem z gazownikiem i chyba homologacją, poza tym instalacja wydaje mi się bardziej dla tych co sami lubią sobie pogrzebać w ustawieniach. Ale podoba mi się to że da się wszystko ukryć pod osłonami.
Prins i BRC z tego co się dowiedziałem to działają podobnie czyli biorą sygnał z wtryskiwaczy Pb i na ich podstawie obliczają dawkę gazu, LANDIRENZO też jednak mało informacji na jej temat znalazłem. Wszystkie systemy mają listwy wtryskiwaczy, trudno będzie na wierzchu. Czy do LANDI można użyć inne wtryski ?
Dla mnie ważne jest aby instalacja działała bezproblemowo, w Polsce jestem co 4-5 miesięcy i wtedy będę robił serwis gwarancyjny.
Jednak tez chciałbym mieć podgląd w parametry pracy ins. gazu i ewentualne korekty.
Więc wszystko skłania się:
1 Omegaz
2 BRC
3 Prins
Auto jeżdzi po Norwegii, bedzie problem z gazownikiem i chyba homologacją, poza tym instalacja wydaje mi się bardziej dla tych co sami lubią sobie pogrzebać w ustawieniach. Ale podoba mi się to że da się wszystko ukryć pod osłonami.
Prins i BRC z tego co się dowiedziałem to działają podobnie czyli biorą sygnał z wtryskiwaczy Pb i na ich podstawie obliczają dawkę gazu, LANDIRENZO też jednak mało informacji na jej temat znalazłem. Wszystkie systemy mają listwy wtryskiwaczy, trudno będzie na wierzchu. Czy do LANDI można użyć inne wtryski ?
Dla mnie ważne jest aby instalacja działała bezproblemowo, w Polsce jestem co 4-5 miesięcy i wtedy będę robił serwis gwarancyjny.
Jednak tez chciałbym mieć podgląd w parametry pracy ins. gazu i ewentualne korekty.
Więc wszystko skłania się:
1 Omegaz
2 BRC
3 Prins
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeśli masz dobrego gazownika który dobrze dobierze graty to możesz zakładać brc, w przeciwnym razie musisz się liczyć że może Ci ubywać benzyny podczas pracy na lpg. Szczególnie przy wyższych obrotach i obciążeniu. Bardzo często brc podpiera się benzyną (gdy są źle dobrane graty) nie informując o tym kierowcy, a nie po to montujesz lpg aby spalać oba paliwa.
Dlatego warto pomyśleć o stagu lub lpgtech.
Dlatego warto pomyśleć o stagu lub lpgtech.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7